4w 461 tire michelin crossclimate 2 en us product in context dry no signature 16 slash 9

Što učiniti kad se promijeni razina držanja ceste?

Preporuke i savjeti za automobilske, SUV i kombi gume

Držanje ceste, rukovanje na cesti… Vozači povremeno mogu uočiti da se njihov automobil ponaša drugačije nego što je to uobičajeno, bez nekog posebnog povoda. Ili barem tako mogu pomisliti! Što vozači trebaju učiniti kad primijete loše rukovanje na cesti tijekom vožnje? Posjetiti obližnjeg stručnjaka i napraviti dobru dijagnostiku.

Nastavite čitati ako želite znati što MICHELIN kaže o tome.

Što je to rukovanje na cesti?

Rukovanje ili ponašanje odnosi se na način kako vozilo ili guma reagiraju na različite zahtjeve vozača, primjerice, zakretanje kola upravljača, ubrzavanje i kočenje. Rukovanje je ključno za sigurnost, stabilnost vozila i užitak pri vožnji.

44340525 m

Zašto se rukovanje na cesti može promijeniti?

Udarac o rub pločnika, rupa na cesti, ležeći policajac...postoji više razloga iz kojih se ponašanje vozila može promijeniti.

4w 387 tire michelin energy xm2 plus en us features and benefits 2 signature 16 slash 9

Kad se uslijed udarca promijeni geometrija, možda ćete osjetiti slabiji odaziv upravljača, osjetiti više vibracija ili, primjerice, vučenje automobila u jednu stranu.

Neovisno o tome što je razlog, dobre su vijesti da se to sve može ispraviti. Profesionalna geometrija ili balansiranje kotača može riješiti ovaj problem.

Zašto gume igraju važnu ulogu u ponašanju vozila?

Što se tiče vozača, rukovanje na cesti se prije svega mjeri načinom reagiranja vozila na radnje koje obavi vozač. Sve mora teći glatko i bez iznenađenja.

Za proizvođače automobila rukovanje na cesti jedan je od najvažnijih pokazatelja za performanse. Zbog načina na koji je to povezano sa sigurnošću i užitkom pri vožnji, performanse u tom segmentu ključni su čimbenik za odobrenje neke gume. I doista, jedna su od performansi koje stručnjaci (vodeći komentatori na tiskovnim konferencijama), ali i vozači, najviše komentiraju.

Rukovanje je posebno složeno jer ovisi o nizu čimbenika na tri različite razine, a posebice se odnosi na ponašanje sljedećih komponenti:

• samog vozila (geometrija i raspodjela na kotače)
• elemenata koji su dodirna površina između tla i vozila (gume, kolo upravljača i ovjes)
• sustava za pomoć pri vožnji (sustav za kontrolu stabilnosti i upravljačka osovina).

Gume igraju ključnu ulogu u držanju ceste jer su na kraju lanca i jamče prijenos sila između vozila i tla u svrhu održavanja putanje kretanja koju zadaje vozač.

Ponašanje guma procjenjuje se provođenjem niza testiranja (objektivnih i subjektivnih, na suhom tlu, mokrom tlu i strojno).

Rukovanje na cesti uglavnom se može popraviti odlaskom na geometriju kotača. Ako se to ne učini, to može utjecati na mehaničke dijelove vozila i oštetiti ih.

Zašto je pravilna geometrija kotača ključna za vašu sigurnost?

129754498 m

Ako geometrija ovjesa vašeg vozila nije ispravna, to će utjecati na ponašanje vozila i ugroziti vašu sigurnost. Može doći i do neravnomjernog trošenja guma.

Važno je osigurati pravilnu geometriju za osiguranje najboljeg rukovanja na cesti i zaštitu guma od nepravilnog i/ili brzog trošenja, a tako ćete uštedjeti i na gorivu.

A što je s balansiranjem kotača?

Pravilno balansirana guma, s ravnomjerno raspoređenom težinom, okreće se na svojoj osovini bez vibracija. Za savršeno balansiranje na neke se dijelove oko naplatka postavljaju utezi.

Ovaj zahvat može obaviti isključivo stručnjak jer je potrebna posebna mjerna oprema. Dobro izbalansirane gume omogućuju udobniju vožnju, produljuju vijek trajanja guma i sprečavaju preuranjeno trošenje mehaničkih dijelova. Saznajte više o balansiranju kotača

Kako pronaći stručnjaka za geometriju i balansiranje kotača u blizini?

Postoji nekoliko načina na koje možete pronaći „balansiranje kotača u svojoj blizini” i profesionalnu radionicu u kojoj to možete učiniti. Ako napravite geometriju kotača, ponašanje gume će se popraviti. Upotrijebite naš alat za lociranje prodavaonica.

map search desktop

Pronađite distributere pneumatika u blizini u tren oka

Traži po
Adresa, grad ili poštanski broj
Automobil
  • Automobil
  • Motocikl
Pronađi me
traži
Pet najvažnijih gradova u Hrvatskoj
Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta