background image

Ljetne ili zimske gume ili gume za sva godišnja doba?

Preporuke i savjeti za automobilske, SUV i kombi gume

Niste sigurni kakve vam gume trebaju? Ostanite sigurni na cesti neovisno o vremenskim uvjetima uz pomoć ovog vodiča za upotrebu odgovarajućih guma za svako godišnje doba.

Razlika između ljetnih guma, guma za sva godišnja doba i zimskih guma

Što su to ljetne gume?

Ljetne gume posebno su dizajnirane za upotrebu tijekom toplijih mjeseci kad temperature često dosežu vrijednosti do 40 °C, povremeno ili čak kroz dulje vremensko razdoblje, ili za upotrebu tijekom godine na mjestima gdje nema zimskog vremena. S plićim profilom gazećeg sloja i krućom, ljepljivom smjesom gume na gazećem sloju, što jamči izvrsno držanje ceste na suhim i mokrim podlogama, ljetne gume posebno su dizajnirane za osiguranje optimalnih performansi pri temperaturama višim od 7 °C. Jamče maksimalnu razinu upravljivosti i stabilnosti prilikom skretanja ili kočenja.  

Zimske gume i ljetne gume imaju različite profile gazećeg sloja

Što su to zimske gume?

Zimske gume su sve suprotno od toga, posebno su dizajnirane za sigurnu vožnju pri temperaturama nižim od 7 °C i u otežanim vremenskim uvjetima, primjerice po ledu i snijegu. U usporedbi s ljetnim gumama, zimske gume imaju upečatljiv profil gazećeg sloja s dubljim i brojnijim utorima za bolju trakciju po snijegu i ledu. Isto tako, izrađene su od podatnijeg materijala, što im omogućuje da ostanu dovoljno mekane da drže cestu čak i pri temperaturama kad se podloga smrzava. 

Što su to gume za sva godišnja doba?

Gume za sva godišnja doba ili cjelogodišnje gume kombinacija su tehnologija ljetnih i zimskih guma i mogu se upotrebljavati tijekom čitave godine. Imaju više utora na profilu gazećeg sloja od ljetnih guma, pa bolje drže cestu po snijegu, ali se ujedno lakše prilagođavaju višim temperaturama. Najjednostavnija su opcija ako živite negdje s blagim ljetima i zimama, uz povremeni snijeg. Gume za sva godišnja doba jamče mobilnost i sigurnost na rasponima temperature od -10 °C do +30 °C. (Saznajte više o gumama za sva godišnja doba)

Usporedba ljetnih i zimskih guma

Premda po samim nazivima zimski i ljetni ne biste pomislili da se toliko razlikuju, upotreba zimskih guma ljeti nije preporučljiva jer se mekši gazeći sloj brže troši na toplom asfaltu. Ujedno je razina upravljivosti ispod optimalne, veći je zaustavni put vašeg vozila i vjerojatno ćete potrošiti i više goriva.

Jednako toga, upotreba ljetnih guma zimi se ne preporučuje jer one nisu namijenjene za podnošenje niskih temperatura. S plićim gazećim slojem i bez dodatnih utora koje imaju zimske gume, ljetne gume mogu izazivati probleme s držanje ceste po ledu i snijegu. Vožnja po snijegu s ljetnim gumama montiranim na vozilo može povećati vaš zaustavni put za do dva put u odnosu na certificirane zimske gume.Njihova smjesa gume na gazećem sloju prirodno se ukrućuje na temperaturama smrzavanja, što povećava opasnost od klizanja i proklizavanja na cestama zimi. Ta krutost može uzrokovati i oštećenje same gume jer guma lako puca i krha se u nedostatku elastičnosti.

A koja je razlika između ljetnih guma i guma za sva godišnja doba? Ako ste u nedoumici između te dvije kategorije, pročitajte ovaj članak.

Relativne performanse ljetnih guma, zimskih guma i guma za sva godišnja doba iz tvrtke MICHELIN

MICHELIN CROSSCLIMATE+
Vs. MICHELIN Primacy 4 & MICHELIN Alpin 6
Performanse guma MICHELIN CrossClimate+ u odnosu na gume MICHELIN Primacy 4 i MICHELIN Alpin 6
MICHELIN CROSSCLIMATE+
Vs. MICHELIN Pilot Sport 4 & MICHELIN Pilot Alpin 5
Performanse guma MICHELIN CrossClimate+ u odnosu na gume MICHELIN Pilot Sport 4 i MICHELIN Alpin 5

Gume MICHELIN Primacy 4 i Pilot Sport 4 ljetne su gume s najboljim performansama na suhim i mokrim cestama pri visokim temperaturama. Imaju vrlo dugi vijek trajanja, kako je i za očekivati od guma marke MICHELIN.

Gume MICHELIN CrossClimate+ gume su za sva godišnja doba koje se ponašaju jednako dobro i ljeti i zimi, čak i po snijegu. Postojanošću mogu parirati ljetnim gumama, pa su predvodnik u ovoj kategoriji.

Gume MICHELIN Alpin 6 i MICHELIN Pilot Alpin 5 zimske su gume s najboljim performansama za oštre vremenske prilike zimi, uključujući snijeg i led.

Kada zamijeniti zimske gume s ljetnim gumama

Ovisno o prevladavajućim vremenskim uvjetima u mjestu u kojem živite, općenito pravilo jest da biste svoje ljetne gume trebali zamijeniti zimskim nakon što temperatura padne ispod 7 °C i više ne raste. Najbolje je pričekati da se temperaturne promjene stabiliziraju za slučaj da se ne radi o kratkom valu zahlađenja. Ista načela vrijedi i kad se temperatura počne penjati, tako kad temperatura poraste iznad 7 °C i više ne pada, možete zimske zamijeniti ljetnim gumama.

Ako odaberete gume za sva godišnja doba više nećete morati brinuti o tome kad morate zamijeniti gume. Bezbrižni ste tijekom čitave godine.

Koliko ću morati platiti prave sezonske gume za svoj auto? 

Neovisno o tome vozite li obiteljsku limuzinu, karavan, električni automobil, sportski automobil, 4x4 ili SUV, odabir pravih guma je ključan. Cijena ovisi o dimenziji vašeg vozila i vrsti sezonskih guma koje želite. Primjerice, gume MICHELIN Primacy 4 ljetne su gume dostupne u 104 dimenzije (od 15 do 20 inča): pronađite cijene na mreži ili kod lokalnog prodavača.

Za razliku od ljetnih guma, gume za sva godišnja doba mogu se sigurno upotrebljavati zimi, što je čimbenik koji određuje njihovu višu cijenu. Međutim, opremanje vozila gumama za sva godišnja doba i dalje je jeftinije od kupnje seta ljetnih i zimskih guma. Ove svestrane gume kombinacija su tehnologije ljetnih i zimskih guma koje jamče visoku razinu performansi i sigurnosti u svim vremenskim uvjetima. Zahvaljujući hibridnoj naravi dugoročno donose uštede.  Potražite cijene na mreži ili kod lokalnog prodavača.

MICHELIN garaža: pomaže vam pri odabiru pravih pneumatika za vas i vaš automobil

Winter tires vs All-season tires : which tires should you buy? | Michelin Garage

Our all season, summer and winter tyres

Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta