r2a1 header def

Objašnjenje oznaka na gumama: Kako očitati podatke s gume?

Preporuke i savjeti za automobilske, SUV i kombi gume

U ovom ćete članku naučiti kako očitati dimenzije s gume i njezino maksimalno opterećenje i brzinu te kako saznati marku, vrstu i tip guma prema podacima koji se nalaze na samoj gumi. Saznat ćete više i o ostalim oznakama na gumama kao što su simbol planinskog vrha s pahuljom snijega, slova M+S i značenje OE oznake.

Što znače brojevi na gumama?

Ako pogledate bočne stijenke na svojim gumama, primijetit ćete brojne alfanumeričke šifre i simbole. Što te oznake na gumama znače?

Ove oznake na gumama pružaju vam važne podatke o upotrebi guma i njihovoj zamjeni.

Kako očitati dimenzije s gume?

tyre size

Dimenzije gume definirane su brojkama i slovima, kao što je ovdje prikazano u žutoj boji.

Napominjemo da ponekad za pojedine značajke postoje i dodatna slova koja označavaju preporučenu vrstu upotrebe gume.

Primjeri slovnih oznaka su sljedeći:

P: osobni automobili
LT: gospodarska vozila
C: gume za komercijalna kombi vozila
XL, HL ili Reinforced: gume koje imaju kapacitet opterećenja koji je veći od uobičajenog za njihovu dimenziju. Takve gume treba zamijeniti gumama istih značajki (primjer: gumu HL treba zamijeniti gumom koja također ima oznaku HL)
T: privremena rezervna guma manjih dimenzija

Kako s gume očitati podatke o omjeru širine i visine gume?

Primjer: 205 / 55
Ovo su važne oznake na gumama koje će vam pomoći da pronađete odgovarajuće gume kad dođe vrijeme za njihovu zamjenu.

Prvi od dvaju brojeva nazivna je širina presjeka gume. Navedena je u milimetrima, a označava udaljenost između unutarnje i vanjske bočne stijenke gume. Primjerice, 205 znači da je nazivna širina vaše gume 205 mm.

Drugi broj predstavlja omjer visine bočne stijenke gume i širine gume. Izražen je u postocima. Primjerice, 55 predstavlja visinu bočne stijenke, između vrha gazećeg sloja i naplatka, što je 55 % širine gume.

Kako s gume očitati podatke vrsti strukture i promjeru kotača?

Primjer: R 17

Ove oznake na gumama obično sadrže slovo i broj. Slovo, R, označava da je unutarnja struktura gume radijalna.

Radijalna tehnologija, koju je izumila tvrtka Michelin, koristi kombinaciju guma i metalne i tekstilne materijale za pojačavanje koji formiraju robusnu konstrukciju u području gazećeg sloja, ali bočne stijenke ostaju fleksibilne. Omogućuje dulji vijek trajanja gazećeg sloja i smanjuje potrošnju goriva zahvaljujući manjem otporu kotrljanja.

Iza slova nalazi se broj. U našem primjeru, radi se o sljedećem broju: 17. Broj je u colima i označava promjer kotača na koji se montira predviđena guma.

Kako očitati podatak o maksimalnom opterećenju i brzini gume?

Primjer: 91 V

Na bočnoj stijenci gume nalazi se broj iza kojeg slijedi slovo.

To je oznaka opterećenja gume (u našem primjeru sljedeće: 91) je numerički kod koji prikazuje najveće dopušteno opterećenje (u kg) koje jedna guma može podnijeti.

Oznaka brzine gume (u našem primjeru sljedeće: V) kod je koji označava maksimalnu brzinu pri kojoj guma može podnijeti maksimalno opterećenje.

Poredbenu tablicu između tih kodova i njihovih vrijednosti potražite u našem članku o oznakama opterećenja i brzine. Ove oznake sadrže važne podatke, primjerice one o dimenzijama gume, što je važno posebice prilikom odabira novih guma za auto.

Kako odrediti o kojem se nazivu marke radi i kojem asortimanu guma?

To je poprilično jednostavno. Naziv marke proizvođača uvijek je naveden na bočnoj stijenci, kao i asortiman guma.

Na ovoj su slici naziv MICHELIN i naš Michelinko jasno vidljivi, a naziv „Pilot Sport 4 S” odnosi se na asortiman guma kojem dotična guma pripada.

Kako odrediti o kojoj se vrti gume radi?

Riječ „Tubeless” na bočnoj stijenci znači da gumi kojom se koristiti nije potrebna zračnica. Napominjemo da je zračnica ponekad potrebna za neke kotače, ali u tom slučaju važno je utvrditi da su zračnica i guma kompatibilne.

Suprotno tome, natpis „Tube type” znači da je gumi potrebna zračnica.

Koje su prednosti? Sklop bez zračnice je lakši, smanjuje potrošnju goriva i često je pouzdaniji po pitanju oštećenja do kojih može doći kad postoji zračnica.

Kako se očitava propisana vrijednost tlaka u gumama?

Postoje oznake na bočnoj stijenci gume (MAXLOAD i MAX PRESS) koje označavaju maksimalno opterećenje i maksimalnu vrijednost tlaka u gumama. Međutim, to nisu nužno vrijednosti opterećenja i tlaka prikladne za vaše vozilo.

Kako biste bili sigurni da će se gume ponašati ispravno na vašem vozilu, morate se pridržavati vrijednosti tlaka u gumama koje preporučuje proizvođač vašeg vozila. Te preporučene vrijednosti obično su navedene u korisničkom priručniku vozili ili na naljepnici na vratima vozača ili vratašcima spremnika goriva.

Saznajte više o tome kako provjeriti tlak u gumama.

Kako očitati šifru datuma gume?

Šifra datuma gume prikazuje se u polju DOT (eng. Department Of Transportation), gdje se nalaze i ostale oznake za gume.

Prve šifre odnose se na uvjete koji moraju biti ispunjeni na američkom tržištu. Šifra datuma prikazuje se na kraju, a sadrži četiri broja.

Prva dva broja označavaju tjedan, a zadnja dva godinu proizvodnje gume. U ovom primjeru, šifra datuma gume je 4714, što znači da je guma proizvedena u 47. tjednu 2014.

Na kraju oznake DOT guma nalazi se šifra starosti guma

Što se tiče kraja životnog vijeka gume, jedini pokazatelj jest njena istrošenost. Istrošenost se mjeri uz pomoć indikatora istrošenosti.

Kako ću znati da se guma maksimalno istrošila?

Na gumama Michelin postoje malene izbočine koje vam omogućuju lakše lociranje indikatora istrošenosti guma na gazećem sloju.

Vaše gume imaju indikatore istrošenosti.

Radi se o malenim ripnama visine 1,6 mm koje se nalaze između profila gazećeg sloja na gumi.

Na gumama Michelin lako su prepoznatljivi po malenom simbolu Michelinka koji se nalazi na više mjesta na bočnoj stijenci gume. Kad ugledate Michelinka, znat ćete da su indikatori istrošenosti poredani u liniju po čitavoj širini gume.

Kad se gazeći profil vaše gume istroši do visine indikatora istrošenosti, gume su dosegle svoju minimalnu dubinu gazećeg profila.

Objašnjenje oznaka na gumama: Planinski vrh sa snježnom pahuljom i slova M+S

1 – Planinski vrh sa snježnom pahuljom

Logotip koji prikazuje 3 planinska vrha s pahuljom može biti prisutan na gumi. Ta je oznaka tri planinska vrha s pahuljom ili 3PMSF: najnovija norma za zimske gume ili gume za snijeg. Jamči minimalne razine performansi zimi zahvaljujući objektivnom testu koji prolaze sve gume s takvom oznakom. Ako imate ovaj logotip na svojim gumama, to znači da imate ono što se smatra preporučenom opremom za područja pod posebnom regulacijom, primjerice za skijaška odmarališta.

2 – Oznaka M+S

Neke gume na bočnoj stijenci imaju oznaku M+S, uključujući cjelogodišnje i zimske gume. Ta slova jednostavno označavaju eng. „Mud” i „Snow” (blato i snijeg), a označavaju da su gume, prema homologaciji proizvođača, za snijeg. Međutim, gume koje imaju samo oznaku M+S ne prolaze obvezna testiranja prikladnosti za zimske uvjete.

 

Gume s oznakom „3PMSF” jedine su gume koje jamče iskonske zimske performanse, a posebno su dizajnirane za upotrebu po snijegu i ispunjavaju sve zahtjeve, dokazano kroz objektivna testiranja.

Za gume certificirane za zimu (s oznakom M+S i/ili 3PMSF) kapacitet brzine može biti manji od tvornički montiranih ljetnih guma. Stoga brzinu vozila prema potrebi treba ograničiti nakon montaže zimskih guma. U nekim državama, primjerice gdje je teoretska granična vrijednost brzine automobila iznad granične brzine guma, naljepnica s prikazom o kojoj se nižoj brzini radi možda će se morati postaviti negdje u unutrašnjosti vozila, na mjesto gdje je jasno vidljiva vozaču.

OE oznaka

Neki proizvođači vozila opremaju gumama koje su posebno prilagođene njihovim potrebama.

Oznaka na gumi, s natpisom „Original Equipment” označava gume koje su posebno dizajnirane od strane proizvođača guma i koje su proizvođači vozila homologirali i odobrili za tvorničku ugradnju na njihova vozila.

OE oznaka česte se ne odnosi samo na proizvođača, već i na određeni model automobila. Razlike između guma takve vrste mogu biti povezane s razinom upravljivosti vozila, udobnosti, bukom, a ponekad i potrebama sustava prijenosa i softverskih sustava vozila. Isto tako, na njima je optimiziran otpor kotrljanja.

Michelin vam, ako je vaše vozilo tvornički opremljeno gumama s OE oznakom, preporučuje da pri zamjeni upotrijebite gume s točnom OE oznakom prema verziji za vaše vozilo.

U primjeru na slici, oznaka „AO” odnosi se na marku Audi, kao što možete vidjeti u tablici u nastavku.

Tablica OE oznaka prema markama vozila:

tableau maj2024 1
tableau maj2024 2
Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta