Auto Background conseil conduite hiver route winter Tips and Advice

Česta pitanja: Kako odabrati prave pneumatike – Zimski pneumatici

Preporuke i savjeti za automobilske, SUV i kombi gume

Trebam li zimske pneumatike za 4x4 vozilo?

4X4 vozila, odnosno vozila s pogonom na 4 kotača, pružaju bolje prianjanje na snijegu od vozila s prednjim ili stražnjim pogonom. No unatoč tome su manje učinkovita od vozila sa zimskom opremom (zimski pneumatici 3PMSF ili cjelogodišnji pneumatici 3PMSF).

S ljetnim pneumaticima, pogon na sva 4 donekle nadoknađuje slabije prianjanje pri vožnji uzbrdo. Međutim, pri vožnji nizbrdo pogon na sva 4 baš i nema nekog efekta — a kako je vozilo na nizbrdici teže, voziti bez odgovarajuće opreme je opasno. Prednosti 3PMSF pneumatika su nenadmašne.

Mogu li lance staviti na bilo koje vozilo?
Klasični ili standardni lanci idu na većinu vozila

Međutim, neka vozila iziskuju posebne lance.

Za početak, kod proizvođača provjerite idu li na vaše vozilo standardni lanci. Klasični lanci ne mogu se staviti na određena vozila zbog nedostatka prostora između pneumatika i karoserije. Ako na takvo vozilo postavite ovu vrstu lanaca, mogli bi vam oštetiti pneumatike ili dijelove auta. U ovom slučaju trebate lance ljestvaste konstrukcije.

Za više informacija o lancima koje nudi MICHELIN LIFESTYLE, posjetite https://hr.michelin-lifestyle.com/en/promotions/snow-chains/find-products

Koja je svrha pneumatika sa zakovicama?

U područjima i zemljama u kojima su dozvoljeni, pneumatici sa zakovicama se preporučuju za najekstremnije zimske uvjete. Bolji su od zimskih pneumatika bez zakovica na zaleđenim cestama i cestama prekrivenima crnim ledom.

Mogu li sa zakovicama voziti cestom?

U nekim europskim zemljama možete na cestu s pneumaticima sa zakovicama dok god poštujete određene propise. U Hrvatskoj je zabranjeno koristiti pneumatike sa zakovicama.

Inače, ako koristite pneumatike sa zakovicama, morate na stražnju stranu vozila staviti posebnu naljepnicu i ne prekoračivati 90 km/h.

Koje su razlike između Zimskih Pneumatika, Pneumatika za Snijeg i Pneumatika od Termogume?

Nema neke velike razlike. Ovi su nazivi tijekom vremena evoluirali s razvojem novih tehnologija. Danas se najčešće koristi naziv zimski pneumatici jer njihove prednosti ne dolaze do izražaja samo na snijegu, već u svim zimskim uvjetima, a pogotovo na mokrim cestama na temperaturama ispod 7°C.

Koja je razlika između lanaca i čarapa za snijeg?

Glavna je razlika u dizajnu: lanci za snijeg se stavljaju na vrh gazećeg sloja, dok čarape u potpunosti prekrivaju kotače. Kod lanaca je prianjanje rezultat zajedničkog djelovanja pneumatika i lanca. Kod čarapa je prianjanje rezultat tkanine od kojih su izrađene.

Na utabanom snijegu oba sustava imaju sličnu učinkovitost, dok su na svježem snijegu i crnom ledu učinkovitiji lanci. Lanci su usto i otporniji i sporije se uništavaju na raščišćenim cestama. Čarape se, međutim, postavljaju puno lakše i brže.

Do 2000-ih su na tržištu postojali samo metalni lanci. U posljednjih su petnaestak godina, uvelike zahvaljujući Michelinu, novi koncepti lanaca — poput čarapa (S.O.S. Grip) i kompozitnih lanaca (Michelin Easy Grip) — razvijeni za lakšu uporabu, poglavito po pitanju montiranja i konstantnog poboljšanja performansi.
 

Trebate li posebne naplatke za zimske pneumatike?

Zimske pneumatike možete staviti na svoje uobičajene kotače. Vozačima koji koriste zimske pneumatike Michelin preporučuju uporabu ljetnih ljeti, što znači da ih morate mijenjati dvaput godišnje:

  • U proljeće mijenjate zimske pneumatike za ljetne
  • Ujesen mijenjate ljetne pneumatike za zimske

Zamjena pneumatika, naravno, dolazi uz određeni trošak. Jedna je opcija imati dva kompleta kotača (naplaci + pneumatici), jedan sa zimskim, a jedan s ljetnim pneumaticima. Tako možete jednostavno zamijeniti kotače bez skidanja pneumatika i time uštedjeti.

Drugi Članci koji bi vas mogli zanimati

Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta