microsoftteams image

Možete li promijeniti dimenzije svojih guma?

Preporuke i savjeti za automobilske, SUV i kombi gume

Želite li promijeniti dimenzije svojih guma? To je moguće, ali postoje neka ograničenja. Sve o ograničenjima objasnit ćemo vam u ovom članku.

Što su to dimenzije guma?

Kad kažemo dimenzije guma zapravo govorimo o njihovim dimenzijama, što obuhvaća sljedeće elemente koji se nalaze na bočnim stijenkama gume

tyre size
 • Širina (npr. 205) u milimetrima.
 • Omjer širine i visine gume (npr. 55) u postocima. To je omjer između visine bočne stijenke gume i širine gume.
 • Vrsta (npr. R za radijalne gume).
 • Promjer (npr. 17) u colima.
 • Oznaka opterećenja (npr.: 91). To je numerički kod koji prikazuje najveće dopušteno opterećenje koje jedna guma može podnijeti.
 • Oznaka brzine (npr. V). Ovo slovo oznaka je koja označava maksimalnu brzinu pri kojoj guma može podnijeti maksimalno opterećenje.

Koje su promjene dimenzija moguće?

58818286 m

Za vozilo postoje standardne, tvornički montirane gume koje predlaže proizvođač, ali i opcionalne gume koje isti taj proizvođač predlaže kao alternativu. 

Primjerice, za model PEUGEOT 308 – 1.2 pure tech iz 2021. godine to su gume:

195/65 R15 91H
205/55 R16 91V
205/50 R17 93V
225/45 R17 91V
225/40 R18 92V

Primjerice, možete odabrati drugačiji promjer gume. Na raspolaganju su obično tri opcije. Za automobil može postojati odobreni promjer gume od 15, 16 ili 17 cola.

Promjena promjera gume naravno znači i zamjenu naplataka. Naplatci mogu biti izrađeni od metala kao oni tvornički montirani, a mogu biti i aluminijski koji su lakši i atraktivniji.

Odobrenja

Različite dimenzije koje propiše proizvođač automobila odobrene su vrste guma za dotično vozilo.
Vrlo se jednostavno može saznati koje su dimenzije odobrene: obično su navedene na naljepnici na vratima vozača ili u korisničkom priručniku automobila, a ponekad i na poklopcu spremnika goriva.

Mogu li montirati gume koje nisu navedene među odobrenim dimenzijama?

Obavezno se morate pridržavati preporuka proizvođača. U nekim zemljama su moguće iznimke, pod uvjetom da promjer gume ostane unutar zadanog ograničenja i ne odstupa od toga za više od -2 % i +1,5 %.

Preporučujemo vam da se pridržavate propisanih dimenzija kako ne biste ugrozili vlastitu sigurnost, odnosno sigurnost putnika i ostalih sudionika u prometu. Odabirom neodobrenih dimenzija guma možete, primjerice, montirati gume koje su preširoke i opasno vire bočno na vozilu. Jednako tako, možda ćete odabrati neke s nedostatnom oznakom opterećenje za, primjerice, komercijalna vozila koja često prevoze veće terete.

Osim toga, budući da brzinomjer uzima u obzir promjer vaših guma, brzina prikazana na instrumentu može biti netočna, jednako kao i broj prijeđenih kilometara.

122592729 m

Što ako se ne pridržavam propisane homologacije?

Čak i kad su u nekim zemljama dopuštena određena odstupanja, nepridržavanje propisanih dimenzija izlaže vas određenim rizicima kao što su:

 • sigurnosni rizici
 • kazna ako vas zaustavi policija
 • odbijenica na tehničkom pregledu
 • nepokrivenost osiguranjem u slučaju nesreće.


Znači, kad se pridržavate odobrenih dimenzije, dobivate sve pogodnosti, a izbjegavate ove rizike..

Kad moram promijeniti dimenziju guma?

Kad vozilo uvozite s drugog kontinenta, preporučujemo vam da provjerite jesu li gume u skladu s lokalnim zakonskim propisima i preporukama proizvođača.
(usklađenost s odredbama R30 i R117 jasno je vidljiva putem oznake E2 na bočnoj stijenci gume).

Primjerice, ako vozilo uvozite u Europu iz Sjedinjenih Američkih Država, zakonski ste se dužni vladati europskim homologacijskim pravilima i promijeniti dimenzije guma u skladu s njima.

Kad mogu povećati ili smanjiti oznaku opterećenja ili brzine svojih guma?

Oznaka 3PMSF na gumama pokazatelj je da su gume prošle test ispitivanja performansi za vožnju zimi.

Gume koje se upotrebljavaju zimi (zimske ili cjelogodišnje) moraju imati oznaku M+S (Mud and Snow) i 3PMSF (3 planinska vrha s pahuljom snijega).

Ako imaju oznaku 3PMSF (što znači da su certificirane za vožnju zimi po mokrim i snijegom prekrivenim cestama), zakonom je dopušteno postavljanje zimskih guma s manjom oznakom brzine od preporučene.

To je dopušteno zato što vozači u prosjeku zimi voze sporije kad ima snijega na cesti.

Jedino u tom slučaju moraju postaviti naljepnicu negdje u unutrašnjosti vozila, na vidljivo mjesto, kao podsjetnik na dopuštenu maksimalnu brzinu vožnje.Međutim, ako guma ima samo oznaku M+S, bez oznake 3PMSF, zakonom je zabranjena upotreba guma s manjom oznakom brzine od siječnja 2020.

Ljeti možete odabrati gume s većom oznakom opterećenja i/ili brzine od one koju propisuje proizvođač, ali ni u kojem slučaju ne smije biti manja.

Koliko guma istovremeno moram zamijeniti?

Važno je da uvijek na auto imate sve četiri gume istih dimenzija, a ne samo dvije na istoj osovini.

Sad kad imate sve informacije koje su vam potrebne za promjenu dimenzija guma, možete putem naše aplikacije za odabir guma pronaći gume koje vam najbolje odgovaraju.

map search desktop

Pronađite distributere pneumatika u blizini u tren oka

Traži po
Adresa, grad ili poštanski broj
Automobil
 • Automobil
 • Motocikl
Pronađi me
traži
Pet najvažnijih gradova u Hrvatskoj
Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta