4w 358 tire michelin pilot alpin five suv en us landscape

Pročitajte naših 7 savjeta za vožnju zimi

Naučite kako iskontrolirati vozilo po lošem vremenu s našim savjetima za vožnju po snijegu i ledu. Ovaj praktični vodič donosi vam preporučene dodatke i načine pripreme pneumatika za vožnju po snijegu.

Preporuke i savjeti za automobilske, SUV i kombi gume

Savjet 1: Uvijek pripremite vozilo, a posebice pneumatike!

Prije polaska očistite vjetrobran od leda kako biste imali dobar pregled ceste.

Kad temperature padnu ispod 7°C, preporučujemo pneumatike sa simbolom 3PMSF. Možete koristiti zimske pneumatike (znane i kao pneumatike za snijeg) iz linije MICHELIN Alpin ili cjelogodišnje pneumatike iz linije MICHELIN CrossClimate.

Ako u gorskim predjelima morate montirati lance za snijeg, stanite na sigurno mjesto i montirajte ih na ugibalištima za montiranje u podnožju gorja.

Auto Uređivač marquages m s et 3pmsf fiche 06 Savjeti

Savjet 2: Prilagodite pritisak u pneumaticima

Auto Piktogram tiretips inflation Savjeti

 

S padom temperature pada i pritisak u pneumaticima. Stoga zimi prilagodite pritisak u pneumaticima jer je ispravno napumpan pneumatik sigurniji i učinkovitiji.

Savjet 3: Kako voziti po snijegu

Vožnja po snijegu može biti stresna za vozače koji na nju nisu navikli. Morate iskontrolirati vozilo, u svakom trenutku biti usredotočeni na cestu i držati volan objema rukama.

Bryan Bouffier, francuski trkač i pobjednik stoljetnog izdanja relija Monte Carlo 2011. kaže: „Na snježnim je cestama najvažnije ostati pribran, kočiti i ubrzavati nježno, gledati daleko pred sebe, povećati kočioni razmak i - iako to ne bi trebalo ni napominjati - smanjiti brzinu.“

Ne koristite tempomat, on nije predviđen za skliske površine i mogli biste izgubiti kontrolu nad vozilom. 

Savjet 4: Naučite pravilne tehnike kočenja na snijegu

Najprije smanjite brzinu i povećajte kočioni razmak. Upamtite da je kočioni put na snijegu četiri puta duži, stoga držite razmak za autom ispred sebe - i uzbrdo i nizbrdo.

Važno je provjeriti mogućnost kočenja čim uočite promjenu u stanju ceste (bila ona suha, mokra, pod snijegom ili ledom). Pričekajte dok oko vas ne bude drugih vozila i vozite polako. Vozite pravocrtno i počnite postupno kočiti. Ako se vaše vozilo muči s usporavanjem, to je zato što je cesta skliska. Budite oprezniji i dodatno usporite.

Bryan Bouffier, francuski trkač i pobjednik stoljetnog izdanja relija Monte Carlo 2011. kaže: „Zlatno je pravilo u kočenju: bez naglih pokreta.“

Michelin - Maîtriser le freinage

Savjet 5: Zadržite kontrolu u zavojima

Michelin - Garder le contrôle en courbe

Prednji pogon

  • Otpustite gas i lagano prikočite, pristupajući svakom zavoju kao da je mnogo oštriji nego što jest, tako da pneumatici lakše zadrže održe kontakt s tlom kad se zakrenu.
  • Na izlasku iz zavoja valja smanjiti broj okretaja motora.


Stražnji pogon

  • Kad se stražnji kraj vozila zanese, nježno koristite i gas i kočnicu, nastavljajući gledati u smjeru u kojemu želite ići i skrećući u istom smjeru. 

Savjet 6: Kako po snijegu krenuti na kosini

Na snijegu je najvažnije nježno davati gas i postupno otpuštati kvačilo kako prednji kotači ne bi proklizali.

4X4 vozila

Vozila s pogonom na 4 kotača imaju efikasnije prianjanje. Ta će vozila u 90% slučajeva svladati uzbrdice čak i s ljetnim pneumaticima. Ali problemi mogu nastati na nizbrdici jer je težina vozila sprijeda. Stoga je na snijegu najbolje koristiti zimske pneumatike, čak i s pogonom 4x4. 

MICHELIN - Réussir son démarrage en côte

Savjet 7: Vožnja po snijegu - Razlika između ručnog i automatskog mjenjača

Pristup vožnji po snijegu je drukčiji, ovisno o tome ima li vaše vozilo ručni ili automatski mjenjač. S ručnim vozite u višoj brzini kako ne biste izgubili kontakt s tlom. Neki automatici imaju snježni mod, što je vrlo korisna funkcija. Dobro je i deaktivirati ESP i isključiti tempomat.

Auto Piktogram Bibendum - Reflexion Savjeti

Što moram zapamtiti za vožnju zimi?

Slijedi sažetak naših glavnih savjeta za vožnju zimi:

  • Pripremite svoje vozilo, očistite snijeg i led s vjetrobrana;
  • Montirajte pneumatike za snijeg;
  • Smanjite brzinu;
  • Kočite lagano i nježno;
  • Održavajte siguran kočioni razmak;
  • Zadržite kontrolu u zavojima;
  • Naučite kako startati na kosini. 
Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta