compare tyres L

Kako usporediti gume?

Preporuke i savjeti za automobilske, SUV i kombi gume

Temeljem čega biste trebali usporediti gume kako biste bili sigurni da ste odabrali one koje najbolje zadovoljavaju vaše potrebe? Ovaj članak sadrži glavne kriterije performansi koje treba uzeti u obzir pri odabiru, opise alata dostupnih za pomoć pri donošenju odluke i najbolje savjete iz tvrtke Michelin. U članku ćemo detaljno razraditi kako odabrati gume koje zadovoljavaju vaše potrebe iz istog asortimana guma i pružiti vam savjete u vezi s alatima koji vam mogu pomoći pri donošenju odluke kao što su web-mjesta s neovisnim testovima guma, podacima o označavanju guma i za usporedbu guma. Osim toga, reći ćemo ponešto i o drugom važnom kriteriju: dugoročne performanse.

Glavni kriterij performansi za odabir guma

Kako bi se osigurala učinkovitost, gume trebaju zadovoljiti brojne, često konfliktne, karakteristike po pitanju performansi. Poboljšanje jedne od tih performansi neće nužno negativno utjecati na ostale performanse.

Držanje ceste kriterij je koji trebate uzeti u obzir prilikom usporedbe guma

Trakcija ili držanje ceste

Upamtite sljedeće: gume su jedina dodirna površina koju vaše vozilo ima s tlom pa je njihovo držanje ceste ključno za vašu sigurnost. Sposobnost kočenja, skretanja, ubrzavanja ili zadržavanja stabilnosti vozila pri velikim brzinama, sve to ovisi o razini držanja ceste vaših guma. Svaka vrsta guma posebno je dizajnirana za osiguranje razine držanja ceste u specifičnim vremenskim uvjetima i uvjetima na cesti. Zato je pri odabiru guma važno dobro razmisliti kako i gdje ćete se voziti i koja vam je razina držanja ceste nužna.

Vijek trajanja kriterij je koji trebate uzeti u obzir prilikom usporedbe guma

Vijek trajanja

Koliki će biti vijek trajanja guma odnosno koliko će trebati da se potroši njihov gazeći sloj važan je element koji vam jamči najbolji omjer cijene i kvalitete. Može postojati ogromna razlika u kilometraži koju možete prijeći s nekim gumama, ovisno o dizajnu i kvaliteti samih guma. Sportske gume (visokih performansi) obično imaju kraći vijek trajanja gazećeg sloja od standardnih guma za osobne automobile jer je kod njih sve usmjereno na držanje ceste i performanse, dok je vijek trajanja manje bitan. Kako i gdje se vozite ili nebriga za gume također može utjecati na vijek trajanja istih. 

Energetska učinkovitost guma može vam pomoći da smanjite potrošnju goriva pa je svakako trebate uzeti u obzir prilikom usporedbe guma

Energetska učinkovitost

Jeste li znali da 1 od 5 punih spremnika goriva otpada na gume ovisno o njihovom otporu kotrljanja? Gume mogu jako utjecati na potrošnju goriva vašeg vozila. Neke su gume posebno konstruirane i sadrže materijale koji mogu smanjiti otpor kotrljanja. Kupnjom energetski učinkovitih guma s manjim otporom kotrljanja možete uštedjeti na gorivu ili povećati doseg akumulatora na električnom vozilu, što je još jedan dobar način za postizanje dobrog omjera cijene i kvalitete.

Uz visoku razinu upravljivosti zajamčeno dolaze precizno upravljanje i skretanje u zavoje.

Razina upravljivosti

Razina upravljivosti je način na koji vaše vozilo reagira na zahtjeve vozača (primjerice pri skretanju, ubrzavanju i kočenju) i na uvjete koji vladaju na cesti. Izvrsna upravljivost guma može povećati razinu sigurnosti zato što će tako vaše vozilo ostati stabilno, a vi ćete zadržati kontrolu nad njim, a dodatni bonus je užitak pri vožnji koji ćete pritom osjećati.
Gume igraju važnu ulogu pri razini upravljivosti:
Prenose upute vozača s kotača na tlo. Obično su sportske gume visokih performansi posebno dizajnirane za maksimalnu razinu upravljivosti i omogućuju precizno upravljanje i skretanje u zavoje.

Birajte gume koje su posebno prilagođene za veću razinu udobnosti

Udobnost i buka

Udobnost pri vožnji je način na koji gume amortiziraju sve nepravilnosti s ceste. Gume koje su optimizirane kako bi pružile veću udobnost imaju posebno osmišljenu strukturu koja amortizira neravnine i izbočine i omogućuje glatku vožnju.
To je još jedan važan element koji pruža užitak pri vožnji bez puno buke. A sve to određuje dizajn gazećeg sloja gume: broj utora na gumi i njihov položaj. Obično gume robusnijeg, agresivnijeg izgleda proizvode više buke. Ali upamtite, utori igraju važnu ulogu pri osiguranju držanja ceste. Stoga odlučite je li dodatna trakcija vrijedna malo veće buke.

Provjerite robusnost guma tako što ćete ih usporediti

Robusnost

Gume se moraju uspješno oduprijeti svemu što ih na cesti čeka. Robusnost ili čvrstoća guma svojstvo je koje im omogućuje da prevladaju svakodnevne opasnosti na cesti. Ako često vozite po nepopločenim ili oštećenim kolnicima, tražite gume pojačane konstrukcije.

tip7 long lasting performance

Postojane performanse

Neovisno o tome koji se kriterij performansi razmatra, važno je da bude postojan tijekom čitavog vijeka trajanja guma. To znači da ne treba samo uspoređivati gume kad su nove, već da treba uzeti u obzir kako će se ponašati tijekom čitavog svog životnog vijeka sve do zakonom propisanih indikatora istrošenosti. Performanse guma trebale bi ostati postojane od prvog do zadnjeg kilometra.

How to compare tyres within the same tyre line?

Svaki od naša četiri asortimana guma sadrži pomno odabrane gume u različitim dimenzijama za različita vozila. 

Ponekad jedan asortiman guma može sadržavati više verzija guma istih dimenzija, znači s drugačijim tehničkim specifikacijama, primjerice drugačijim:

●    oznakama brzine (npr.: S, T, H, V, W, Y itd) 
●    oznakama opterećenja (npr.: 91, 94, XL itd.) 
●    OE oznakama.

ckh3kw1ft0hms01ijt52wniim tip4 version 680

Te su tehničke specifikacije važni detalji uz pomoć kojih se može odrediti je li neka verzija guma kompatibilna s vašim vozilom i vašim stilom vožnje.

Ako postoji više verzija koje su kompatibilne s vašim vozilom, preporučujemo vam da odaberete verziju koja ima iste specifikacije kao gume koje su tvornički montirane na vaše vozilo, uključujući ispravnu OE oznaku. 
OE oznaka nalazi se na gumama razvijenim u suradnji s proizvođačima automobila koje zadovoljavaju njihove specifične zahtjeve, zahtjeve dotične marke automobila. Primjerice, oznaka „MO” znači da je gume odobrio Mercedes za vozila svoje marke. 
Međutim, oznaka OE nije obavezna na gumama sve dok se pridržavate propisanih oznaka dimenzije, brzine i opterećenja.
Slobodno možete birati i verzije guma s većom oznakom brzine ili opterećenja. Međutim, sposobnost podnošenja veće brzine ili opterećenja može negativno utjecati na vijek trajanja gazećeg sloja i udobnost pri vožnji.

Neovisni testovi koji vam mogu pomoći pri usporedbi guma

Neovisna tijela za testiranje guma, primjerice časopisi ili stručne udruge, mogu vam rezultatima testova koje provode pomoći pri usporedbi guma.

Svake godine ta neovisna tijela za testiranje, primjernom vrlo strogih kriterija, ocjenjuju performanse guma tako što ih testiraju na različitim površinama. Ocjenjuju različite aspekte, primjerice kočenje, upravljivost, otpor kotrljanja, buku itd.

pn008254

Usporedba guma upotrebom europskog sustava za označavanje

Europski sustav za označavanje osmišljen je kao pomoć pri usporedbi različitih modela guma (različitih marki ili verzija iste marke) temeljem objektivnog kriterija. 

Primjerice, ako želite Michelin ljetne gume, a neodlučni ste između verzije Primacy 4 i E-Primacy. Prema oznakama ćete vidjeti da gume E-Primacy imaju bolji otpor kotrljanja, što znači da će trošiti manje goriva i emitirati manje CO2. Ako vam je to važno, oznake će vas uputiti da odaberete gume E-Primacy.

Tako vam sustav za označavanje može pomoći pri donošenju odluke. Međutim, morate znati da se označavanje svodi svega na nekoliko kriterija i da se vrijednosti mjere dok su gume nove, što vam baš ne govori sve o performansama pojedinih guma.

labelling

Usporedba guma uz pomoć podataka s web-mjesta za usporedbu guma

Podaci s web-mjesta za usporedbu guma mogu biti korisni, ali važno je znati da su usporedbe na tim web-mjestima uglavnom utemeljene na novim gumama, što znači da vrijede za gume samo do određene razine istrošenosti, ali ne i nakon što prijeđu nekoliko tisuća kilometara. 

A neke performanse guma značajno opadaju s trošenjem, posebice na mokrim cestama i po pitanju kočenja. Stoga je, pri usporedbi guma, važna i procjena performansi nakon što se počnu koristiti.

Odabir guma s postojanim performansama

Postojanost performansi guma do zadnjeg kilometra točno je ono što Michelin želi postići za gume iz svog asortimana.

Pri razvoju i proizvodnji guma težimo postići najbolje performanse bez negativnog učinka na ijedan kriterij kad su gume nove, ali i da te performanse ostanu postojane i na izvrsnim razinama sve do zadnjeg kilometra, nakon dosezanja maksimalne razine istrošenosti. 

115454201 m
Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta