VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Catene da neve:quando montarle e come utilizzarle?

Preporuke i savjeti za automobilske, SUV i kombi gume

Zimi uvjeti u vožnji mogu biti opasni i nepredvidivi, ceste mogu biti suhe, mokre, prekrivene snijegom ili ledom, katkad sve u istom danu. Kad bljuzga, snijeg i led zavladaju cestom, lanci za snijeg uobičajeno su pomagalo. Ovo je vodič za njihovo korištenje.

Quando devo montare le catene da neve?

1 - Monta le catene da neve nel rispetto delle Direttive ministeriali e delle Ordinanze locali.

 

Na određenim mjestima, posebice na gorskim cestama i cestama koje vode do skijališta, propisi bi mogli nalagati korištenje lanaca za snijeg. U Hrvatskoj je ta obveza iskazana službenim prometnim znakom B45.

Taj je znak, međutim, najčešće popraćen znakom koji kaže da su prihvatljive i gume za snijeg.

Auto Uređivač guide ue regulations Savjeti

2 - Monta le catene da neve se stai utilizzando pneumatici estivi

Auto Uređivač panneau b26 Savjeti

autor fotografije: Stéphane DUCLET

Iako ljetni pneumatici nisu osmišljeni za uporabu na manje od 7°C, mnogi ih koriste tijekom čitave godine. U takvim je slučajevima nužno koristiti lance na cestama pod snijegom.
Važno je znati da uporaba lanaca katkad dolazi uz ograničenja:

  • Postavljanje lanaca na hladnoći, često noću, uz rub ceste, nikad nije ugodno iskustvo. Mnogi stoga često čekaju zadnji čas da ih postave, što znači da su dotad vjerojatno već neko vrijeme vozili u nesigurnim uvjetima s lošim prianjanjem pneumatika.
  • U Hrvatskoj je protuzakonito s lancima voziti brže od 50 km/h.

Usto, radi sigurnosti i sprečavanja uništavanja lanaca, nužno ih je skinuti čim na cesti više ne bude snijega.
Kako se ne biste morali mučiti s lancima, preporučujemo pneumatike primjerene za te vremenske uvjete, zimske ili cjelogodišnje.

3 - E se ho pneumatici invernali oppure All Season?

Za razliku od ljetnih, zimski i cjelogodišnji pneumatici osmišljeni su za zimske uvjete. Njihova guma ostaje fleksibilna i na niskim temperaturama, a duboki kanali dobro drže na hladnom i mokrom tlu, kao i na snijegu. Međutim lanci za snijeg u ekstremnim uvjetima mogu biti korisni čak i s ovim gumama jer poboljšavaju prianjanje na ledu ili snijegu.

Svakako pažljivo odaberite opremu. Na zimske i cjelogodišnje pneumatike bolje pašu kompozitni ili metalni lanci jer snježne čarape zimskim i cjelogodišnjim pneumaticima umanjuju prianjanje na snijeg. 

chaines neige michelin


Koja je razlika između lanaca i čarapa za snijeg ?

Glavna je razlika u dizajnu: lanci za snijeg se stavljaju na vrh gazećeg sloja, dok čarape u potpunosti prekrivaju kotače. Kod lanaca je prianjanje rezultat zajedničkog djelovanja pneumatika i lanca. Kod čarapa je prianjanje rezultat tkanine od kojih su izrađene.

Performanse lanaca i navlaka za snijeg

Na utabanom snijegu oba sustava imaju sličnu učinkovitost, dok su na svježem snijegu i crnom ledu učinkovitiji lanci. Lanci su usto i otporniji i sporije se uništavaju na raščišćenim cestama. Čarape se, međutim, postavljaju puno lakše i brže.

Različite vrste lanaca

Do 2000-ih su na tržištu postojali samo metalni lanci. U posljednjih su petnaestak godina, uvelike zahvaljujući Michelinu, novi koncepti lanaca — poput čarapa (S.O.S. Grip) i kompozitnih lanaca (Michelin Easy Grip) — razvijeni za lakšu uporabu, poglavito po pitanju montiranja i konstantnog poboljšanja performansi

bibendum

Koji su propisi za lance za snijeg u Europi?

 

Svaka europska zemlja ima vlastite propise za uporabu lanaca za snijeg. Ti propisi određuju tip proizvoda koji se smije koristiti (primjerice u Njemačkoj i Austriji samo metalni lanci), te kako i kada se koriste.

Propise u različitim europskim zemljama potražite u sljedećoj tablici.

 

Auto Piktogram shutterstock 92325316 Savjeti
Auto Pozadina carousel produit x ice north Savjeti

Mogu li se lanci staviti na bilo koje vozilo?

 

Većina vozila koristi klasične ili standardne lance, ali nekima su potrebni specijalni. To je uglavnom zbog manjeg unutarnjeg blatobrana, što znači da bi standardni lanci mogli oštetiti vozilo. Ako je tako kod vas, morat ćete koristiti snježne čarape, kompozitne lance ili bočne lance.

Prije odabira proizvoda morate znati model svog vozila i veličinu pneumatika.

U obzir morate uzeti i pogon vozila. Za vozila s prednjim pogonom, lanci se stavljaju samo na prednje pneumatike, dok ona sa stražnjim moraju imati lance na sva 4 pneumatika kako bi se osiguralo trenje straga i prianjanje sprijeda. Vozila s pogonom na sva 4 kotača također moraju imati lance na sva 4 pneumatika.

Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta