VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Mogu li zimske pneumatike zadržati i ljeti?

Preporuke i savjeti za automobilske, SUV i kombi gume

Zadržati zimske pneumatike ljeti može biti izazovno, ali je li to zaista dobra zamisao? Pročitajte ovaj članak i saznajte više o propisima i regulativama za zimske pneumatike, komforu koji vam pružaju na cesti, njihovim sigurnosnim značajkama i mogućnostima uštede. Imamo sve što trebate znati o vožnji sa zimskim pneumaticima ljeti i cijele godine.

Zašto odabrati zimske pneumatike?

Zimski pneumatici, znani i kao pneumatici za snijeg, pogodni su za zimsko doba zahvaljujući svojim širokim i dubokim kanalima. Njihov jedinstveni gazni sloj i guma prilagođavaju se niskim temperaturama i izvrsno drže cestu za hladnoća, pa možete voziti samouvjereno bez obzira na vrijeme.

Kad mogu koristiti zimske pneaumatike?

Preporučujemo uporabu zimskih pneumatika (znanih i kao pneumatici za snijeg) kad temperature počnu padati ispod 7°C.

Zašto?

Pri vožnji na temperaturama manjima od 7°C kočioni put zimskog pneumatika kraći je nego kod ljetnog na bilo kojoj podlozi (suho, mokro, snijeg, crni led), a zimski pneumatik bolje i prianja.

4w 323 tire michelin pilot alpin five en us features and benefits 2 signature 16 slash 9 1

Troše li se zimski pneumatici više nego ljetni?

Suprotno uvriježenom mišljenju, zimski pneumatici većine proizvođača u zimskim se uvjetima ne troše brže od ljetnih u ljetnim mjesecima.

Zahvaljujući naprednim tehnologijama, Michelinovi zimski pneumatici visokih performansi zajamčeno traju gotovo jednako dugo kao ljetni

winter tyre

Je li protuzakonito koristiti zimske pneumatike ljeti?

U Hrvatskoj ne postoji zakon koji brani uporabu zimskih pneumatika za ljetnih mjeseci. U određenom zimskom periodu obvezna je zimska oprema, ali ne nužno i zimski pneumatici. Na vozaču je da odluči koji su mu pneumatici prikladni za koje doba, s prioritetom na sigurnosti i komforu.

3 razloga zašto nije preporučljivo držati zimske gume ljeti

1 - Za bolju sigurnost


Ljetni pneumatici jamče maksimalnu sigurnost na suhim i mokrim cestama na temperaturama iznad 7°C.

Međutim, na temperaturama ispod 7°C zimski pneumatici (s oznakama M+S i/ili 3PMSF) funkcioniraju bolje od ljetnih u zimskim uvjetima.
Testiranja je 2013. proveo TÜV SÜD s pneumaticima 205/55 16 H

Auto Piktogram sche ma 3 pneu hiver en e te sec 3 8m fr Savjeti

2 - Za uštedu goriva

Otpor kotrljanja zimskog pneumatika veći je nego otpor ljetnog iste veličine. Vozeći na zimskim pneumaticima ljeti stoga ćete trošiti više goriva i emitirati više CO2.

 

3 - Za udobnost

Zamjenom zimskih pneumatika za modele prikladne za ljetne uvjete i više temperature poboljšat će vam se i vozački komfor. Ljetni pneumatici jamče bolje držanje ceste na temperaturama iznad 30°C, pa će vam vožnja biti udobnija i sigurnija.

 

bvnbbvn.,vbmn.,

 

 

 

storing tyres

Kako propisno zaštititi zimske pneumatike ljeti?

Na temperaturama većima od 7°C zimske pneumatike zamijenite ljetnima. Prije spremanja zimskih pneumatika preko ljeta provjerite njihovo stanje. Napuknuti pneumatici ne obavljaju dobro svoj posao, čak i ako nisu dosegli granicu istrošenosti. Valja redovito pregledavati i jesu li pneumatici dobro balansirani.

Ispucani pneumatici gube svoju učinkovitost, čak i ako nije dosegnuta granica trošenja. Također ne zaboravite redovito provjeravati poravnavanje pneumatika.

Profesionalnu uslugu u blizini možete pronaći pomoću našeg alata za pronalazak distributera. 

Prednosti cjelosezonskih pneumatika ?

Linija MICHELIN CrossClimate+ je homologirani 3PMSF* cjelogodišnji pneumatik koji nudi inovativno rješenje za ljetne i zimske pneumatike.

Uz liniju MICHELIN CrossClimate možete voziti sigurno i ljeti i zimi, ne razmišljajući o zamijeni pneumatika kad se vrijeme promijeni. Zato su ovi pneumatici najbolja opcija za vozače koji žive u krajevima s umjerenom klimom, gdje su kratka zahlađenja tek povremena pojava.

Auto Uređivač voiture hiver michelin crossclimate toute saison winter Savjeti

Otkrijte našu ponudu ljetnih, cjelosezonskih i zimskih pneumatika

Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta