r3a6 header def

Koliko gume traju?

Preporuke i savjeti za automobilske, SUV i kombi gume

Pitate se koliko bi dugo gume trebale trajati? 

Teško je odrediti vijek trajanja guma jer to uključuje brojne kriterije, ali ako pročitate ovaj članak, znat ćete kako očuvati svoje gume što je dulje moguće, kada ih je dobro dati na pregled i koje gume jamče najbolje performanse sve do zadnjeg kilometra.

Zašto je važno pobrinuti se da gume potraju ?

Dva su glavna razloga iz kojih biste se trebali potruditi da vam gume potraju onoliko koliko to njihove performanse dopuštaju.

1 – Radi zaštite okoliša

Što vam gume dulje traju, to ih manje mijenjati, što znači da je negativni učinak na planet manji.

Učinite sve kako bi vam gume što dulje potrajale radi zaštite okoliša

2 – Radi izbjegavanja nepotrebnih troškova

Preranim zamjenom guma dolazi do većih troškova nego inače. Ako do kraja iskoristite gume, ostajete unutar budžeta predviđenog za vozilo.

Kako izbjeći preuranjeno trošenje guma?

Neizbježno je da se gume troše s vremenom i ovisno o tome koliko kilometara prijeđu, ali to se može ubrzati ako ne poduzmete određene mjere opreza.

Redovno provjeravajte tlak u gumama

Prenizak tlak u gumama uzrokuje preuranjeno trošenje guma. Budući da u gumama s vremenom normalno pada tlak, preporučujemo vam da ga provjeravate jednom mjesečno na montiranim gumama (i jednom godišnje na rezervnoj gumi).

Osim što se gume troše, vožnja s preniskim tlakom u gumama znači i veći trošak goriva jer vozilo troši više goriva.

Previsok tlak u gumama također dovodi do preuranjenog trošenja. Zato je važno prilagoditi tlak u gumama u skladu s preporukama proizvođača.

Saznajte više o tome kako provjeriti tlak u gumama.

Kako bi vaše gume potrajale, redovno provjeravajte tlak u njima

Izbjegavajte udarce

Prilikom navoženja preko rubnika, prelaska preko rupa ili uspornika, dolazi do udaranja guma koje mogu ubrzati njihovo trošenje.

Zapravo, udarac jedne ili više guma može poremetiti centriranje svih kotača na vozilu. Što je posljedica toga? Nepravilno trošenje guma, što će dovesti do preuranjene zamjene.

Pravilno skladištite ljetne/zimske gume

Ako zamjenjujete ljetne i zimske gume, važno je da gume koje trenutačno ne koristite držite na čistom i prozračnom mjestu, zaštićene od vremenskih uvjeta kako biste ih sačuvali.

Ekstremne temperature također utječu na starenje gume. Umjesto da gume izlažete previsokim ili preniskim temperaturama, odaberite mjesto gdje je temperatura umjerena, podalje od izravne sunčeve svjetlosti.

Kako bi vaše gume potrajale, pravilno ih uskladištite

Kad biste trebali provjeriti tlak u gumama?

abnormal
Ako uočite neuobičajeno trošenje

Jeste li primijeniti da su gume više istrošene na jednoj strani gazećeg sloja? Gume se troše samo na sredini? Ili ima znakova trošenja samo na ramenima gume? Čini vam se da se uzorak trošenja ponavlja? 
Odvezite gume na pregled i popravite ih prije nego što se problem pogorša.

Nakon 5 godina upotrebe

Nakon 5 godina gumama ćete vjerojatno prijeći preko različitih površina, a možda će pretrpjeti i neke udarce.  Nakon 5 godina upotrebe gume provjeravajte kod vulkanizera najmanje jednom godišnje. Tako ćete biti sigurni da se gume nisu prerano oštetile i da neće ugroziti vas ni putnike u vašem automobilu.

map search desktop

Pronađite distributere pneumatika u blizini u tren oka

Traži po
Adresa, grad ili poštanski broj
Automobil
  • Automobil
  • Motocikl
Pronađi me
traži
Pet najvažnijih gradova u Hrvatskoj

DOT guma: kako prepoznati koliko je guma stara?

Na vašim gumama nalazi se oznaka „DOT guma” koja, prema šifri, otkriva datum proizvodnje guma. Šifra sadrži 4 znamenke, prve dvije označavaju tjedan, a naredne dvije godinu proizvodnje guma. Uz pomoć tih informacija možete saznati jesu li vaše gume starije od 5 godina.

Na kraju oznake DOT guma nalazi se šifra starosti guma

Na kraju oznake DOT guma nalazi se šifra starosti gume koja govori da je guma proizvedena u 47. tjednu 2014. godine

Granična vrijednost za starost guma: 10 godina

Ako se gume ne zamjene 10 godina od datuma proizvodnje, Michelin vam preporučuje da ih zamijenite novima predostrožnosti radi. Ista preporuka vrijedi i za rezervne gume.

Granična vrijednost indikatora istrošenosti

Zakonom je propisano da se gume zamijene kad visina gazećeg sloja bude manja od 1,6 mm. Ta je granična vrijednost naznačena na indikatorima istrošenosti, malenim izbočenim dijelovima između gazećih slojeva koji služe za precizno mjerenje visine. Ukazuju treba li gumu zamijeniti ako visina gazećeg sloja postane manja od visine indikatora istrošenosti. Na gumama MICHELIN malene izbočine vide se na ramenima gume i možete lakše locirati indikatore istrošenosti na gazećem sloju.

Na gumama Michelin postoje malene izbočine koje vam omogućuju lakše lociranje indikatora istrošenosti guma na gazećem sloju.

Odaberite gume kojima su performanse postojane do zadnjeg kilometra

Što je to zadnji kilometar? To je kad gazeći sloj gume zapravo dosegne graničnu vrijednost indikatora istrošenosti.

Svi su asortimani guma MICHELIN posebno dizajnirani tako da pružaju savršenu kombinaciju dugog vijeka trajanja i izvrsne razine performansi sve do zadnjeg kilometra.
Primjera radi, kroz asortiman guma MICHELIN Primacy 4, MICHELIN CrossClimate 2 i MICHELIN Alpin 6 vozačima donosimo optimalnu razinu sigurnosti sve do zadnjeg kilometra.

Zašto je to tako? Zato što se radi o novim generacijama guma čiji je profil gazećeg sloja evoluirao, što gumama omogućuje da zadrže svoje performanse do samog kraja, čak i nakon korištenja. 

Spriječite aquaplaning čak i po jakoj kiši

Kako bi se izbjegao aquaplaning (gubitak kontrole prilikom vožnje po mokroj cesti), voda se mora zadržati na gazećim slojevima gume prije nego što se izbaci straga i bočno. Što se gume više troše, to ima manje povišenih dijelova gazećeg sloja i manje mjesta na kojima se može zadržavati voda. U tom se slučaju guma podiže sa slojem vode između gume i ceste. To rezultira gubitkom svojstava držanja ceste, što znači manju stabilnost i kontrolu. Novi profil gazećeg sloja tvrtke Michelin jamči nastavak zadržavanja vode na gumi i pravilno izbacivanje vode sve do kraja vijeka trajanja guma, čime se izbjegava pojava aquaplaninga.

Saznajte sve o našem asortimanu guma

Sve gume Michelin dugo traju i imaju izvrsne razine performansi sve do zadnjeg kilometra.

Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta