liv mich eprimacy close up master v03 njo

Kako povećati domet električnog automobila?

Preporuke i savjeti za automobilske, SUV i kombi gume

Prometna buka uključuje buku motora, buku koju proizvode gume, buku na cesti i razni piskustavi zvukovi. Proizvode li električni automobili manje buke od onih s benzinskim motorom? Odgovor ćete pronaći u ovom članku.

Kako mogu povećati domet svog električnog automobila?

Vozač može na četiri načina povećati domet svog električnog automobila:

liv mich pilotsportev closeup master v04 njo

Neka vaš stil vožnje bute glatki, bez naglih ubrzavanja ili usporavanja, i nastojte što bolje predvidjeti različite situacije

Najvažniji čimbenik koji utječe na prosječnu prijeđenu udaljenost električnog automobila jest eko vožnja.

Eko vožnja je stil vožnje broj jedan za optimizaciju potrošnje energije, a ovisi o tome na koji način vozač ubrzava i usporava. Vozači koji redovno naglo ubrzavaju kad se upali zeleno svjetlo na semaforu i naglo koče, ostvarit će manji domet automobilom od vozača koji voze bez tih naglih ubrzavanja i usporavanja.

Brzina je također bitan čimbenik. Domet je promjenjiv i ovisi o tome radi li se o gradskoj vožnji, vožnji na malo veće udaljenosti do predgrađa ili vožnji po autocesti. Što brže vozite, to domet postaje manji 

Redovno održavajte svoje vozilo

adobestock 127114466

Ako nešto treba upamtiti, to je zasigurno činjenica da je domet električnog automobila u velikoj mjeri povezan s održavanjem vozila općenito. Osim redovnih servisnih pregleda kod mehaničara, to uključuje i redovnu, sezonsku kontrolu i provjeru tlaka guma električnog automobila.

Primjerice, zimske niske temperature mogu izravno utjecati na domet električnog automobila: kad zahladi, učinkovitost baterije i motora općenito se smanjuje. Temperature ispod nule također mogu utjecati na domet. Zato brojni proizvođači nude opciju zagrijavanja automobila prije vožnje.

Tlak u gumama električnog automobila također je važan čimbenik i utječe na prosječnu udaljenost koju električni automobil može prijeći. Vožnja s premalo napumpanim gumama rezultira nepotrebnom potrošnjom električne energije jer gumama treba više energije da se pokrenu. A nećemo ni spominjati koliko nepravilno napumpane gume utječu na preuranjeno trošenje i habanje guma…

Saznajte više o tome kako i kada trebate provjeriti tlak u gumama.

Uklonite sav nepotrebni teret i opterećenje

Domet ovisi o teretu koji vozilo prevozi: što veći teret prevozite u automobilu, to je više energije potrebno za njegovo pokretanje. Tako se nesumnjivo smanjuje domet. Dakle, provjerite da ne prevozite ništa nepotrebno u prtljažniku!

Aerodinamičnost je također važna. Krovni nosači, nosači za bicikle i slično povećavaju koeficijent vuče, povećavaju potrošnju energije i smanjuju domet. Za optimalnu učinkovitost električnog automobila, ako se ne radi o odlasku na godišnji odmor, uklonite svu nepotrebnu vanjsku opremu za osiguranje maksimalnog dometa električnog automobila.

Opremite vozilo ispravnim gumama, posebno namijenjenim električnim automobilima

Montaža guma za električne automobile ključna je za postizanje maksimalne učinkovitosti električnog automobila u pogledu dometa. Guma igraju ključnu ulogu, posebice kroz ono što se naziva otpor kotrljanja. Kad želite da se guma zakotrlja, malo se energije mora potrošiti, a ta malena količina potrošene energije negativno utječe na domet baterije. Jednostavno rečeno: što je otpor kotrljanja manji, to je domet električnog vozila veći.

Zato je tvrtki Michelin otpor kotrljanja u samom središtu pažnje prilikom dizajniranja guma za električne automobile:

Na tržištu premium zamjenskih guma gume MICHELIN e.Primacy povećavaju vaš domet za otprilike 7 % ili 30 km za vozilo s dometom od 400 km u odnosu na druge gume iz iste kategorije (1)(2). Za električna vozila visokih performansi, gume MICHELIN Pilot Sport EV pružaju vam dodatnih 60 km dometa (3)

Kako ćete znati koje gume nude najbolji otpor kotrljanja? 

Kako možete pronaći najprikladnije gume za svoje električno vozilo? U nekim zemljama, primjerice u Europi (i uskoro u Kini), postoji posebna oznaka, naljepnica poput one na frižideru na primjer. Na toj naljepnici, oznaka „A class” znači najmanji otpor kotrljanja. Dakle, ako usporedite gume s oznakom „A class” s onima s oznakom „C class”, ove prve s oznakom A osigurat će vam veći domet.

PRAVNE NAPOMENE:

(1) - MICHELIN e·PRIMACY su u kategoriji guma definirani kao premium ljetne gume poput marki CONTINENTAL, GOODYEAR,BRIDGESTONE, PIRELLI, DUNLOP, a bez namjene za tvorničku ugradnju (odnosno, nisu dizajnirani za postizanje zadanih ciljnih vrijednosti proizvođača) već kao gume dostupne kod trgovaca.

 

(2) - Veći domet baterije električnog vozila i manje emisije CO2 – Dok su novi, otpor kotrljanja na gumama MICHELIN e·PRIMACY iznosi u prosjeku 2 kg/t manje nego kod konkurenata, što znači smanjenje potrošnje goriva od 0,21 l/100 km, što pak znači do 5 g manje emisije CO2 za vozilo VW Golf 7 1.5 TSI ili sličan model te povećanje dometa do 7 % na modelu VW e.Golf.

 

(3) - Prema internoj studiji ispitivanja otpora kotrljanja provedenoj u listopadu 2020. na gumama dimenzija 255/45 R19, usporedbom pneumatika MICHELIN Pilot Sport EV (6,7 kg/t) i MICHELIN Pilot Sport 4 SUV (8,8 kg/t). Za električna vozila mase 2151 kg, uz domet od 540 km, ta razlika od 2,1 kg/t dovodi do povećanja dometa za više od 60 km ili ukupnog povećanja dometa od više od 10 %.

Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta