WHAT CAN CAUSE EXCESSIVE OR UNEVEN TYRE WEAR?

Što može uzrokovati prekomjerno ili neravnomjerno trošenje guma?

Preporuke i savjeti za automobilske, SUV i kombi gume

Normalno je da se gume prilikom upotrebe troše i da se na njima s vremenom i postepeno počnu pojavljivati znakovi trošenja. Ali ponekad, obično zbog specifičnosti upotrebe, na gumama mogu biti prisutni znakovi neuobičajenog ili neravnomjernog trošenja, što može skratiti njihov vijek trajanja.  S vremenom neki uzroci trošenja guma mogu dovesti do slabljenja osnovne strukture gume, ali prije toga može biti drugih manje zamjetnih posljedica, primjerice može doći do povećanja potrošnje goriva.

U ovom članku pronaći ćete što uzrokuje takva prekomjerna ili neravnomjerna trošenja guma, kako ih spriječiti i kako ih na vrijeme prepoznati te zamijeniti gume.

Causes of tyres wearing

1. slučaj: Trošenje guma s vanjske strane (na oba ruba) ili zaobljeno trošenje

Trošenje guma na vanjskim rubovima

Trošenje guma na vanjskim rubovima ili gazećem sloju izgleda zaobljeno.

Prekomjerno trošenje gume na oba ruba, koje dovodi do toga da gazeći sloj izgleda zaobljeno umjesto ravno, može biti znak nedovoljno napumpanih guma.  Ako gume nisu dovoljno napumpane, opterećenje u doticaju s dodirnom površinom gume s tlom nije ravnomjerno. Središnji dio dodirne površine nije pravilno podržan i opterećenje se prenosi više prema vanjskim rubovima (ili takozvanim ramenim dijelovima gume). Veće opterećenje na ramenim dijelovima uzrokuje brže trošenje guma na vanjskim rubovima.

Premalo napumpane gume često se previše savijaju i zagrijavaju više nego što je to uobičajeno. Tako se guma brže troši i povećava se otpor kotrljanja, što s vremenom povećava potrošnju goriva vozila.

Kako izbjeći prekomjerno trošenje guma na vanjskim rubovima?

Kako biste spriječili neuobičajeno trošenje gume napumpajte na preporučenu vrijednost tlaka rabeći pouzdan manometar. Isto tako, redovno provjeravajte tlak u gumama, najmanje jednom mjesečno ako se gume nalaze na temperaturi okoline.

Preporučene vrijednosti tlaka potražite u korisničkom priručniku vozila ili na naljepnici na stupu vrata vozača.

2. slučaj: Trošenje guma na sredini

Trošenje guma na sredini

Trošenje guma na sredini

Prekomjerno trošenje guma na središnjem dijelu može biti pokazatelj prekomjerno napumpanih guma.

Ako se guma previše napumpa, središnji dio gazećeg sloja koji podnosi većinu opterećenja pa se troši brže od rubova.

Manja količina istrošenosti na središnjem dijelu, primjerice na stražnjim gumama, može biti pokazatelj neke određene marke vozila i karakterističan za vozilo dotičnog proizvođača, ali važno je da to provjerite.

Kako izbjeći prekomjerno trošenje središnjeg dijela?

Provjerite tlak u gumama pri temperaturi okoline rabeći pouzdani manometar. Gume napumpajte na vrijednost tlaka koju preporučuje proizvođač vašeg vozila.

Preporučene vrijednosti tlaka potražite u korisničkom priručniku vozila ili na naljepnici na stupu vrata vozača.

3. slučaj: Trošenje guma s vanjske strane, trošenje guma s unutarnje strane (samo jedan rub) ili uzorci trošenja guma

Trošenje guma s vanjske ili unutarnje strane

Trošenje guma s vanjske strane
Trošenje guma s unutarnje strane (jedan rub)

Uzorci trošenja guma

Neravnomjerno ili isprekidano Uzorci trošenja guma

Prekomjerno trošenje samo s jedne strane gume ili isprekidano, neravnomjerno trošenje s različitim uzorcima može ukazivati na problem s ovjesom vozila. Do takve vrste trošenja može doći ako su geometrija kotača ili bočni nagib neispravni ili kad su komponente ovjesa, primjerice ležajevi i amortizeri, u lošem stanju.

Primjer različitih vrijednosti bočnog nagiba i geometrije

camber

BOČNI NAGIB

alignment

GEOMETRIJA

Kako ispraviti odstupanje i neporavnatost ovjesa?

Provjerite geometriju kotača na vozilu kod stručnjaka koji će moći pravilno prilagoditi različite kutove i zamijeniti sve oštećene ili istrošene komponente.

Saznajte više o geometriji.

Kako ćete znati da je došlo vrijeme za zamjenu guma?

Postoji zakonski određena minimalna dubina gazećeg sloja za sve gume. Ta minimalna dubina gazećeg sloja za automobile, kombije i vozila 4x4 iznosi najmanje 1,6 mm na čitavom pojasu, što uključuje središnjih ¾ gazećeg sloja i čitav polumjer gume.

Kad se istrošenost guma približi toj graničnoj vrijednosti, gume treba zamijeniti.

Kad trošenje guma dosegne točku u kojoj gume treba zamijeniti

Budite oprezni:

  • Vozač je odgovoran za to da gume uvijek budu u ispravnom stanju za cestovnu vožnju.  Upotrebom neispravnih i neprikladnih guma vozač riskira kaznu.

 

  • Međutim, ako gume zamijenite prije nego što se gazeći sloj na njima istroši do najmanje dopuštene dubine, povećat ćete troškove rada, količinu otpada i razine emisija CO2.

Nasreću, postoji jednostavan način uz pomoć kojeg možete odrediti je li došlo vrijeme za zamjenu vaših guma.

Indikatori istrošenosti gume na gumama

Indikator istrošenosti gume

Indikator istrošenosti gume malena je izbočina visine 1,6 mm na osnovi glavnih utora na gazećem sloju na različitim mjestima na gazećem sloju gume.

Kad visina gazećeg sloja bude u ravnini s indikatorima istrošenosti gume, vrijeme je da zamijenite gume.

Na vanjskim područjima (ramenim dijelovima) ne mora biti indikatora istrošenosti gume. U tom slučaju zakon propisuje da profil gazećeg sloja ne smije biti „ćelav” (istrošen).

Easily locate the tyre wear indicators on a MICHELIN tyre with the Bibendum logo

Kako pronaći gdje se nalazi indikator istrošenosti gume?

Indikatori istrošenosti gume nalaze se po čitavoj gumi (obično u glavnim utorima), na različitim mjestima po čitavom polumjeru gume.

Na gumama marke MICHELIN indikatore istrošenosti gume lakše ćete zapaziti prema malenom logotipu MICHELINKA na bočnim stijenkama.

Pokazuju li vaši indikatori istrošenosti gume da je vrijeme za zamjenu guma?

banner dealer locator

Pronađite distributere pneumatika u blizini u tren oka

Traži po
Adresa, grad ili poštanski broj
Automobil
  • Automobil
  • Motocikl
Pronađi me
traži
Pet najvažnijih gradova u Hrvatskoj
Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta