VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Europski zakoni za zimske pneumatike

Preporuke i savjeti za automobilske, SUV i kombi gume

Oznake zimskih pneumatika

Upoznajte svoju opremu

Auto Background 3pmsf Tyre Tips and Advice

M+S (Mud and Snow):

Oznaka da je pneumatik testiran u zimskim uvjetima, stavlja je sam proizvođač.

Auto Background 3pmsf Tyre Tips and Advice

3 PMSF (3-Peak Mountain Snow Flake):

Pneumatici s ovom oznakom razvijeni su za snijegom pokrivene ceste i njihovu učinkovitost potvrdili su službeni testovi (1).

(1) Test učinkovitosti u zimskim uvjetima prema metodi opisanoj u regulativi R117.2

Auto Uređivač guide ue regulations Savjeti

Što Europske regulative kažu o zimskim pneumaticima?

Prema Europskim regulativama, „pneumatici moraju imati oznaku M+S ako se radi o pneumaticima za snijeg“.

Za oznaku M+S nisu potrebni testovi učinkovitosti: tu oznaku stavlja sam proizvođač. Oznaka ne nosi nikakvo objektivno jamstvo učinkovitosti.

Međutim, zimski pneumatici koji imaju oznaku 3PMSF sigurno su prošli standardizirani test, što jamči određenu razinu učinkovitosti u zimskim uvjetima.

U Europi se propisi o uporabi zimskih pneumatika (M+S i/ili 3PMSF) razlikuju od zemlje do zemlje. Ovisno o zemlji, zimski pneumatici mogu biti obavezni tijekom određenog dijela godine ili u određenim uvjetima. Neke zemlje usto imaju i propise o minimalnoj dubini profila tijekom zime.

Pogledajte regulative po zemljama.

Auto Piktogram Bibendum - Reflexion Savjeti

Jeste li znali?

Datum proizvodnje svojih pneumatika naći ćete na DOT-kodu (Department of Transportation) na bočnoj stijenci.

* Članak 3.1.5 direktive 92/23 i regulativa R30

**“Pneumatik za snijeg“: pneumatici s profilom i strukturom razvijenima za bolju kontrolu na blatu, svježem snijegu ili snijegu koji se topi nego kod običnih cestovnih pneumatika. Dizajn gazećeg sloja pneumatika za snijeg često karakteriziraju kanali i/ili veći blokovi, razmaknutiji nego na običnim cestovnim pneumaticima.

Kada montirati pneumatike za zimu?

U Hrvatskoj nije obvezno imati zimske pneumatike do početka službenog zimskog perioda (15.11.). Međutim, mnogo je lakše voziti na njima po zimskom vremenu. Kako biste znali kada zamijeniti pneumatike radi ugodnijeg iskustva vožnje, upamtite ovo jednostavno pravilo: „Kad temperatura padne ispod 7°C, vrijeme je za zimske pneumatike!“ Drugo lako pamtljivo pravilo je: staviti zimske pneumatike za Sve svete, a skinuti ih za Uskrs.

Na temperaturama ispod 7°C ljetni pneumatici više ne funkcioniraju dobro. Najbolje je rješenje od listopada do travnja koristiti pneumatike za zimu (zimske ili cjelogodišnje) Ti su pneumatici razvijeni za korištenje po hladnoćama i bolju kontrolu vozila na mokrome ili na snijegu. Zimski pneumatici omogućuju vam brže kočenje i bolje prianjanje u vožnji.

4w 461 tire michelin crossclimate 2 en product in context 2 nosignature landscape 1

Što su pneumatici sa zakovicama?

Neke europske zemlje imaju propise o pneumaticima sa zakovicama i dozvoljavaju ih u određeno doba godine. Neke zemlje uopće ne dozvoljavaju njihovu uporabu (npr. Njemačka).

fiche 10 visuel pneu cloute

Zemlje s regulativama za zimske pneumatike

Francuska

Zimski pneumatici i lanci za snijeg u Hrvatskoj nisu obvezni tijekom cijele godine. Međutim, zimska oprema (zimski pneumatici ili lanci za snijeg) obavezna je na vozilima u razdoblju između 15. studenoga i 15. travnja

Njemačka

U Njemačkoj su zimski pneumatici obvezni na snijegu ili poledici. Zimski su pneumatici najčešće nužni od listopada do travnja, ali najbolje je provjeriti propise u regiji koju kanite posjetiti.

2018. regulative su postrožene definicijom „pneumatika sa zimskim svojstvima“. Pneumatici moraju imati ne samo oznaku M+S, već i 3PMSF.

Korisnicima je dan period za prilagodbu: pneumatici proizvedeni do 1. siječnja 2018. mogu se koristiti do 20. rujna 2024. (Link na Jeste li znali? Saznajte datum proizvodnje svojih pneumatika...)

Ako vidite znak na kojemu su prikazani lanci za snijeg, to znači da su oni na toj cesti obvezni tijekom zime. Ne budete li poštivali znak, možete dobiti globu.

Italija

U Italiji uporabu zimskih pneumatika propisuju općine, pokrajine i cestarske tvrtke. Ondje gdje je takva oprema obvezna, ona se mora koristiti od 15. studenoga do 15. travnja.

U nekim pokrajinama možete naići na znakove koji poručuju da morate postaviti lance na vozilo. U tom su slučaju oni nužni i mogu se koristiti umjesto zimskih pneumatika.

Belgija

Ako vaše vozilo ima pneumatike s oznakama M+S i 3PMSF s indeksom brzine manjim od maksimalne brzine auta, možete ih koristiti čitave godine. U tom slučaju naljepnica s podsjetnikom na maksimalnu brzinu mora se postaviti unutar auta, na vozaču lako vidljivo mjesto.

Ako vaše vozilo ima pneumatike s oznakom M+S, ali ne i 3PMSF, a indeks brzine je manji od maksimalne brzine auta, s njima možete voziti samo od 1. listopada do 30. travnja. U tom slučaju naljepnica s podsjetnikom na maksimalnu brzinu pneumatika mora se postaviti unutar auta, na vozaču lako vidljivo mjesto.

M+S pneumatici, s oznakom 3PMSF ili bez nje i indeksom brzine jednakim ili većim od maksimalne brzine vozila mogu se koristiti čitave godine.

Švicarska

U Švicarskoj zimski pneumatici nisu obvezni. Međutim, vrlo je preporučljivo koristiti ih između listopada i travnja. Dogodi li se nesreća, a vaše vozilo nema zimske pneumatike, osiguravatelj vam može odbiti nadoknaditi štetu ili vas čak tužiti zbog nemara.

Usto, ako vidite znak na kojemu su prikazani lanci za snijeg, to znači da su oni na toj cesti obvezni tijekom zime.

Auto Piktogram carte europe Savjeti
Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta