4w 240 tire michelin pilot sport 4 s en us product in context nosignature 16 slash 9

Koja je ispravna vrijednost tlaka gume za moj automobil?

Preporuke i savjeti za automobilske, SUV i kombi gume

Točna preporučena vrijednost tlaka gume u gumama na vašem vozilu optimizirat će performanse, ali i povećati vašu osobnu sigurnost, kao i sigurnost ostalih sudionika u prometu.

S druge strane, neispravna vrijednost tlaka gume smanjit će sposobnost držanja ceste vaših guma i povećati zaustavni put. Također može oštetiti vaše gume, skratiti im vijek trajanja i povećati potrošnju goriva. Saznajte kako možete izbjeći te rizike i koja je vrijednost tlaka gume potrebna za vaše vozilo.

Koja je vrijednost tlaka prikladna za vaše gume?

Provjera vrijednosti tlaka gume na vašem vozilu jednostavan je i jeftin postupak. Važno je upotrijebiti vrijednosti tlaka koje preporučuje proizvođač automobila kako bi se izbjegle premalo i previše napumpane gume.

 • Previše napumpane gume mogu uzrokovati preuranjeno trošenje gume na sredini gaznog sloja.
 •  Premalo napumpane gume mogu uzrokovati preuranjeno trošenje gume na području ramena. Ako vrijednost nije ispravna, to negativno utječe na svojstvo držanja ceste.
   

Vrijednost tlaka gume koju preporučuje proizvođač vašeg automobila

Optimalnu vrijednost tlaka zadaje proizvođač za svaku kombinaciju vozila i guma. Proizvođač sve performanse provjerava s jednim, jasnim zadanim ciljem, a to je vaša sigurnost. Zato je važno provjeriti i pridržavati se preporučene vrijednosti tlaka proizvođača vozila. Obično je ta vrijednost navedena:

 • na naljepnici na vratima vozača,
 • na vratašcima spremnika goriva,
 • ili u korisničkom priručniku vozila.
   

Preporučena vrijednost tlaka za prednje i stražnje gume ne mora biti ista. Vidjet ćete da su prikazane dvije vrste tlaka:

 • Normalna vrijednost tlaka: standardni tlak
 • Vrijednost tlaka pod opterećenjem: mora se prilagoditi kad je vozilo pod većim opterećenjem, primjerice prilikom odlaska na godišnji odmor


Vrijednost tlaka prikazana je u mjernim jedinicama koje se upotrebljavaju u državi u kojoj živite: BAR ili PSI (1 bar = 14,50 psi).

microsoftteams image 3

Opasnosti u slučaju neispravnog tlaka gume

Preporuke proizvođača ključne su za vašu sigurnost i morate ih se pridržavati svaki put kad provjeravajte tlak u svojim gumama. U protivnom se mogu smanjiti performanse gume, posebice u sljedećim slučajevima:

Izdržljivost

Vožnja s premalo napumpanim gumama uzrokuje općenito uništavanje strukture gume, što može uzrokovati dislokaciju i/ili pucanje gume.

Aquaplaning

Ako je vrijednost ispod preporučene vrijednosti tlaka gume proizvođača, postoji značajno veća opasnost od Aquaplaninga.

Kočenje

Razlika veća od 1 bar ili 14 psi u odnosu na preporučene vrijednosti tlaka proizvođača vozila može značajno povećati zaustavni put na mokrim cestama, do 11 metara.

Potrošnja goriva

Premalo napumpane gume, s vrijednosti manjom za 14 psi (1 bar) od preporučene, imaju veći otpor kotrljanja, što povećava potrošnju goriva za do 1 cijeli spremnik goriva godišnje.

Ispravna vrijednost tlaka gume: za sigurnu, ekonomičnu i odgovornu vožnju

Guma napumpana na preporučenu vrijednost tlaka gume povećava sigurnost, omogućuje ekonomičniju vožnju i manje šteti okolišu.

A budući da je normalno da vrijednost tlaka u gumi s vremenom padne (obično za otprilike 0,07 bara mjesečno), redovna provjera je nužna.

Ako je vaše vozilo proizvedeno nakon 2014. godine, trebalo bi biti opremljeno sustavom TPMS (sustav praćenja tlaka gume) koji vas upozorava kad su vam gume premalo napumpane. Međutim, preporučujemo vam da ne čekate to upozorenje kako ne biste morali brinuti je li vrijednost tlaka u vašim gumama ispravna.

microsoftteams image 5

Pronađite svoju marku vozila i saznajte koja je ispravna vrijednost tlaka za vaše gume

map search desktop

Pronađite distributere pneumatika u blizini u tren oka

Traži po
Adresa, grad ili poštanski broj
Automobil
 • Automobil
 • Motocikl
Pronađi me
traži
Pet najvažnijih gradova u Hrvatskoj
Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta