tyres for electric cars

Gume za električne automobile: ključni element mobilnosti

Preporuke i savjeti za automobilske, SUV i kombi gume

Svi smo to primijetili: električna vozila su tiša, teža i ubrzavaju nevjerojatno brzo. Dakle, koje bismo gume za električne automobile trebali koristiti kako bismo maksimalno povećali udobnost vožnje i domet našeg električnog automobila? Danas je pitanje performansi guma električnih automobila jednako važno kao i domet s jednim punjenjem baterije i gustoća mreže punjenja.

Nova iskustva, najbolje gume za električne automobile

Izazov dosega električnih automobila

Ubrzanje, kočenje, okretni moment, razina buke... vožnja električnim automobilom nudi potpuno novo iskustvo. Jednostavna probna vožnja i osjećat ćete se kao na letećem tepihu, a u pozadini samo zvuk vjetra i guma za električne automobile. Šampion održive mobilnosti na cestama i stazama, Michelin već dugo istražuje tehnologije guma za električna vozila, posebno kroz sudjelovanje u Formuli E natjecanju, čiji je partner od njene prve sezone 2014. Natjecanje električnih vozila na visokoj razini poslužilo je kao  laboratorij za razvoj i prijenos tehnologije, posebno u području energetske učinkovitosti kako bi ponudio najbolje moguće gume za električne automobile.

Izazov dometa električnih automobila

The future of electric vehicles is in part dependent on their range, which is a major factor driving public adoption. Range can be extended by opting for a more energy-efficient driving style and using regenerative braking whenever possible. But that is not enough. So car manufacturers are investing heavily in Research & Development programs to create ever more efficient and energy-dense batteries. But the downside is that batteries are becoming heavier and heavier, which in turn leads to accelerated tyre wear. For tyre manufacturers, this represents a double challenge: tyres for electric cars need to carry heavier loads while still providing excellent longevity. Michelin successfully rose to the challenge by developing two tyres: MICHELIN e.Primacy and MICHELIN Pilot Sport EV.

MICHELIN gume za električne automobile: povećajte domet vaše baterije

Sa svojim visokoelastičnim elastomerom, guma MICHELIN e.Primacy pruža izvrsne performanse u kategoriji električnih vozila u pogledu dugovječnosti i otpora kotrljanja. Povećava domet električnog automobila za 7%*(1), što je ekvivalentno dodatnih 30 km na putovanju od 400 km. Što se može pokazati vrlo korisnim na kraju putovanja kada treba doći do najbliže stanice za punjenje. Guma MICHELIN Pilot Sport EV, dizajnirana za sportskiju vožnju, nudi iznimno nizak otpor kotrljanja zahvaljujući tehnologiji GreenPower Compound, što rezultira povećanjem dometa od 60 km*(2). Za vozače koji žele maksimalno iskoristiti potencijal svog vozila, ovo poboljšanje energetske učinkovitosti - zahvaljujući gumama za električne automobile - može stvarno napraviti razliku.

Sportska vožnja postaje električna!

Kažu da struja putuje brzinom svjetlosti. Jedno je sigurno, ubrzanje električnog automobila visokih performansi može biti doista eksplozivno ako ima odgovarajuće gume za električne automobile. MICHELIN Pilot Sport EV je guma za električne automobile dopuštena za uporabu na javnim cestama, dizajnirana za sportsku vožnju i razvijena na temelju Michelinovog iskustva u Formula E natjecanju. Sposobna je podnijeti ekstremna ubrzanja i raspodjelu mase tipične za ova vozila. Guma MICHELIN Pilot Sport EV to postiže zahvaljujući ElectricGrip Compound TM tehnologiji, koja koristi gumu visoke čvrstoće. Pogodno za sportsku vožnju kada su gume jako napregnute, pruža optimalno prianjanje u suhim i mokrim uvjetima. Stoga guma MICHELIN Pilot Sport EV pruža puno zabave u vožnji, a istovremeno jamči performanse i sigurnost.

Od utrka bicikala do e-bicikala

Danas je 1 od 5 prodanih bicikala e-bicikl. Michelin zadovoljava potrebe biciklističkih entuzijasta svojim asortimanom Ready guma za e-bicikle. Model MICHELIN PROTEK odlikuje se izvrsnom otpornošću i prianjanjem, za sigurnu vožnju gradom u svim vremenskim uvjetima. Za e-bicikliste to znači manje bušenja i bolju električnu pomoć u vožnji.

From cycle racing to e-bikes

Pravne napomene

*(1) Veći domet i niže CO2 emisije – nova, MICHELIN e-PRIMACY guma nudi prosječno 2 kg/t manji otpor kotrljanja od konkurencije, što je ekvivalentno uštedi goriva do 0,21L/100km. To odgovara smanjenju CO2 emisija od 5 g za VW Golf 7 1.5 TSI i povećanju dometa od 7 % za VW e.Golf. Ispitivanja otpora kotrljanja, koja je na stroju provela agencija Applus Idiada na zahtjev Michelina, u lipnju (nova guma) i kolovozu (2 mm potrošena) 2020., na dimenziji 205/55 R16 91V.


*(2) Bolji domet za električna vozila visokih performansi – Interna studija otpora kotrljanja, provedena 10/2020, na dimenziji 255/45 R19, uspoređujući gumu MICHELIN Pilot Sport EV (6,47 kg/t) s gumom MICHELIN Pilot Sport 4 SUV (8,8 kg/t). Za električno vozilo težine 2.151 kg, s dometom od 540 km, ova razlika od 2,3 kg/t rezultira povećanjem dometa od preko 60 km, što je ekvivalentno poboljšanju od 10% u odnosu na izvorni domet.

Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta