VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Zimski ili cjelogodišnji pneumatici: koji su bolji?

Preporuke i savjeti za automobilske, SUV i kombi gume

Znamo da odabir pneumatika nije lak, zato je Michelin tu da pomogne. Kad nastupi zima i uvjeti na cesti se promijene, vaši ljetni pneumatici pokazuju znakove podbacivanja. Rješenje? Zimski ili cjelogodišnji pneumatici. Imamo sve potrebne informacije da vam pomognemo pronaći pravi pneumatik.

Auto Uređivač voiture hiver michelin pilot alpin winter Savjeti

Zimski pneumatici: Koje su vam opcije? 

 

U Europi nudimo dva različita tipa zimskih pneumatika.

  • Michelinovi zimski pneumatici Alpin predviđeni su za hladne, mokre i snježne uvjete u zapadnoj Europi. 

  • Naši zimski pneumatici Nordic, dostupni sa zakovicama ili bez njih, pogodni su za vožnju u ekstremnim uvjetima, primjerice, u Skandinaviji ili sjevernoj Rusiji. Ovi su pneumatici posebno osmišljeni za temperature i do -40ºC i vožnju po ledu. 

U Hrvatskoj su naši zimski pneumatici Alpin najpopularniji izbor među vozačima, dok se pneumatici Nordic uglavnom koriste u gorskim krajevima.

Naši zimski pneumatici Alpin: Prednosti i nedostaci

Zimski pneumatik Alpin dizajniran je za optimalne performanse na temperaturama od +7ºC do -20ºC. Ovi su pneumatici najbolji na mokroj, hladnoj i snježnoj podlozi, a mogu se koristiti i na poledici. Ako redovito vozite u zimskim uvjetima, Alpin je savršen pneumatik za vas.

Jedino mu je ograničenje što počinje mekšati na temperaturi većoj od 7ºC, pa pneumatik postaje manje učinkovit i gazeći sloj se troši, što dovodi do slabijeg prianjanja na suhom tlu ili u mokrim uvjetima.

Stoga je, odlučite li se za zimske pneumatike tijekom zimskog perioda, sigurnije zamijeniti ih ljetnima kad temperature ponovno porastu.

Auto Background conseil conduite hiver route winter Tips and Advice
Auto Piktogram schéma 1 pneu été en hiver pluie 4 10m fr Savjeti

Gain moyen en distance de freinage d’un pneu hiver par rapport à un pneu été. Freinage sur sol mouillé de 80 à 0 Km/h. Tests TÜV SÜD 2013, en 205/55 R16 H, réalisés à 5°C.

Auto Piktogram schéma 2 pneu été en hiver neige 30m fr Savjeti

Gain moyen en distance de freinage d’un pneu hiver par rapport à un pneu été. Freinage sur sol enneigé de 50 à 0 Km/h. Tests TÜV SÜD 2013, en 205/55 R16 H, réalisés à -5°C.

Auto Uređivač voiture hiver michelin crossclimate toute saison winter Savjeti

Cjelogodišnji pneumatici

 

S druge strane, cjelogodišnji pneumatici su hibridni pneumatici koji se mogu prilagoditi temperaturama od -10°C do +30°C. Koja je njihova tajna? Kombiniranjem osobina ljetnih i zimskih pneumatika osmišljen je pneumatik za sigurnu vožnju tijekom čitave godine, bez obzira na uvjete. Na temperaturama iznad 7ºC cjelogodišnji su pneumatici učinkovitiji od zimskih i na suhom i mokrom terenu, a usto su i znatno tiši. Njihova je prednost i to što ih ne morate mijenjati tijekom godine, kao što je to slučaj s ljetnim i zimskim pneumaticima, čime štedite i vrijeme i energiju.

Iako cjelogodišnji pneumatici jamče i sigurnost i mobilnost pri vožnji po snijegu, nisu učinkoviti koliko i zimski pneumatici, koji su i dalje ultimativno rješenje za teške uvjete vožnje.

Koliko će me stajati zimski ili cjelogodišnji pneumatici?

Odabir zimskih pneumatika ne valja shvatiti neozbiljno. Izbor pneumatika ovisi o veličini vašeg vozila i vašim vozačkim navikama. Dostupne su opcije za manje aute, obiteljske limuzine, karavane, sportske aute i off-road vozila. Cijena, naravno, ovisi o vrsti vozila. Pneumatici MICHELIN Alpin 6, primjerice, dolaze u 58 veličina, s početnim cijenama od svega 70€* po komadu. Linija s tehnologijom Evergrip vam, usto što ima odličan vijek trajanja, osigurava sigurnost i na mokrom tlu i na snijegu.

Druga vam je mogućnost kupnja seta cjelogodišnjih pneumatika, što će vas stajati manje od postavljanja i ljetnih i zimskih pneumatika. Cjelogodišnji pneumatici iz linije MICHELIN CrossClimate+ dolaze u 58 veličina, s početnim cijenama od 73€*. Ovi su svestrani pneumatici broj jedan po pitanju dugovječnosti jer kombiniraju tehnologije zimskih i ljetnih pneumatika radi dobrih performansi i visoke sigurnosti u svim uvjetima. Njihova hibridna priroda čini ih dugoročno isplativima.

*Cijena Michelin pneumatika

Relativne performanse MICHELIN ljetnih, zimskih i cjelogodišnjih pneumatika

Auto Piktogram tableaux gammes de pneus max Savjeti

Napomena: Zvjezdice označavaju razinu indikativnih performansi triju uspoređenih tipova pneumatika.

Ljetni pneumatici MICHELIN Primacy 4 i Pilot Sport 4 najbolji su na suhim i mokrim cestama za vrućina. Imaju izvrstan vijek trajanja, što je i za očekivati od marke MICHELIN (s obzirom na raspon ljetnih guma).
Pneumatici MICHELIN CrossClimate+ su cjelogodišnji pneumatici koji dobro funkcioniraju i ljeti i zimi, pa čak i na snijegu. Trajnost im je kao kod ljetnih pneumatika, po čemu su vodeći u ovoj kategoriji.
Zimski pneumatici MICHELIN Alpin 6 i MICHELIN Pilot Alpin 5 najbolji su pneumatici u različitim zimskim uvjetima, uključujući snijeg i poledicu.

Auto Piktogram Bibendum - Reflexion Savjeti

Zimski ili cjelogodišnji pneumatici: Savjeti za odabir najboljeg pneumatika

Najvažnije je uzeti u obzir vremenske uvjete s kojima će se vaše vozilo suočavati.

Ako redovito vozite snježnim cestama, na vrlo niskim temperaturama, živite u krajevima do kojih je zimi teško doći ili putujete u njih (strmi obronci, neraščišćene ceste itd.), najbolje je odabrati zimske pneumatike.

Međutim, ako tek povremeno vozite snijegom prekrivenim cestama (jer živite u krajevima s malo snijega ili idete na skijanje manje od triput godišnje), najbolji su vam izbor cjelogodišnji pneumatici. Ako ste koristili zimske pneumatike, prebacivanje na cjelogodišnje poštedjet će vas dvogodišnje zamjene i uštedjeti vam i vrijeme i energiju. 

Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta