microsoftteams image 4

Kako i kada trebate provjeriti tlak gume?

Preporuke i savjeti za automobilske, SUV i kombi gume

Budući da je normalno da vrijednost tlaka s vremenom pada, važno je redovno provjeravati tlak gume. Ako to ne učinite, postoji opasnost od gubitka svojstva držanja ceste i povećanja zaustavnog puta. Također može uzrokovati oštećenja guma, skratiti im vijek trajanja i povećati potrošnju goriva.

Ovdje saznajte kako to izbjeći.

Kako provjeriti tlak gume na svom automobilu?

Na benzinskoj postaji

Najlakše ćete to učiniti ako odete na benzinsku postaju sa stanicom za napumpavanje.

microsoftteams image 7

Nakon utvrđivanja preporučene vrijednosti tlaka proizvođača, umetnite mlaznicu kompresora u ventil.

Provjerite odgovara li prikazana vrijednost tlaka gume preporučenoj.

Ako ne odgovara, pritisnite gumb za napumpavanje i držite ga tako sve do postizanja ispravne vrijednosti tlaka.

Uz pomoć prijenosnog kompresora

Provjeru i podešavanje tlaka gume možete obaviti i kod kuće. Potreban vam je samo prijenosni kompresor koji možete kupiti u trgovinama.

picture1

Oprema automobila, primjerice MICHELINOV prijenosni kompresor, dostupna je kod tvrtke Michelin Lifestyle Ltd uz ostale proizvode marke.

Najbolje je upotrebljavati isti kompresor prilikom svake potrebe kako razlika u kalibraciji između dvaju uređaja ne bi utjecala na razinu tlaka u vašim gumama.

 

Kada trebate provjeriti tlak gume

Uvijek provjerite tlak gume ako niste dugo vrijeme vozili ili ako ste se malo vozili.

Zašto je to tako? Zato što se gume zagrijavaju dok vozite, što dovodi do pada tlaka. Ako provjeravate tlak gume nakon vožnje dulje vrijeme, osjećat ćete da su vam gume previše napumpane i možda ćete doći u napast (što je pogrešno) ispustiti tlak kako biste ga podesili.

Preporučujemo vam da tlak gume provjeravate nakon vožnje od minimalno 2 km. Tako ćete dobiti pravu sliku o tlaku gume na svom vozilu. Ako je potrebno, tlak zraka možete podesiti ako je prenizak.

A što je s rezervnim kotačem?

Rezervna se guma često previdi i zaboravi tijekom provjere tlaka gume. Međutim, ako je vaše vozilo opremljeno rezervnom gumom, trebala bi biti ispravna i spremna da je upotrijebite ako vam se guma probuši. Rezervnu gumu također treba redovno provjeravati, čak i ako je ne upotrebljavate svakodnevno. Stoga ne zaboravite provjeriti tlak i u rezervnoj gumi.

Koliko često treba provjeravati tlak gume?

Normalno je da vrijednost tlaka malo padne s vremenom, neovisno i starosti guma i razini njihove istrošenosti. Tijekom vožnje normalno je da tlak malo padne. Stoga, kako biste izbjegli gore navedene opasnosti, preporučujemo vam da tlak guma provjeravate jednom mjesečno.

Razlozi pada tlaka

Zašto se neke gume prazne brže?

Razlozi za to su različiti:

  • Ako je ventil gume malo porozan, tlak gume pada brže nego što je to normalno.
  • Ako je naplatak star i zahrđao, to također može uzrokovati oštećenje gume i pad tlaka.
  • Ako je vaše vozilo uvijek parkirano na istom mjestu, a gume izložene sunčevoj svjetlosti, praznit će se brže nego u drugačijim uvjetima.
  • Ako dođe do bušenja, primjerice od čavla, to može dovesti do polaganog i postojanog pada tlaka.
     

Ako tijekom mjesečne provjere primijetite značajnu razliku u vrijednosti tlaka za neku od guma, možda je riječ o kvaru. U tom slučaju, pregled gume prepustite stručnjaku.

Malene razlike tlaka gume su s druge strane uobičajena pojava. Samo nastojte redovno, svaki mjesec provjeravati tlak gume kako biste izbjegli preuranjeno trošenje guma i kako se ne bi ispumpale.

If your vehicle is always parked in the same place, tyres exposed to the sun lose air faster.
map search desktop

Pronađite distributere pneumatika u blizini u tren oka

Traži po
Adresa, grad ili poštanski broj
Automobil
  • Automobil
  • Motocikl
Pronađi me
traži
Pet najvažnijih gradova u Hrvatskoj
Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta