marked tyre

„Razvila tvrtka MICHELIN” oznaka na gumama

Preporuke i savjeti za automobilske, SUV i kombi gume

Michelin vjeruje da je bliska suradnja s proizvođačima automobila nužna za razvoj guma visokih performansi. Inženjeri tvrtke rabe svoju stručnost i biraju najbolje tehnologije i materijale u skladu s pojedinačnim značajkama svakog modela automobila i tako jamče iznimne performanse i udobnost pri vožnji bez premca te doista jedinstveno iskustvo!

Zašto tvrtka Michelin razvija gume s posebnim oznakama?

Svaki model automobila ima specifične značajke. Težina, snaga i položaj motora u automobilu izravno utječu na izbor guma, pa proizvođači automobila traže gume koje će uzeti sve to u obzir. Michelinovi inženjeri blisko surađuju sa svojim kolegama iz tvrtki kao što su Mercedes-AMG, Porsche, Tesla ili BMW i dizajniraju gume koje zadovoljavaju specifične potrebe svake od tih marki. Nakon opsežnog testiranja i finih ugađanja svaka se guma označava kao specifična za određenog proizvođača automobila posebnom oznakom za montažu na model za koji je projektirana.

marked tyre

Tako oznaka M01 na tim gumama s posebnim oznakama znači da su gume dizajnirane za marku Mercedes-AMG. Pročitajte više o oznakama na gumama.

Originalno, tvornički montirane gume – oznake na gumama, gume s posebnim oznakama, odobrene gume, homologirane gume... Što ti različiti pojmovi znače?

Što su to OE (originalno, tvornički montirane) gume?

OE (originalno, tvornički montirane) gume su gume koje se montiraju na automobil u trenutku njegove proizvodnje.

Jesu li gume s posebnim oznakama nužno i odobrene od strane pojedinih proizvođača automobila?

Posebno označene gume nastale su kao rezultat posebnih zahtjeva koje izraze pojedini proizvođači automobila. Oni označavaju da je posebna pozornost pridana gumi i modelu kako bi se osigurale razine performansi koje vlasnici očekuju. Primjerice, gume MICHELIN s oznakom „N” namijenjene su posebno za vozila Porsche, one s oznakom „K” za vozila Ferrari, a one s oznakom „T” za vozila Tesla.

Gume s posebnim oznakama posebno su dizajnirane za različite modele automobila i plod su istraživanja koje provode inženjeri tvrtke MICHELIN u suradnji s inženjerima dotičnog proizvođača automobila. Primjerice, gume s oznakom „N” odobrene su za vozila Porche. Gume s posebnim oznakama stoga su odobrene za dotičnog proizvođača

Postoji li razlika između guma koje odobri proizvođač automobila i homologiranih guma?

Sve gume moraju biti usklađene s lokalnim zakonskim propisima države ili regije u kojima se prodaju. To nije isto kao gume koje je odobrio pojedini proizvođač automobila, što nije obavezno.

TABLICA OZNAKA OE

tableau maj2024 1
tableau maj2024 2

Sve što trebate znati o gumama s posebnim oznakama

Označene gume MICHELIN posebno su dizajnirali inženjeri tvrtke Michelin u bliskoj suradnji s dotičnim proizvođačem automobila. Posebno označene gume sadrže DNK svake pojedine marke i modela u skladu s propisanim performansama i zahtjevima svakog od proizvođača. Ugradnja guma koje odobrava proizvođač jamči optimalno iskustvo pri vožnji, od vrhunske razine upravljivosti i udobnosti pri vožnji do niže razine buke ni još veći užitak za kolom upravljača.

Posebno označene gume znak su da su usklađene sa svim zahtjevima proizvođača automobila. Važno je znati da sve OE gume odobrava onaj proizvođač koji ih tvornički montira na svoja vozila. Prilikom zamjene stoga je važno navesti istu vrstu guma koje odobrava proizvođač automobila.

Proizvođači automobila biraju gume MICHELIN

Gume MICHELIN obaraju rekorde

Kao jedina dodirna točka između automobila i ceste, guma igra ključnu ulogu pri svakom pokušaju uspostavljanja novih rekordu.

U rujnu 2019., Bugatti Chiron opremljen gumama MICHELIN Pilot Sport Cup 2 R koje savršeno odgovaraju njegovim karakteristikama, postignuo je novi rekord brzine od 490,484 km/h.

bugatti

Gume MICHELIN doprinijele su postizanju brojnih rekorda u prolaznom vremenu na stazi Nürburgring od 20,832 km, Nordschleife, u Njemačkoj:
U kolovozu 2020. godine, Porsche Panamera opremljen gumama MICHELIN Pilot Sport Cup 2 ND0 razvijenim posebno za taj model vozila imao je prolazno vrijeme od rekordnih 7 m i 29,81 s!

porsche

U studenom 2020. godine, s gumama MICHELIN Pilot Sport Cup 2 R MO1A Mercedes-AMG GT Black Series, najsnažniji automobil tog njemačkog proizvođača, ostvario je novi rekord u prolaznom vremenu od 6 m i 48,047 s!

mercedes black series

Gume budućnosti

Partnerstvo s tvrtkom General Motors rezultiralo je razvojem guma Uptis, inovativnih i održivih konceptnih guma izrađenih od obnovljivih biomaterijala. Gume koje su otporne na puknuća uopće ne treba održavati.

microsoftteams image 14

Gdje mogu kupiti gume pojedinih proizvođača automobila – posebno označene gume?

Proizvođač automobila– odobrene gume za svoj model automobila možete kupiti u specijaliziranim internetskim trgovinama i prodavaonicama guma.

banner dealer locator

Pronađite distributere pneumatika u blizini u tren oka

Traži po
Adresa, grad ili poštanski broj
Automobil
  • Automobil
  • Motocikl
Pronađi me
traži
Pet najvažnijih gradova u Hrvatskoj

Trebate pomoć ili imate pitanja u vezi s gumama koje su odobrene za upotrebu na vašem modelu automobila?

Porazgovarajte s jedinim od stručnjaka iz tvrtke MICHELIN. Oni si savršeno kvalificirani da vas savjetuju u skladu s vašim potrebama, stilu vožnje i osnovnim značajkama vašeg automobila.

Obratite nam se

Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta