as 416552898

Savjeti za vožnju po snijegu i po ledu

Od zaleđenih cesta i mraka, preko maglovitih noći sve do neočekivanih oluja, zima može biti teško doba godine za provesti na cestama. Sigurna vožnja po snijegu i ledu te vožnja u otežanim uvjetima iziskuje strpljiviji pristup, jednako kao i neke važne pripremne radnje kako biste se stavili u najbolju mogući poziciju za uspješno svladavanje svih elemenata vožnje zimi.

Pripremite svoj automobil za vožnju zimi

Najprije provjerite jesu li vaše gume u dobrom stanju i pravilno napumpane uz minimalno istrošen gazeći sloj za vožnju zimi, što je u većini država 1,6 mm.
Ako živite u mjestu gdje zime traju dulje i oštre su, bilo bi dobro da svoje ljetne gume zamijenite zimskim gumama, primjerice gumama iz proizvodnog programa MICHELIN Alpin, koje imaju puno bolju trakciju po snijegu i ledu zahvaljujući razmaknutim ripnama na gazećem sloju i dubini. Ako ste zabrinuti zbog vožnje zimi po planinskim cestama, razmislite o tome da uložite u lance za snijeg za ceste koje su posebno prekrivene snijegom kako biste si osigurali bolju trakciju po njima.
Ako živite u područjima s blagim zimama uz povremeni snijeg, dobra alternativa jest opremiti automobil gumama za sva godišnja doba koje će vam pomoći da budete sigurni na cestama kad temperature padnu. 
Ne zaboravite očistiti snijeg s vozila, nadolijte antifriz u uređaj za pranje vjetrobranskog stakla i odmrznite vjetrobransko staklo prije kretanja.                                                                                                       

Sa zimskim gumama vožnja je sigurnija po snijegu i ledu

Budite oprezni prilikom vožnje po snijegu i ledu

Kočenje može biti otežano prilikom vožnje po snijegu i vožnje po ledu, pa se krećite sporije i držite veći razmak od vozila ispred sebe i do10 puta, posebice po jako zaleđenim cestama.
Izbjegnite proklizavanje laganim kočenjem i budite posebno oprezni i vozite samo ako ste dobro odmoreni i pozorni. Držite se svoje prometne trake i držite razmak od vozila ispred sebe te isključite tempomat ako postoji povećana opasnost od proklizavanja. Ako su ceste posipane, izbjegavajte vožnju izravno po tragovima drugih vozila kad vozite po snijegu ili ledu, jer držanje ceste može biti otežanije na utabanom nego na svježem snijegu.
Ako putujete negdje dalje, isplati se držati i nešto od zaliha za hitne slučajeve za slučaj da zapnete negdje uslijed vremenskih uvjeta, primjerice nešto hrane, tople odjeće i baterijsku svjetiljku. 

Poduzmite dodatne mjere opreza kad vozite planinskim cestama zimi

Vožnja automobilom s automatskim mjenjačem po snijegu

Prilikom vožnje automobilom s automatskim mjenjačem po snijegu možda ćete već imati način rada za snijeg koji će vam pomoći da vozite sigurnije i smanjite mogućnost proklizavanja kotača. Neki automobili s automatskim mjenjačem imaju 2 položaja na ručici mjenjača. U tom slučaju stavite ručicu mjenjača u položaj 2: upotrebljavaju se samo prve 2 brzine. U tom položaju održavati će se manja brzina vožnje, što je vrlo korisno na strmim nagibima, po ledu i po snijegu. Isto tako, omogućuje upotrebu kočenja motorom. Vozači automobila s ručnim mjenjačem trebali bi koristiti viši stupanj prijenosa za bolju kontrolu. Ako želite saznati više o vožnji po snijegu i vožnji po ledu, pročitajte naših 7 savjeta za sigurnu vožnju zimi.

Discover our all-season and winter tyre ranges.

Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta