liv img mich primacy4plusdry 20210922 v06 newbackplate

Recikliranje gume automobila

Preporuke i savjeti za automobilske, SUV i kombi gume

Jeste li se ikad zapitali što se događa s vašim starim gumama nakon što ih zamijenite? U nastavku donosimo što se doista krije iza recikliranja gume automobila i što Michelin čini kako bi potaknuo njihovo recikliranje, dok neprekidno radi na tome da smanji negativan učinak svojih proizvoda po okoliš.

Je li moguće reciklirati gume automobila?

Neovisno o tome vozite li se svaki dan na posao i s njega ili odlazite na dulja vikend-putovanja, nakon što provedete određeno vrijeme na cesti na vašim gumama bit će vidljivih tragova trošenja. Međutim, kad dubina gaznog sloja dođe do 1,6 mm, morate zamijeniti gume kako bi se osigurala maksimalna sigurnost na cestama i kako bi sve ostalo u skladu sa zakonom.  

Može se dogoditi da gume i ranije morate zamijeniti zbog oštećenja, bušenja... Ovakav način odlaganja automobilskih guma dovodi do otprilike 30 milijuna tona zamijenjenih guma godišnje [1] i potencijalno njihovog bacanja svake godine širom svijeta!

Što kad bismo vam rekli da se gume automobila mogu reciklirati? Industrija proizvodnje guma zapravo je jedna od najnaprednijih industrijskih grana u pogledu upravljanja na kraju vijeka trajanja. Otprilike 88 % [2] guma na kraju njihovog životnog vijeka sada se prikuplja, a većina njih obnavlja, što je poprilično impresivno ako se uzme u obzir činjenica da se samo 14 % plastične ambalaže [2] može reciklirati.

Prije faze recikliranja gume Michelin u svakom koraku tijekom vijeka trajanja svojih proizvoda poduzima sve potrebne korake za smanjenje negativnog učinka po okoliš.

unnamed

Od čega se izrađuju automobilske gume? 

Premda možda izgledaju jednostavne, automobilske se gume zapravo izrađuju od više od 200 različitih materijala. To uključuje prirodnu i sintetičku gumu, čađu/tehnički ugljik i silicij, punila za pojačavanje, čelik i tekstilna pojačanja, kao i kemikalije.

Kako izgleda struktura automobilske gume?

Većina automobilskih guma sastoji se od više različitih slojeva, što dodaje još jednu razinu složenosti postupka recikliranja gume dok proizvođači kao što je Michelin rade na razvoju inovativnih, novih metoda i tehnologija za lakšu oporabu svih različitih elemenata. Ti slojevi automobilske gume obično sadrže sintetičku gumu, sajle od tekstilnih vlakana, metalne sajle...

gettyimages westend61

Kako funkcionira recikliranje gume automobila?

Proces recikliranja gumenog pneumatika često započinje kod distributera, kamo dovezete svoj automobil na zamjenu istrošenih guma.

Gume možete odnijeti i u pogon za recikliranje guma ili neki od reciklažnih centara za kućni otpad. Međutim, može postojati ograničenje u broju guma koje možete donijeti, a moguće je da se postupak i naplaćuje.

Michelin aktivno doprinosi razvoju industrije recikliranja guma tako što se aktivno uključuje u prikupljanje guma u brojnim državama širom svijeta.

Grupa Michelin ulaže u recikliranje guma i razvija inovativne i napredne tehnologije sa svojim partnerima kako bi omogućila pretvaranje istrošenih i otpadnih pneumatika u iskoristive sirovine.

  • Enviro: tehnologija pirolize koja se upotrebljava za obnavljanje materijala kao što su tehnički ugljik, ulja i plin.
  • Lehigh Technologies: tehnologija koja omogućuje recikliranje gumenih proizvoda na kraju njihovog životnog vijeka i njihovo pretvaranje u mirkonizirane gumene proizvode.
  • Michelin upravlja ili aktivno doprinosi razvoju istraživačkih programa kao što je BlackCycle, kojima je cilj razvoj lanca maksimalne vrijednosti i iskoristivosti prikupljenih starih guma i njihovo pretvaranje u sekundarne sirovine (sa 7 industrijskih partnera, 5 partnerskih organizacija za istraživanje i tehnološki razvoj (RTO) i inovativnih klasterom koji djeluje u 5 država).

End-of-life recycling solution

Recikliranje guma u vašoj blizini 

Obratite se lokalnom nadležnom tijelu i saznajte više informacija o recikliranju guma u vašoj blizini. U nekim državama postoje internetske baze podataka u kojima možete pronaći sebi najbliži reciklažni centar koji nudi uslugu zbrinjavanja automobilskih guma.

Trebaju vam nove gume? Pronađite prodavača guma MICHELIN u svojoj blizini:

banner dealer locator

Pronađite distributere pneumatika u blizini u tren oka

Traži po
Adresa, grad ili poštanski broj
Automobil
  • Automobil
  • Motocikl
Pronađi me
traži
Pet najvažnijih gradova u Hrvatskoj

Zašto je recikliranje guma automobila važno? 

Odlaganje gume automobila putem recikliranja ili recikliranje gume automobila samo je jedan od načina na koji zajedničkim snagama možemo smanjiti štetni utjecaj guma na okoliš na kraju njihovog životnog vijeka, od trenutka proizvodnje do trenutka kad su za otpad.

Michelin upotrebljava načela ekološkog dizajna za smanjenje štetnog utjecaja njegovih guma po okoliš u svakoj fazi njihovog životnog vijeka, od nabave sirovina i proizvodnje do faze upotrebe i recikliranja.

U okviru svog potpuno održivog pristupa, Michelin poduzima radnje unutar svoje industrijske grane, zajedno sa svojim dionicima i industrijskim partnerima, za promicanje recikliranja guma, a istovremeno neprekidno radi na smanjenju negativnog učinka po okoliš svojih proizvoda. Do 2050. godine tvrtka ima cilj izrađivati gume od 100 % održivih materijala, a želi i poboljšati energetsku učinkovitost guma za 10 % do 2030. u odnosu na 2020. godinu.
 
No, ovdje ne prestaje smanjivanje štetnog učinka. Michelin također optimizira logistiku prijevoza i dizajnira gume koje smanjuju potrošnju goriva i energije, primjerice gume MICHELIN e.PRIMACY, a u suradnji s drugim proizvođačima radi na razvoju najnaprednijih, novih procesa recikliranja koji će pomoći pretvoriti otpad u sirovine.


Ovakav pristup s kružnim gospodarstvom karakterističan je za pristup 4R tvrtke Michelin (eng.): Reduce (smanjenje), Reuse (ponovna upotreba), Recycle (recikliranje) i Renew (obnavljanje).

unnamed 1

Podizanjem svijesti i doprinošenjem manjem štetnom učinku po okoliš na kraju životnog vijeka gume, tvrtka Michelin ima za cilj potaknuti razvoj sektora recikliranja guma širom svijeta. Michelin, primjerice, u Čileu izgrađuje svoj prvi pogon za recikliranje guma za građevinske strojeve, gdje će u ponudi biti sveobuhvatno iskustvo, od prikupljanja starih guma do ponovno upotrebe recikliranih materijala.
 
Saznajte više o održivom razvoju i strategiji mobilnosti grupe, koja ima za cilj da Michelin postane jedna od najinovativnijih, najodgovornijih i najučinkovitijih tvrtki na svijetu u pogledu svih razina odgovornosti: gospodarske, ekološke i društvene, na stranici michelin.com.

IZVORI

[1] Izvor: Studija tvrtke Deloitte – TIP 2019 – 45 država
[2] „Globalno ELT upravljanje – status poznavanja pristupa, upravljanja sustava, učinaka obnavljanja i tehnologija na globalnoj razini”, WBCSD i Tyre Industry Project

Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta