r9a12 header def

Kako vam gume mogu pomoći da povećate broj prijeđenih kilometara i smanjite potrošnju goriva?

Preporuke i savjeti za automobilske, SUV i kombi gume

Ako naučite više o tome kako su gume i potrošnja goriva međusobno povezani, moći ćete prelaziti više kilometara s punim spremnikom goriva, a to je dobra vijest za vaš novčanik i svakako je dobro za okoliš. Ovdje ćemo opisati kako smanjiti potrošnju goriva, s posebnim fokusom na šifre za gume i potrošnju goriva: kako se čitaju podaci s naljepnice i što tablica guma prema potrošnji goriva doista znači.

Što je to ušteda goriva?

Potrošnju goriva svog automobila možete smanjiti ako se pridržavate jednostavnih savjeta

Izračunati koliko kilometara možete prijeći s punim spremnikom goriva nije tako jednostavno kao što se čini. Dva vozila mogu krenuti s istom količinom goriva i prijeći istu udaljenost, a njihova se potrošnja goriva može značajno razlikovati kad stignu na odredište zbog različitih čimbenika. Količina se izražava u miljama po galonu (mpg), što je jednako otprilike 4,55 litara goriva. Što je veći mpg, to vozilo manje troši.

Osim startne ocjene za mpg, udaljenost koju vaš automobil može prijeći ovisi o brojnim drugim čimbenicima kao što su stil vožnje, gume i vrsta terena. Zato često upotrebljavamo pojam „potrošnja goriva” u kontekstu toga kako se potrošnja goriva nekog motora može optimizirati.

Kako smanjiti potrošnju goriva: bolje upoznavanje s vozilom

Naučiti koji auti i zašto troše najviše goriva preduvjet je da se nauči kako smanjiti potrošnju goriva. Općenito gledano, veći i teži automobili troše više goriva. Zašto je to tako? 

To je negativna strana otpora kotrljanja guma. Koliko će energije biti potrebno za pokretanje automobila iz zaustavljenog položaja na ravnoj površini ovisi isključivo o otporu kotrljanja guma. Što je automobil teži, to se teže pokreće i potrebno je više energije. Ali, ako su na automobil montirane gume s niskim otporom kotrljanja, ulog će biti manji.
Dakle, jednostavno rješenje za uštedu goriva jest odabrati manje, lakše vozilo. Ili se jednostavno pobrinite da sa sobom nosite samo ono što vam je nužno potrebno!

Kako smanjiti potrošnju goriva na automobilu

Jasno da promjena vozila nije rješenje koje je svakom dostupno i jednostavno. Neki ljudi nemaju luksuz ni birati samu veličinu automobila, primjerice oni s velikim obiteljima ili koji prevoze puno opreme. Hajdemo zato pogledati kako jedan spremnik goriva može dulje trajati ako se primijene jednostavni savjeti za smanjenje potrošnje goriva.

•    Tlak zraka u gumama
Važan čimbenik koji mnogi ne uzimaju u obzir kad žele smanjiti potrošnju goriva jest odabir guma i vrijednost tlaka u gumama. Gume napumpane na ispravnu vrijednost tlaka mogu biti izvor nepotrebnog rasipanja energije, pa obavezno redovno provjeravajte tlak u gumama kako biste bili sigurni da su performanse optimalne. Osim toga, to je važno za vašu sigurnost.

•    Održavanje
Redovnim održavanjem vozila osigurat ćete da svi dijelovi rade ispravno i bez problema, što će optimizirati kretanje goriva kroz vozilo i spriječiti nepotrebno rasipanje energije. Primjerice, ako se pobrinete da je vaš motor pravilo ugođen ili učvrstite neispravnu lambda sondu, to može značajno utjecati na to koliko ćete kilometar moći prijeći.

•    Nemojte da automobil bude previše opterećen
Ako želite uštediti gorivo, pobrinite se da ne prevozite nepotrebni teret u automobilu, primjerice nepotrebnu prtljagu, jer će to više opteretiti gume i trebat će više energije za svladavanje otpora kotrljanja. Provjerite prtljažnik: ona kutija s alatom koju povremeno nosite kod roditelja primjer je nečega što ne smije biti u autu svaki dan.

•    Smanjite koeficijent vuče
Većina današnjih automobila dizajnirana je sa zaobljenim aerodinamičnim linijama koje pomažu vozilu da se lakše kreće kroz zrak. Smanjite otpor zraka (koeficijent vuče) što je više moguće jer o tome ovisi ušteda goriva. Što je koeficijent manji, to je ušteda veća. Dakle, ako na krovu imate neku kutiju ili nosač za bicikle, razmislite o tome da to uklonite dok vam nije potrebno.

•    Planirajte putovanja 
Ako želite smanjiti potrošnju goriva čak i prije nego što pokrenete motor, isplanirajte putovanje kako biste izbjegli gust promet i optimizirajte rute uz pomoć GPS uređaja ili putem mobilne aplikacije. Što više izbjegavate nagla kočenja, zaustavljanja i pokretanja i ako isključujete motor dok stojite u gužvi, to će vaša potrošnja goriva biti manja.

•    Klima-uređaj
Grijanjem ili hlađenjem automobila koristi se puno energije. Stoga prije nego što još malo pojačate grijanje, razmislite o tome da obučete neki lagani džemper u kojem vam neće biti ništa manje ugodnije. Isto vrijedi za grijana sjedala, uređaj za odmagljivanje i druge uređaje koji troše puno energije. Smanjite grijanje i uštedite gorivo.

 

3 tips to improve fuel economy and increase gas mileage | Michelin Garage

Koje su najbolje gume kad je u pitanju potrošnja goriva? 

Jedne se gume trenutačno ističu u svom segmentu u pogledu niskog otpora kotrljanja. Radi se o gumama MICHELIN e.PRIMACY. Inovativna tehnologija znači da su gume ekonomične (smanjuju potrošnju goriva), ali i ekološki održivije.

Cyrille Roget, direktor odjela za znanstvena istraživanja i inovacije tvrtke Michelin, objašnjava kako gubitak energije putem guma (otpor kotrljanja o kojem smo ranije pisali) može predstavljati 20 % potrošnje goriva na automobilu s motorom s unutarnjim izgaranjem. „Zato vam prave gume doista mogu pomoći da uštedite novac. Uz nove gume MICHELIN e.PRIMACY, koje imaju najniži otpor kotrljanja u svojoj kategoriji*, kupci mogu uštediti gorivo. ” Konkretno i prema certificiranim testovima, niski otpor kotrljanja guma MICHELIN e.PRIMACY znači da vozači štede otprilike 0,21 litru goriva na 100 kilometara i otprilike 80 EUR tijekom čitavog životnog vijeka guma”*.

Takvom razinom potrošnje goriva gume MICHELIN e.PRIMACY zaradile su ocjenu i oznaku A prema EU sustavu za označavanje guma.

Pnevmatike imajo vlogo pri varčevanju z gorivom

Kako putem EU oznaka na gumama za potrošnju goriva ostvariti uštedu goriva? 

Nova verzija EU naljepnice za gume, na kojoj je prikazana razina potrošnje goriva za gume, s oznakama od A do E

Europska unija prvu je inicijativu za označavanje guma uvela 2012. godine. Donose i neke korisne napomene o mogućnostima koje gume nude kroz savjete za uštedu goriva.

Trenutačna naljepnica na gumama (promijenjena u svibnju 2021.) u skladu je s najnovijom inicijativom za energetsko označavanje Europske unije i sadrži oznake/ocjene od A do E za otpor kotrljanja (značajka je prepoznatljiva po piktogramu benzinske postaje), gdje je A najviša, a E najniža ocjena po pitanju performansi. Odabirom guma klase A po pitanju „potrošnje goriva” možete značajno smanjiti potrošnju goriva na svom automobilu. 

Na naljepnici se nalaze i druge korisne informacije:

-    skala za držanje mokre ceste, s oznakama od A do E 
-    ikona zvučnika koja simbolizira razinu vanjske buke koju proizvode gume u decibelima (dB)
-    neke naljepnice sadrže podatak je li guma prikladna za led i/ili jaki snijeg
-    naljepnice sadrže i QR kod za identifikaciju koji kupci mogu skenirati kako bi brzo pristupili dodatnim podacima o gumama.

Savjeti za vožnju: kako da vaš automobil troši manje goriva tijekom vožnje

Savjeti za uštedu goriva na automobilu tijekom putovanja! Bilo da se radi o kratkom ili duljem putovanju, neke tehnike vožnje dokazano smanjuju potrošnju goriva.

Globalno, što sporije i ravnomjernije vozite, to ćete dalje dospijeti. Takva vrsta vožnje poznata je pod nazivom eko vožnja i to ne samo zato što je dobra za vaš novčanik (ekonomična), već i manje zagađuje okoliš jer se emitira manje CO2 po kilometru. 

Održavanjem automobila u dobrom stanju, odabirom pravih guma i usvajanjem navika eko vožnje možete smanjiti potrošnju goriva, smanjiti emisije CO2 i prelaziti više kilometara s punim spremnikom goriva na svom vozilu!

Other related articles

Autorska prava na fotografije:

Adene Sanchez / Getty
Florent GIFFARD, TERMINAL 33 / Michelin
DR / European Commission

Legal mentions

* Tijekom upotrebe gume MICHELIN e·Primacy u prosjeku imaju 1,5 kg/t manji otpor kotrljanja od konkurenata, što znači uštede na gorivu do 80 EUR. To znači do 174 kg manje emisija C02. Ostvarena dobit pri korištenju procjenjuje se u prosjeku za nove gume i gume koje su strojno korištene do 2 mm, a pritom se uzimaju u obzir performanse u stvarnom vremenu – Sve se uštede procjenjuju na temelju udaljenosti od 35.000 km i za cijenu goriva od 1,46 EUR/l (https://ec.europa.eu/energy/data-analysis/weekly-oil-bulletin_en 6/1/2020 ispitivano u 10 država temeljem podataka kretanja motornih vozila na nacionalnom i stranom teritoriju – https://ec.europa.eu/eurostat/web/transport/data/database). Stvarne uštede na gorivu i troškovima mogu varirati ovisno o načinu vožnje, vrsti vozila i vrijednosti tlaka u gumama.

Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta