shutterstock 1972202852

Što su to gume s velikim kapacitetom opterećenja? 

Preporuke i savjeti za automobilske, SUV i kombi gume

Saznajte što su to gume s velikim kapacitetom opterećenja, zašto ih MICHELIN razvija te koje se ključne tehnologije upotrebljavaju prilikom njihovog dizajniranja kako bi se osigurala zaštita korisnika i postigle učinkovite performanse. 

Što su to gume s velikim kapacitetom opterećenja

U proteklom desetljeću, u sadašnjosti, ali i budućnost, automobilska tehnologija prošla je kroz značajne promjene, prije svega zbog uvođenja hibridnih i električnih vozila. Zbog njihovog, često ograničenog, dosega, svi vozači moraju se osigurati da prilikom odlaska na put znaju gdje će ih puniti. Takva zaustavljanja zbog punjenja često mogu značajno produljiti vrijeme putovanja. Rješenje za to su veće i teže baterije koje omogućuju dulje napajanje, što znači veći doseg i veći razmaci između punjenja. Ali ugradnja većih baterija neminovno znači povećanje ukupne težine vozila. 

adobestock 225779830

Budući da se čitava težina vozila oslanja na četiri gume, moramo ili povećati dimenzije guma ili upotrebljavati gume koje na siguran način mogu podnijeti veću težinu. Međutim, zbog dizajna vozila (posebice sportskih modela), to često znači da nema dovoljno prostora za veće gume, a postojeće XL ili EL gume na tržištu ne mogu podnijeti veća opterećenja, usprkos tome što su čvršće i otpornije od standardnih guma. Zbog toga je udruženje proizvođača guma, ETRTO (eng. European Tyre and Rim Technical Organisation), definiralo novi standard za gume koje mogu podnijeti veća opterećenja od postojećih XL guma. Ove gume poznate su pod nazivom standardne gume s velikim kapacitetom opterećenja (HL).

HL gume i njihova primjena prema vrsti vozila

Gume s velikim kapacitetom opterećenja prvenstveno su namijenjene težim vozilima, primjerice, električnim vozilima, hibridnim automobilima i SUV vozilima. HL gume, neovisno o tome što se ne razlikuju dimenzijama i vrijednošću tlaka, nude veći kapacitet opterećenja koji je potreban hibridnim i električnim vozilima s većim baterijama.

Kako možete prepoznati HL gume?

HL gume lako su prepoznatljive, imaju prefiks „HL” na bočnoj stijenci ispred podataka o dimenzijama.

marquage pneu hl 2

Zašto tvrtka Michelin razvija HL gume

Potreba za prilagodbom tehnologija i novim dizajnima guma svakako je neizbježna uz tolik porast i raširenost primjene hibridnih i električnih vozila.  Važno je da potrošačima budu dostupne gume koje su prilagođene posebnih potrebama takvih vozila, što obično uključuje veći kapacitet opterećenja zbog sve većih baterija, ali i kako bi se osiguralo regenerativno kočenje i manji otpor kotrljanja, a opet osigurala što manja razina buke kako bi putovanja protekla što tiše.

I posljednje, ali ne najmanje važno. Michelin razvija te gume radi prilagodbe prometnim propisima i kako bi se osiguralo da auti kojima su takve gume potrebne, ono što im treba i dobiju.

Na koji način Michelin tehnologija doprinosi razvoju HL guma

Tehnologija koja se upotrebljava za izradu ovih guma je napredna i tehnološki iznimno razvijena, a produkt toga su moderne gume. Uključuje primjenu Michelinove stručnosti kroz povećanje kapaciteta opterećenja karkase, uz istovremeno zadržavanje istih razina otpora kotrljanja i prilagodbe zbog udobnosti kroz primjenu različitih smjesa guma, profila kalupa i razne vrste pojačanja. To znači da je krutost smjese gume na gaznom sloju prilagođena tako da omogućuje podnošenje većeg opterećenja, a istovremeno nisu narušene performanse same gume po pitanju brzine trošenja i razine upravljivosti, ali i pojačavanje karkase u najkritičnijim područjima upotrebom robusnih lamela i čvršće smjese gume. Isto tako, dodatno je optimiziran i prilagođen profil kako bi apsorbirao dodatnu fleksiju gume do koje dolazi uslijed povećanja težine, a da pritom nije narušena udobnost za vozača i putnike.  

Trebam li HL gume na svom električnom vozilu?

Ne nužno. Ako se radi o automobilu veće težine ili većeg kapaciteta opterećenja, moguće su dvije opcije. A one su sljedeće:


U svakom slučaju imajte na umu sljedeće: ako vozite veliko i snažno hibridno ili električno vozilo, postoji velika vjerojatnost da su vam potrebne HL gume. Napominjemo da na vozilima na kojima se koriste HL gume također treba redovno zamjenjivati. 

Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta