4w 483 tire michelin e primacy en product in context 1 nosignature 16 slash 9

Kako odabrati prave gume za električne automobile

Preporuke i savjeti za automobilske, SUV i kombi gume

Kad je u pitanju zamjena guma na električnom vozilu, važno je znati razliku između guma za električne automobile i onih koje su posebno dizajnirane za vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem. Saznajte što je sve potrebno za dobre gume električnog automobila i odmah će vam biti jasno zašto se iza te crne, gumene vanjštine krije mnogo više od onog što biste očekivali.

Jesu li gume za električne automobile iste kao one za automobile s motorom s unutarnjim izgaranjem?

Električna vozila i ona s klasičnim motorima s unutarnjim izgaranjem (ICE) možda izgledaju jednako i ponekad mogu biti opremljena istim gumama! Međutim, kako bi se maksimalno iskoristile sve pogodnosti električnih automobila, tvrtka Michelin razvila je gume posebno namijenjene takvim vozilima. Napominjemo da su gume iz svih naših asortimana prikladne za upotrebu na električnim vozilima, ali su gume MICHELIN Pilot Sport EV i MICHELIN e.Primacy posebno dizajnirane za električna vozila.

Kad je električno vozilo opremljeno gumama koje su posebno dizajnirane za njega, to najviše utječe na domet akumulatora i razinu buke u unutrašnjosti. Osim toga, čim pritisnete papučicu gasa odmah ste na 100 % snage vozila. Dok se kod vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem snaga motora razvija postepeno. To znači da se težina prenosi puno brže i intenzivnije nego kod vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem.

To su razlike između električnog automobila i automobila s motorom ICE koje su izravno povezano s vrstom guma. Mi u tvrtki Michelin dizajniramo vlastite gume za električna vozila i činimo to na drugačiji način kako bismo optimizirali performanse električnih vozila. Domet akumulatora, tišina u putničkom prostoru i vijek trajanja gume tako su optimizirani, a istovremeno je zadržana i visoka razina sigurnosti te užitak pri vožnji električnog automobila.

Jesu li gume za električne automobile iste za sve tipove automobila?

4w 461 tire michelin crossclimate 2 en us product in context dry no signature 16 slash 9

Kao i kod vozila s motorom ICE, ne postoji jedna guma koja je posebno prikladna za sva električna vozila. Sve ovisi o tome u koje se svrhe automobil upotrebljava. Michelin dizajnira gume u skladu s time kako će se upotrebljavati. Guma mora udovoljiti različitim zahtjevima pri vožnju, kao i kod svih ostalih tipova automobila.

Vozač, primjerice, sportskog automobila ima puno različita očekivanja od svog vozila od vozača nekog automobila za gradsku vožnju. Takav tip vozača želi visoku razinu preciznosti na kolu upravljača. Takvi vozači kupuju sportske automobile jer prilikom zakretanja kola upravljača žele osjetiti reakciju vozila. To je uživanje u vožnji koje traže. Zato gume za sportska električna vozila moraju pružati sve što je potrebno za električno vozilo, ali i preciznost pri vožnji. 

Izazovi s kojima su suočene gume za sportske električne automobile

Ispunjenje cilja i osjećaj koji pružaju gume za sportske automobile uključuje veliku količinu istraživanja i puno rada na razvoju. Meke gume koje sporo reagiraju i ne pružaju odaziv jednak onom vozila utječu na sveukupno iskustvo, a vozač gubi brojne pogodnosti koje sama narav sportskog automobila pruža, što znači da su mu potrebne posebne gume za sportski automobil, posebno dizajnirane za električno vozilo.

Sportski električni automobili imaju snažan elektromotor koji pruža instantni moment i brzo ubrzavanje. Takvim je motorima potrebna snažna baterija, a to znači povećanje ukupne težine vozila. Prosječna težina baterije u sportskom električnom automobilu iznosi 400 kg. S takvom težinom i količinom snage trebat će vam izvrsna kontrola nad automobilom i morate obratiti pozornost na očuvanje dometa baterije koji će se smanjiti uslijed dodatnog opterećenja. Izazov se tako uglavnom svodi na postizanje savršenog sklada između kontrole i dometa, a sve povezano s dodatnom težinom.

Znate li koje gume trebate montirati na svoj električni automobil?

Gume MICHELIN Pilot Sport EV posebno su dizajnirane da zadovolje vrlo specifične karakteristike performansi potrebnih za sportska električna vozila.

Gume MICHELIN Pilot Sport EV inovativne su i pružaju veću krutost u zavojima za zadržavanje osjeta upravljivosti na razinama onih vozila s motorom s unutarnjim izgaranje, s krutosti u zavojima 15 % većom (1) kako bi se kompenziralo povećanje težine.

Gume MICHELIN Pilot Sport EV također pružaju domet za 60 km veći (2) te 20 % manje buke (3), što poboljšava razinu užitka pri vožnji.

MICHELIN Pilot Sport EV tire: Electrified road control, made to last | Michelin

liv mich eprimacy close up master v03 njo 2

Za gradske automobile i ostala vozila premium ili srednje klase najbolja opcija su gume MICHELIN e.Primacy, prve ekološki dizajnirane gume marke.

Gume MICHELIN e.Primacy predstavljaju važan korak i napredak u razvoju ekološki podobnih guma.

Gume MICHELIN e.Primacy gume su iz premium segmenta s najboljim otporom kotrljanja. (4)(5).

Na električnim vozilima, gume MICHELIN E.Primacy mogu povećati domet akumulatora za do 7 % (6). Pored ovih značajki, ostale performanse kao što su držanje mokre ceste i dugi vijek trajanja također su na visokoj razini (7)(8), a gume nude i visoku razinu sigurnosti.

Michelin također dizajnira posebno označene gume za različite proizvođače automobila kao što su Mercedes-AMG, Porsche, Tesla. Tako označene gume udovoljavaju zahtjevima proizvođača automobila, a isto vrijedi i za gume električnih automobila. 

Michelin posebno izrađuje velik broj guma za proizvođače električnih automobila. Možete ih prepoznati po oznakama na bočnim stijenkama.

New MICHELIN e.PRIMACY Tyre - Eco-responsible, made to last

PRAVNE NAPOMENE

MICHELIN Pilot Sport EV

(1) Rezultati ispitivanja krutosti u zavojima prema internoj studiji provedenoj strojno u listopadu 2020. godine na gumama dimenzija 255/45 R19, dobiveni usporedbom guma MICHELIN Pilot Sport EV i guma MICHELIN Pilot Sport 4 SUV.

(2) bolji domet baterije za HP EV – rezultati ispitivanja otpora kotrljanja prema internoj studiji provedenoj strojno u listopadu 2020. godine na gumama dimenzija 255/45 R19, usporedbom guma MICHELIN Pilot Sport EV (6,7 kg/t) i guma MICHELIN Pilot Sport 4 SUV (8,8 kg/t). Za električna vozila mase 2151 kg, uz domet od 540 km, ta razlika od 2,1 kg/t dovodi do povećanja dometa za više od 60 km ili ukupnog povećanja dometa od više od 10 %.

(3) - razina buke – rezultati ispitivanja razine buke provedeni 2016. godine na gumama dimenzija 245/45 R19 s vozilom KIA Cadenza. Razina buke izmjerena u rasponu „170 – 230 Hz”. Rezultati mogu varirati ovisno o vozilu, proizvodnom programu i dimenzijama pneumatika te brzini i uvjetima na cesti.

 

MICHELIN e·Primacy

(4) Rezultati ispitivanja otpora kotrljanja – rezultati ispitivanja otpora kotrljanja provedenog strojno od strane agencije Applus Idiada, na zahtjev tvrtke Michelin, u lipnju (s novim gumama) i ponovno u kolovozu (na strojno korištenim gumama do 2 mm) 2020, na gumama dimenzija 205/55 R16 91V, dobiveni usporedbom guma MICHELIN e.PRIMACY (nove: 5,58 kg/t i korištene: 5,13 kg/t) u odnosu na gume MICHELIN PRIMACY 4 (nove: 7,74 kg/t i korištene: 6,25 kg/t); BRIDGESTONE TURANZA T005 (nove: 7,17 kg/t i korištene: 5,81 kg/t);  CONTINENTAL ECOCONTACT 6 (nove: 6,39 kg/t i korištene: 5,49 kg/t); CONTINENTAL PREMIUM CONTACT 6 (nove: 8,93 kg/t i korištene: 6,94 kg/t); DUNLOP BLURESPONSE (nove: 7,97 kg/t i korištene: 5,54 kg/t); GOODYEAR EFFICIENT GRIP 2 (nove: 7,01 kg/t i korištene: 5,38 kg/t); PIRELLI CINTURATO P7 BLUE (nove: 6,96 kg/t i korištene: 6,30 kg/t); PIRELLI CINTURATO P7 (nove: 8,79 kg/t i korištene: 6,97 kg/t).

 

(5) MICHELIN e·PRIMACY su u kategoriji guma definirane kao premium ljetne gume poput marki CONTINENTAL, GOODYEAR,BRIDGESTONE, PIRELLI, DUNLOP, a bez namjene za tvorničku ugradnju za pojedine marke vozila (odnosno, nisu dizajnirani za postizanje zadanih ciljnih vrijednosti proizvođača) već kao gume dostupne kod trgovaca.

 

(6) Veći domet baterije električnog vozila i manje emisije CO2 – Dok su novi, otpor kotrljanja na gumama MICHELIN e·PRIMACY iznosi u prosjeku 2 kg/t manje nego kod konkurenata, što znači smanjenje potrošnje goriva od 0,21 l/100 km, što pak znači do 5 g manje emisije CO2 za vozilo VW Golf 7 1.5 TSI ili sličan model te povećanje dometa do 7 % na modelu VW e.Golf.

 

(7) Dugi vijek trajanja – rezultati ispitivanja duljine vijeka trajanja koje je proveo ISPITNI CENTAR DEKRA, na zahtjev tvrtke Michelin, u razdoblju između lipnja i srpnja 2020. godine, na gumama dimenzija 205/55 R16 91V s vozilom VW Golf 7, dobiveni usporedbom guma MICHELIN e·PRIMACY (100 %) i guma MICHELIN Primacy 4 (102,1 %); ispitivanje duljine vijeka trajanja pri prosječnoj stvarnoj potrošnji (D50) s prijeđenih 14.460 km i ekstrapoliranim vijekom trajanja pri 1,6 mm. Pobjednik testa agencije ADAC za ljetne gume dimenzija 235/55 R17 prema ispitivanju koje je agencija ADAC provela s vozilom Ford Kuga 2020. Ispitivanje je provedeno na gumama dimenzija 235/55 R17. Michelin Primacy 4 najbolje su među 12 ispitanih guma prema ispitanim svojstvima (držanje, mokre i suhe ceste, razina buke, trošenje, potrošnja goriva). Gume Michelin Primacy 4 pobjednici su sa sljedećim komentarima: „Iznimno izbalansirane gume s najboljim ocjenama za držanje mokre ceste, iznimno niskom razinom trošenja i dobrim ponašanjem na suhim podlogama” – s ocjenom 1,0 za trošenje.

 

(8) - Držanje mokre ceste – gume MICHELIN e·PRIMACY imaju oznaku „B” za držanje mokre ceste prema europskom sustavu označavanja.

Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta