eco green driving fuel economy 1

Kako vam eko vožnja može pomoći da uštedite gorivo?

U današnje vrijeme postoji sve veći interes za usvajanjem tehnika „eko vožnje” ili „zelene vožnje”. Ovdje ćemo detaljno opisati i obrazložiti značenje termina eko vožnja te opisati kako pojedina ponašanja pri vožnji ne samo da mogu pomoći zaštititi okoliš, već i donose uštedu novca i smanjuju budžet za gorivo

Što je to eko vožnja?

Termin „eko” iz termina eko vožnja označava dva osnovna načela.

  • Prvo je ekologija: vožnja na ekološki savjestan način sve je više važna potrošačima ovih dana. Drugo je ekonomija: ušteda goriva pozitivno utječe na novčanik vozača.
  • Eko vožnja ili „zelena vožnja” tako je sklop tehnika vožnje usmjeren na smanjenje emisija i što manju upotrebu fosilnih goriva. A ako vozite električno vozilo, pomoći će vam i da povećate doseg akumulatora!

Koje tehnike vožnje mogu pomoći pri uštedi goriva?

Donosimo vam 9 savjeta za eko vožnju koji će vam pomoći da smanjite ugljični otisak i uštedite novac.

1.  Provjerite tlak u gumama

Ako je tlak u gumama prenizak, povećava se potrošnja goriva i to utječe na kontrolu vozača nad vozilom. S druge strane, previsok tlak u gumama smanjuje potrošnju goriva, ali povećava zaustavni put i skraćuje vijek trajanja guma. Propisana vrijednost tlaka u gumama obično se može provjeriti u korisničkom priručniku vozila koji se nalazi u pretincu za odlaganje na strani suvozačima, na natpisu na vratima ili onom na vratašcima spremnika goriva.

2. Odaberite pravih guma

„Gume koje donose uštedu goriva” dizajnirane za manji otpor kotrljanja također mogu značajno smanjiti potrošnju goriva na vozilu. Sustav označavanja može vam pomoći da odredite koje će vam gume donijeti najveće uštede: potražit piktogram „benzinske postaje” na naljepnici i odaberite gume s oznakom A.

header choix 2

se nalaze podaci o tome koliko gume troše goriva, oznaka za to je od A do E (gume s oznakom A troše najmanje goriva).

3. Predviđajte: usporite na vrijeme, ne kočite

Primjerice, izbjegavajte ubrzavanje pred semaforom da biste nakon toga morali naglo stati na crveno. Umjesto toga planirajte unaprijed i počnite usporavati na vrijeme i na dovoljnoj udaljenosti.

4. Izbjegavajte vožnje stani-kreni

To nije uvijek lako u gradskim područjima gdje promet sporo teče, ali stalno zaustavljanje i pokretanje svakako će povećati potrošnju goriva. Jedan od načina kako uštedjeti gorivo (u miljama po galonu) pri vožnji po gradu jest da se opustite! Ne morate neprekidno ubrzavati i kočiti kako biste pratili automobil ispred sebe. Na sreću, u današnje su vrijeme vozila opremljen načinima vožnje za grad koji su posebno dizajnirani za smanjenje potrošnje goriva.

Danas se potrošnja goriva u prometu može smanjiti zahvaljujući posebnim načinima vožnje za grad

5.  Izbjegavajte nagla ubrzavanja

Što brže promijenite brzinu nekog objekta, to ćete više snage utrošiti. Naglo povećanje brzine tako iziskuje dodatnu energiju, što znači više potrošenog goriva.

6. Pridržavajte se propisanih ograničenja brzine

Propisna ograničenja nisu tu samo iz sigurnosnih razloga, ograničavanje brzine vozila pomaže smanjiti potrošnju goriva i razine emisija zagađivača. 

7. Pridržavajte se uvjeta koji vladaju na terenu

Odabir ispravnog stupnja prijenosa može biti izvrstan način za uštedu goriva. Kad se približite nizbrdici, dopustite automobilu i gravitaciji da odrade sav posao. Ako je odmah nakon toga uzbrdica, započnite ubrzavati kad dođete na dno nagiba. A što je s tempomatom? Premda je koristan na autocesti, najbolje da ga isključite na brdovitom terenu.

8. Ne ostavljajte motor da radi

Za vaš novčanik i okoliš bit će bolje da automobil ne ostavljate da radi kad to nije potrebno. To uključuje i zaustavljanje radi telefoniranja, čekanje u automobilu za preuzimanje djece, pa čak i sjedenje u automobilu dok je gužva.

9. Šparno se koristite klima-uređajem

Nepotrebnom upotrebom troši se više goriva i emitira više CO₂ u atmosferu. Pri manjim brzinama radije se koristiti ventilacijom ili otvorite prozore.

Zelena vožnja: stručni savjeti koji će vam pomoći da uštedite gorivo

Cyrille Roget, direktor Odjela za tehničke i znanstvene informacije u tvrtku Michelin, ima neke primjere o tome kako uštediti gorivo primjenom tehnika eko vožnje. 

Objašnjava to na sljedeći način: „Ubrzavajte lagano, primjerice, iskoristite svu snagu automobila prilikom pokretanja.” Nema potrebe pritisnuti gas i krenuti najbrže. Na sličan način govori o samoj brzini: „Pridržavajte se propisane brzine na autocesti i uštedite gorivo. Nemojte nepotrebno ubrzavati na uzbrdicama, uvijek možete dopustiti automobilu da malo uspori na nagibima.”

Za gradsku vožnju Cyrille kaže sljedeće: „Ljudi su najčešće u iskušenju da se drže blizu automobila ispred sebe. U nekim gradovima tako dolazi do stila vožnje s čestim kretanjem i zaustavljanje. A ključ je zapravo u tome da se treba držati vlastitog ritma i predviđati situacije što je više moguće.”

Izbjegavanje naglih ubrzavanja ključno je za eko vožnju

A jedan od najvažnijih čimbenika u pogledu uštede goriva jest iskoristiti maksimalno gorivo (uštedjeti) i prijeći što više kilometara (mpg)? Gume! Cyrille objašnjava da se puno „otpadne” energije (gorivo koje se ne upotrebljava za okretanje kotača na vozilu) izgubi zbog otpora kotrljanja: „Taj gubitak predstavlja do 20 % odnosno jedan puni spremnik na svakih pet. A ako uzmete u obzir koliko goriva ulijemo u automobil svake godine, odmah će vam biti jasno da se radi o popriličnoj količini.”

Rješenje za smanjenje otpora kotrljanja (bez gubitka trakcije) su prave gume. Uzmimo, primjerice, gume MICHELIN e.PRIMACY. Posebno su dizajnirane imajući na umu sve aspekte eko vožnje, što pomaže vozačima da štede gorivo i novac zahvaljujući iznimno niskom otporu kotrljanja(1).

S najboljim otporom kotrljanja u odnosu na konkurente iz premium segmenta (1), gume MICHELIN e.PRIMACY troše 0,21 litru goriva na 100 kilometara, što je otprilike 80 EUR tijekom čitavog vijeka trajanja guma (2,3). Na električnom vozilu doseg se povećava za otprilike 7 % u odnosu na druge gume iz te kategorije, što je 30 km na procijenjeni doseg od 400 km (4).

Kako vozači mogu utjecati na smanjenje zagađenja okoliša? 

Automobilska industrija jako napreduje u pogledu smanjivanja negativnog učinka vozila po okoliš putem raznih inovacija kao što su, primjerice, gume MICHELIN e.PRIMACY ili MICHELIN PILOT SPORT EV. Ali vozač također igra značajnu ulogu. Kao što smo već vidjeli, eko vožnja nije samo način za uštedu goriva i novca i osiguranje sigurnosti na cesti. Promjena mentalnog sklopa i razmišljanje o zelenoj vožnji također su ključni ako se želimo svi okrenuti ka zelenijoj budućnosti.

Autorska prava na fotografije:

Halbergman / Getty
Zero Creatives / Getty
Karin & Uwe Annas / Adobe Stock
Kiyoshi Hijiki / Getty

Legal mentions

(1) MICHELIN e.Primacy su u kategoriji guma definiranih kao premium ljetne gume poput marki CONTINENTAL, GOODYEAR,BRIDGESTONE, PIRELLI, DUNLOP, a bez namjene za tvorničku ugradnju (točnije, nisu dizajnirani za postizanje zadanih vrijednosti proizvođača automobila) već kao gume dostupne u slobodnoj prodaji kod trgovaca.
Test otpora kotrljanja – rezultati testa otpora kotrljanja na stroju koje je provela tvrtka Applus Idiada, na zahtjev tvrtke Michelin, u lipnju (na novim gumama) i u kolovozu (na strojno korištenim do 2 mm) 2020. godine, na gumama dimenzija 205/55 R16 91V, u odnosu na gume MICHELIN e·PRIMACY (novi: 5,58 kg/t i već korištene gume: 5,13 kg/t) u odnosu na gume MICHELIN PRIMACY 4 (nove: 7,74 kg/t i već korištene gume: 6,25 kg/t); BRIDGESTONE TURANZA T005 (nove: 7,17 kg/t i već korištene gume: 5,81 kg/t);  CONTINENTAL ECOCONTACT 6 (nove: 6,39 kg/t i već korištene gume: 5,49 kg/t); CONTINENTAL PREMIUM CONTACT 6 (nove: 8,93 kg/t i već korištene gume: 6,94 kg/t); DUNLOP BLURESPONSE (nove: 7,97 kg/t i već korištene gume: 5,54 kg/t); GOODYEAR EFFICIENT GRIP 2 (nove: 7,01 kg/t i već korištene gume: 5,38 kg/t); PIRELLI CINTURATO P7 BLUE (nove: 6,96 kg/t i već korištene gume: 6,30 kg/t); PIRELLI CINTURATO P7 (nove: 8,79 kg/t i već korištene gume: 6,97 kg/t).

(2) Dok su nove, otpor kotrljanja na gumama MICHELIN e·Primacy iznosi u prosjeku 2 kg/t manje nego kod konkurenata, što znači smanjenje potrošnje goriva od 0,21 l/100 km, što pak znači do 5 g manje emisije C02 za vozilo VW Golf 7 1.5 TSI ili sličan model, ili povećanje dosega akumulatora do 7 % na modelu VW e.Golf. 
Tijekom upotrebe gume MICHELIN e·Primacy u prosjeku imaju 1,5 kg/t manji otpor kotrljanja od konkurenata, što znači uštede na gorivu do 80 EUR. To znači do 174 kg manje emisija C02. Ostvarena dobit pri korištenju procjenjuje se u prosjeku za nove gume i gume koje su strojno korištene do 2 mm, a pritom se uzimaju u obzir performanse u stvarnom vremenu – Sve se uštede procjenjuju na temelju udaljenosti od 35.000 km i za cijenu goriva od 1,46 EUR/l (https://ec.europa.eu/energy/data-analysis/weekly-oil-bulletin_en 6/1/2020 ispitivano u 10 država temeljem podataka kretanja motornih vozila na nacionalnom i stranom teritoriju – https://ec.europa.eu/eurostat/web/transport/data/database). Stvarne uštede na gorivu i troškovima mogu varirati ovisno o načinu vožnje, vrsti vozila i vrijednosti tlaka u gumama.

(3) Veći doseg akumulatora električnih vozila i manje emisije CO2. Dok su nove, otpor kotrljanja na gumama MICHELIN e·PRIMACY iznosi u prosjeku 2 kg/t manje nego kod konkurenata, što znači smanjenje potrošnje goriva od 0,21l/100 km, što pak znači do 5 g manje emisije CO2 za vozilo VW Golf 7 1.5 TSI ili sličan model, ili povećanje dosega akumulatora do 7 % na modelu VW e.Golf.

Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta