Reinforced tyres

KADA UPOTREBLJAVATI POJAČANE GUME?

Preporuke i savjeti za automobilske, SUV i kombi gume

Što su to pojačane gume i kad ih treba upotrebljavati? Jesu li vam potrebne na vozilu? Pročitajte naš članak i saznajte.

Što su to pojačane gume?

Pojam se može pogrešno protumačiti. Osoba može pomisliti da pojačane gume mogu podnijeti više opterećenja i grube i stjenovite terene bez puknuća... dok je u stvarnosti to posve drugi problem!

I doista, pojačane gume nisu namijenjene za izvancestovnu upotrebu. Radi se o gumama s većim kapacitetom opterećenja. Omogućuju vam da vozite u dobrim uvjetima i podnose veće opterećenje jer podnose veću težinu vozila.

Postoji više načina za apsorpciju mase vozila:

 • može se povećati dimenzija guma: time se povećava volumen zraka koji nosi opterećenje,
 • ili se može povećati tlak u gumama.
   

Upravu su za ovu drugu opciju namijenjene pojačane gume.

Pojačane gume, koje su ranije imale oznaku REINF na bočnim stijenkama (za eng. „reinforced”), sada se zovu XL (eng. Extra Load), suprotno oznaci SL (eng. Standard Load).

Oznaka opterećenja gume (navedena na bočnim stijenakama) veća je na gumama XL u odnosu na gume SL, što znači da gume XL mogu podnijeti teže vozilo.

Pojačane gume i njihova primjena prema vrsti vozila

Pojačane gume posebno su dizajnirane za vozila veće mase, primjerice, SUV vozila.

Reinforced tyres are designed for vehicles with a high mass

Evo nekih primjera:

 • BMW X2 M35i (4x4): XL pojačane gume, dimenzija 225/45 R 19 96H
 • MERCEDES 1.3 L 109 (MPV): XL pojačane gume, dimenzija 225/40 R 19 93H
 • RENAULT Koleos II1.8 dCi 150 (4x4): XL pojačane gume, dimenzija 225/55 R 19 103V
 • SEAT Tarraco 1.9 TSI 190 (4x4): pojačane gume XL, dimenzija 235/45 R 20 100V
 • VOLVO XC 60 2.0 T6 320 (4x4): XL pojačane gume, dimenzija 255/45 R 20 105H
   

Suprotno onome što netko može pomisliti, laka gospodarska vozila poput kombija, koja moraju prenositi velika opterećenja, ne upotrebljavaju XL gume. Njihove gume imaju posebnu oznaku, slovo C, na bočnoj stijenci gume pored navedene dimenzije.

Koja je razlika između guma XL i HL?

 

HL (eng. Heavy Load) gume noviji su standard, a uvedene su 2021. godine kako bi se zadovoljile potrebe proizvođača automobila koji su tražili gume koje mogu podnijeti još veći teret od XL guma.

Zašto je to tako? Jednostavno zato što su na tržišta plasirane nove vrste vozila: električna i hibridna vozila.

139330342 l

Električne baterije povećavaju masu vozila koje ova nova vrsta guma mora podnijeti, a da se pritom ne mora povećati dimenzija guma. Stoga je sporazumno u industriju uveden novi standard za gume s oznakom HL, koji sada zamjenjuje klasične oznake guma.

Primjer: HL 225/45 17 XL 124V

Međutim, standard HL nije nužno rezerviran za električna i hibridna vozila. Neki su sportski i teži automobili također opremljeni HL gumama, primjerice, Mercedes AMG C Class Sport i druga vozila sličnih dimenzija.

Mogu li montirati pojačane gume na svoje vozilo?

Ako vašem vozilu nisu potrebne XL gume zbog težine, onda nema smisla da ih upotrebljavate.

I doista, pojačane su gume teže od standardnih, što znači da su kruće i u tom smislu malo manje udobne pri vožnji. Također imaju veći otpor kotrljanja, što znači da troše malo više energije.

S druge strane, ako su vašem vozilu potrebne pojačane gume zbog veće mase, ne preporuča se montaža standardnih guma. U veću vrijednost tlaka bi se uništile i ne bi ispravno funkcionirale na cesti. Isto tako, brže bi se istrošile.

Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta