4w 484 tire michelin e primacy st ww product in context 2 nosignature 16 slash 9

Buka automobila: jesu li električni automobili tiši od automobila s benzinskim motorom?

Preporuke i savjeti za automobilske, SUV i kombi gume

Proizvode li električni automobili manje buke od automobila s benzinskim motorom? Odgovor ćete pronaći u ovom članku.

Buka automobila s benzinskim motorom: kakve zvukove proizvode vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem?

Na vozilima s motorom s unutarnjim izgaranjem, buka automobila koju vozač čuje (osim kad postoji neki drugi problem s vozilom) uglavnom je ona motora. Ova buka automobila rezultat je termodinamike: kako se toplinska energija pretvara u mehaničku za pogon automobila, cilindri motora proizvode impulse (zvukove) koji se emitiraju putem ispušnog ventila. 

Buka automobila koju proizvode električni automobili: što očekivati?

4w rt tire michelin pilot sport ev en product in context 2 nosignature 16 slash 9

Jesu li električni automobil tiši od automobila s benzinskim motorom? Električno vozilo u startu nema motor. Umjesto toga ima motorni sustav koji pokreće baterija. Za razliku od slučaja termodinamike klasičnog motora, elektromagnetskim načelom rada ne emitira se buka. Zbog toga je motor električnog vozila gotovo u potpunosti tih.

Možda čak i pretih! Električna vozila puno su tiša od automobila s benzinskim motorom. Pri manjim brzinama (ispod 30 km/h) toliko su tiši da je EU, kako bi se smanjila opasnost od sudara s pješacima, uvela posebnu regulativu za električna vozila kojom je propisano da minimalna razina buke električnih vozila pri manjim razinama mora iznositi 56 decibela.

To je jednako razini buke koju proizvodi perilica za rublje, uredsko računalo ili lagani žamor u gotovo praznom restoranu... Automobili s motorom s unutarnjim izgaranjem u prosjeku su po pitanju buke bliži 65 decibela, što je jednako razini buke u bučnoj učionici 

Buka gume tijekom vožnje ako se radi o električnom automobilu

Buka automobila koju čujete kad vozite električni automobil zapravo je buka gume: zvuk kotrljanja guma po cestovnoj površini (koji se često opisuje kao hučanje u automobilu, slično pozadinskoj buci).

Proizvode li gume električnog automobila više buke od onih na vozilima s motorom s unutarnjim izgaranjem? Ne.
Ako se više čuje buka kotrljanja gume po cestovnoj površini, to je samo zato što elektromotor gotovo da i ne proizvodi nikakve zvuke. Jednostavno je posljedica toga što postajete osjetljiviji na svu ostalu buku u električnom automobilu.

Ova buka gume ovisi o uvjetima na cesti koji dovode do stvaranja vibracija u putničkom prostoru. Površina ceste čak ne mora biti jednaka ni na autocesti. I to je pravi izazove za proizvođače guma i automobila. 

Piskutavi zvuk iz automobila

Buka gume također ovisi o brzini kojom vozite. Što brže vozite do je piskutavi zvuk koji čujete iz automobila izraženiji.

To je ujedno i stvar na čijem uklanjanju tvrtka MICHELIN naporno radi kako bi vozači mogli uživati u iskustvu vožnje električnog vozila.

Tvrtka Michelin smatra da rješenje za smanjenje ove buke guma leži u kompleksnoj kombinaciji optimalnog profila gaznog sloja i patentiranoj tehnologiji Acoustic®, koja omogućuje smanjivanje uočljive buke u unutrašnjosti za do 20 %. (1) 

Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta