4w 238 tire michelin pilot sport 4 en us product in context signature 16 slash 9

Što su to gume s produženom mobilnosti?

Preporuke i savjeti za automobilske, SUV i kombi gume

Runflat gume ili gume s produženom mobilnosti, RFT gume, gume s kojima se može voziti kad padne tlak, gume otporne na bušenje, samonosive gume, gume s produženom mobilnosti, gume s nultom vrijednosti tlaka, ZP, EMT, SST, ROF, BSR, ... Možda ste se već susreli s nekim od tih termina, a da uopće niste znali o čemu se radi. Već nekoliko godina tehnologija produžene mobilnosti uglavnom se upotrebljava za sportska i premium vozila kao rješenje za smanjenje rizika u slučaju nesreća uzrokovanih naglim bušenjem gume.

Nastavite čitati ako želite znati što MICHELIN kaže o tome.

Koje je načelo rada guma s produženom mobilnosti?

Guma s produženom mobilnosti dizajnirana je s pojačanim bočnim stijenkama koje pružaju podršku težini automobila i omogućuju nastavak vožnje nakon padanja tlaka u gumi. 

00054481 hd

Omogućuju gumi da zadrži dovoljnu razinu stabilnosti na neko vrijeme, što znači da vozači ne ostaju zaglavljeni uz rub ceste čekajući na pomoć, već se mogu sami odvesti do najbliže servisne radionice.

Kako prepoznati gume s produženom mobilnosti?

Vozači bi trebali znati jesu li na njihov automobil montirane gume s produženom mobilnosti provjerom oznaka na bočnim stijenkama gume.

marquage zp 02

Oznake na gumama s produženom mobilnosti različite su i ovise o proizvođaču.

MICHELIN gume s produženom mobilnosti koje su u prodaji imaju oznaku „ZP” ili „EMT” na sebi:

– ZP za Zero Pressure (nulta vrijednost tlaka)

– EMT za Extended Mobility Tyre (guma s produženom mobilnosti)

Kupnja guma otpornih na bušenje donosi vam više udobnosti i veću bezbrižnost. U praksi to znači da više ne morate mijenjati probušenu gumu uz rub ceste. Međutim, važno je da razumijete da bušenje gume nikako ne smijete ignorirati i da ne smijete nastaviti vožnju s probušenom gumom dulje vrijeme. Obavezno što prije posjetite servisnu radionicu ili vulkanizera.

Što učiniti kad počne padati tlak u gumi?

Vozači koji na vozila imaju montirane gume s produženom mobilnosti mogu nastaviti s vožnjom na maksimalnu udaljenost do 80 km. Osim toga, mogu nastaviti voziti brzinom do 80 km/h ako imaju gume s produženom mobilnosti.

Ove brojke mogu varirati i ovise o profilima guma i njihovim proizvođačima. Konkretnije, domet vožnje ovisi o tome koliko je vaše vozilo opterećeno, kakva je vanjska temperatura i po kakvoj cesti vozite.

4w 238 tire michelin pilot sport 4 en us product in use nosignature 16 slash 9

Mogu li se gume s produženom mobilnosti popravljati?

Svaki proizvođač sam odlučuje o tome hoće li se njegove gume s produženom mobilnosti moći popravljati.

Popravak guma s produženom mobilnosti uglavnom je tehnički izvediv, ali ne u svim slučajevima. Zatražite savjet stručnjaka!

MICHELIN gume s produženom mobilnosti mogu se jednom popraviti kod stručnjaka, pod istim uvjetima i prema istom postupku pregleda i popravka koji vrijedi za gume koje nisu ZP. Iznimka su one gume koje se zbog iznimno lošeg stanja bočnih stijenki ne mogu popravljati. 

Mogu li se gume s produženom mobilnosti montirati kod kuće?

Gume s produženom mobilnosti mogu se montirati kod kuće. Međutim, u tom slučaju doista morate znati što raditi. Razlog tome jest to što je uklanjanje bilo koje vrste gume s naplatka i pravilno montiranje nove prije napumpavanja doista izazovan posao. Većina vlasnika automobila trebala bi potražiti najbližeg vulkanizera ili servis gdje će to odraditi stručnjaci umjesto njih. Vozači mogu jednostavno na internetu potražiti „montaža guma s produženom mobilnosti u mojoj blizini”

Ako je vaša rezervna guma guma s produženom mobilnosti, možete je zamijeniti na isti način kao običnu gumu.

Prednosti guma s produženom mobilnosti

Sigurnost

  • Kontrola nad vozilom i potpuna bezbrižnost, čak i u slučaju pada tlaka ili bušenja.
  • Manja opasnost od ispadanja gume s naplatka.
  • Nema potrebe za zamjenom gume (montiranjem rezervne), što može biti opasno na prometnim cestama.
  • Može se nastaviti putovanje bez zaustavljanja radi zamjene gume, umjerenom brzinom do najbliže servisne radionice.


Udobnost

  • Nema potrebe da se odmah mijenja probušena guma uz rub ceste. Doseg vožnje iznosi 80 km (uz ograničenje brzine do 80 km/h).
  • Štedi se prostor u prtljažniku jer više nije potrebna rezervna guma. Tako se smanjuje i težina vozila.


Uštede

  • Nema potrebe za ulaganjem u rezervnu gumu i nije potrebna nikakva oprema za zamjenu kotača.

Kako mogu saznati mogu li se na moje vozilo montirati gume s produženom mobilnosti?

MICHELIN gume s produženom mobilnosti mogu se montirati samo na naplatke s dvostrukim rubom i vozila za koja je proizvođač odobrio montažu samonosivih guma.

Michelin ne preporučuje montiranje samonosivih guma na vozila koja nisu prvotno opremljena (opcijski ili serijski) takvim gumama zbog posebnih ograničenja dizajna (težina i krutost).

Vozilo mora biti opremljeno sustavom praćenja tlaka gume (TPMS) koji će vozača upozoriti ako dođe do pada tlaka u gumi.

Michelin preporučuje opremanje vozila s 4 gume MICHELIN ZP.

Gdje mogu kupiti gume s produženom mobilnosti?

Upotrijebite naš alat za lociranje prodavaonica kako biste pronašli gdje se u vašoj blizini prodaju gume s produženom mobilnosti.

map search desktop

Pronađite distributere pneumatika u blizini u tren oka

Traži po
Adresa, grad ili poštanski broj
Automobil
  • Automobil
  • Motocikl
Pronađi me
traži
Pet najvažnijih gradova u Hrvatskoj

Koja su druga rješenje za puknuća gume dostupna? Koje alternative postoje?

Ako se odlučite montirati gume s produženom mobilnosti na svoje vozilo, važno je da znate koje su vam druge opcije dostupne.

Mogu li upotrebljavati lance za snijeg na gumama s produženom mobilnosti?

Prilikom upotrebe lanaca za snijeg Michelin preporučuje upotrebu lanaca s automatskim zatezačima koji se bolje prilagođavaju praznoj gumi.

Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta