VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Kako odabrati Zimske Pneumatike

Preporuke i savjeti za automobilske, SUV i kombi gume

Želite kupiti pneumatike za zimsko doba, ali ne znate kako u moru ponuda odabrati onu pravu? Bilo da trebate zimske ili cjelogodišnje, Michelin će vam pomoći u odluci!

Naši savjeti za odabir najboljih zimskih pneumatika

Bliži se zima i vjerojatno razmišljate koje zimske pneumatike odabrati. Uz mnogo različitih modela i linija na tržištu, valja imati na umu neke važne stvari:

  • Za razliku od oznake M+S, oznaka 3PMSF na bočnoj stijenci znači da je pneumatik prošao standardizirani test i da zadovoljava standarde EU, što vam omogućuje sigurnu vožnju u zimskim uvjetima.
  • Na temperaturama ispod 7°C bitno je imati pneumatike prilagođene zimskim uvjetima. Prije kupnje pročitajte naše savjete koje pneumatike odabrati za svoj auto, ovisno o vašem načinu vožnje, marci i modelu vozila, te dimenzijama pneumatika.
Auto Uređivač pn002567 full Savjeti

Savjet br. 1:

odaberite zimski pneumatik uzevši u obzir gdje živite i kako inače vozite

Ako živite u kraju gdje su zime duge i oštre, MICHELIN preporučuje uporabu zimskih pneumatika.

Primjerice linija MICHELIN ALPIN (npr. MICHELIN Pilot Alpin 5, MICHELIN Pilot Alpin 5 SUV, i MICHELIN Alpin 6) nudi sigurno, ugodno i precizno iskustvo vožnje i u najekstremnijim zimskim vremenskim uvjetima.

Ako živite u kraju s promjenjivim vremenom i povremenim snijegom, za vas su savršeni cjelogodišnji pneumatici MICHELIN CrossClimate. Linija MICHELIN CROSSCLIMATE nudi uravnotežene performanse zbog kojih je jednako dobra i ljeti i zimi, kad je vrlo učinkovita na snijegu.

Ako živite u području sa zaista ekstremnim zimskim uvjetima, MICHELIN preporučuje uporabu posebnih nordijskih pneumatika linija MICHELIN X-ice ili MICHELIN X-ice North 4, sa ili bez zakovica.

Želite li naučiti više o razlikama između zimskih i cjelogodišnjih pneumatika? Pročitajte sljedeći članak: Zimski ili cjelogodišnji pneumatici: koje odabrati

Auto Uređivač winterhighwayimagejpg 0 0 720 430 max Savjeti

Savjet br. 2:

Provjerite dimenzije svojih pneumatika

Kako pronaći veličinu svojih pneumatika?

Dimenzije vaših guma uključuju nekoliko različitih podataka: :

  • širina,
  • visina,
  • promjer,
  • indeks opterećenja,
  • ocjena brzine
Pogledajte na bočnoj stijenci koje su dimenzije guma prikladne za vaš auto
Auto Piktogram dim poid Savjeti
Auto Piktogram dim vitesse Savjeti

Evo kako razumjeti te elemente :

225: širina pneumatika (u mm)

45: razmjer (u postotku) visine pneumatika u odnosu na širinu pneumatika. U ovom primjeru, 45 znači da visina pneumatika iznosi 45% njegove širine.

R ili ZR: radijalna struktura

17: unutarnji promjer, promjer pneumatika u inčima. 1 inč = 2.54 cm. Ova vrijednost odgovara promjeru kotača za koji je pneumatik dizajniran.

96: maksimalna nosivost za svaki pneumatik.

V: maksimalna brzina za pneumatik. U ovom slučaju, V je 240 km/h

Dimenzije vaših zimskih ili cjelogodišnjih pneumatika moraju odgovarati onima vaših ljetnih, a indeks nosivosti mora biti isti ili viši. Ako odaberete paket Kotač + Pneumatik, možete uštedjeti i odabirom manje veličine - samo provjerite odgovara li ona vašem vozilu. Možete odabrati i malo niži indeks brzine, što je bolje za zimsku vožnju i generalno manje skupo.

Sad kad znate iščitati veličinu pneumatika, pomoću našeg selektora pneumatika istražite liniju MICHELIN All Seasons.

Upotrijebite naš alat za odabir pneumatika kako biste pronašli asortiman MICHELIN All Seasons

Mogu li odabrati zimski pneumatik s indeksom brzine nižim od preporučenoga?

Da. Ako vozilo ima pneumatike s oznakama M+S i 3PMSF, a indeks brzine je manji od maksimalne brzine auta, možete ih staviti na auto, ali u vidnom polju morate imati naljepnicu s novom maksimalnom brzinom.

Primjerice, ako je maksimalna brzina auta 205 km/h, na njega obično idu pneumatici s indeksom brzine H. Ako umjesto njih stavite zimske pneumatike s oznakama M+S i 3PMSF i indeksom brzine T, morate staviti naljepnicu koja navodi da je nova maksimalna brzina 190 km/h.

Koliko često pregledavati pritisak u pneumaticima?
Pritisak u zimskim pneumaticima mora se provjeravati barem jednom mjesečno. Valja ih provjeriti i prije dužeg putovanja ili kad je vozilo znatno opterećeno. Za precizno i pouzdano očitanje vaši pneumatici za snijeg moraju prijeći manje od 3 km.

Kako najbolje zaštititi zimske pneumatike ljeti?
Na temperaturama većima od 7°C zimske pneumatike zamijenite ljetnima. Prije spremanja zimskih pneumatika preko ljeta provjerite njihovo stanje. Napuknuti pneumatici ne obavljaju dobro svoj posao, čak i ako nisu dosegli granicu istrošenosti. Valja redovito pregledavati i jesu li pneumatici dobro balansirani.

Provjerite pritisak u pneumaticima - www.michelin.hr/zimski-pneumatici/pritisak-za-zimske-pneumatike.

Članci koji bi vas mogli zanimati

Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta