TYRE LOAD RATING AND TYRE SPEED RATING

Pojašnjenje za oznake brzina i opterećenja guma

Preporuke i savjeti za automobilske, SUV i kombi gume

Što je oznaka opterećenja gume, a što oznaka brzine gume? Morate li ih se pridržavati prilikom zamjene guma? Odgovore na svoja pitanja potražite u ovom članku.

Što su to oznake na gumama?

Na bočnoj stijenci na gumi nalaze se različite alfanumeričke oznake koje nude pojašnjenja za brojne stvari u vezi s gumama. (Saznajte kako se očitavaju oznake na gumama)

 Među tim oznakama nalaze se i oznaka opterećenja gume i oznaka brzine gume, koje su prikazane brojkama i slovima.

Oznake za gume mogu se nalaziti i u korisničkom priručniku automobila ili na naljepnici na vratima vozača.  Sadrže informacije o gumama koje preporučuje proizvođač vašeg vozila.

Oznake se na gumama nalaze na naljepnici na vratima vozača

Što te oznake na gumama znače? Morate li ih se pridržavati prilikom zamjene guma? O tome ćemo detaljnije u članku.

Oznaka opterećenja gume

Što je to oznaka opterećenja gume?

Oznaka opterećenja gume je alfanumerički kod koji prikazuje najveće dopušteno opterećenje (u kg) koje jedna guma može podnijeti.  Oznaka opterećenja i odgovarajuće najveće dopuštene vrijednosti opterećenja gume navedene su u standardnoj tablici.

Kako biste utvrdili koje je najveće dopušteno opterećenje koje vaše gume mogu podnijeti, ili indeks opterećenja koji preporučuje proizvođač vašeg vozila, samo učinite sljedeće:

1 – Pronađite oznaku opterećenja gume

Na bočnoj stijenci gume pronaći ćete niz brojeva i slova koji izgledaju ovako:

Oznaku opterećenja gume pronaći ćete na bočnoj stijenci na gumi

Možete je pronaći i na naljepnici na vratima vozača ili u korisničkom priručniku vozila.

Brojke i slova od kojih se sastoji mogu biti različite ovisno o gumama. Odnose se na oznake dimenzija, opterećenja i brzine gume.

Hajdemo provjeriti što taj kod znači:

Širina gume

visina gume

promjer gume

oznaka opterećenja gume

oznaka brzine gume

205

55

R17

91

V

Napominjemo da gume istih dimenzija mogu imati različite oznake opterećenja i brzine guma. Zato je važno da naučite što znače oznake dimenzije te oznaka brzine brzine gume i oznaka opterećenja gume prije zamjene guma.

U ovom primjeru, oznaka opterećenja gume iznosi 91.

2 – Tablica oznaka opterećenja guma

Once you have noted the tyre load rating, you can find the maximum single tyre load that it refers to by consulting this table:

U našem primjeru vidimo da oznaka opterećenja gume 91 odgovara najvećem dopuštenom opterećenju gume od 615 kg.

Što znači oznaka XL na gumama?

Na nekim se gumama nalazi i oznaka XL. To je kratica za „Extra Load” odnosno dodatno opterećenje.

Jednostavno znači da je guma dodatno pojačana kako bi podnijela veća opterećenja od standardnih guma istih dimenzija. Takva vrsta guma obično se upotrebljava na težim vozilima, primjerice SUV modelima.

Mogu li se prebaciti na gume s većom oznakom opterećenja?

Kao što je gore navedeno, gume istih dimenzija mogu imati različite oznake opterećenja. Prilikom zamjene guma preporučujemo montažu guma s originalnom oznakom opterećenja (i oznakom brzine) proizvođača, te originalnih dimenzija.

Naravno, „onaj koji može učiniti više, može učiniti i manje” i automobil možete opremiti gumama s većom oznakom opterećenja od one u specifikacijama proizvođača. Međutim, to nužno ne znači da ćete moći prevoziti ograničenje veće od onog iz specifikacije proizvođača jer postoji ograničenje i najveće dopušteno opterećenje po svakoj osovini na vašem vozilu, neovisno o kapacitetu opterećenja gume.

A što je s dimenzijama? Mogu li se i one promijeniti?
Odgovor na to pitanje možete pronaći u našem članku o promjeni dimenzija guma.

Oznaka brzine gume

Što je to oznaka brzine gume?

Oznaka brzine gume označava maksimalnu brzinu pri kojoj guma može podnijeti maksimalno opterećenje.

Na bočnoj stijenci brzine (ili naljepnici na vratima vozača ili u korisničkom priručniku vozila), oznaku brzine predstavlja slovo desno pored oznake opterećenja.

Oznaku brzine gume pronaći ćete na bočnoj stijenci na gumi

U ovom slučaju oznaka brzine gume je V.

Tablica oznaka opterećenja guma

Kako biste saznali kojoj brzinu ovaj indeks odgovara, samo pogledajte tablicu oznaka brzine guma u nastavku:

Primjerice, ako se na gumi nalazi oznaka brzine V, maksimalna brzina koju guma može podnijeti iznosi 149 mph (240 km/h).

Mogu li se prebaciti na gume s većim indeksom brzine?

Kad se vaše gume istroše, savršeno je rješenje da ih zamijenite gumama s većim indeksom brzine od onog koji je naveden na vašim starim gumama. Međutim, ni u kojem slučaju nemojte montirati gume s manjim indeksom brzine, ukoliko se ne radi o gumama za zimu kao što su zimske gume ili gume za sva godišnja doba.

Odabir guma manjeg indeksa brzine kad su u pitanju zimske gume

Ako upotrebljavate gume za zimu (s oznakom 3PMSD: zimske gume ili gume za sva godišnja doba), oznaka brzine može biti manja od one na ljetnim gumama ili originalnim gumama montiranim na vaše vozilo.

Zašto je to moguće? Gume za zimu posebno su dizajnirane i drugačije, prikladne za vožnju u otežanim klimatskim uvjetima (po snijegom i ledom prekrivenim cestama i sl.) i možda nemaju istu oznaku brzine. 

Međutim, zimi obično vozite sporije nego inače ljeti kad su ceste suhe.  U Ujedinjenom Kraljevstvu oznaka brzine guma za zimu u svakom je slučaju veća od nacionalne granične vrijednosti brzine.  Vozač u svakom slučaju mora ograničiti brzinu kretanja automobila kako ne bi prekoračio najveću dopuštenu brzinu gume.

Uvijek možete odabrati manji indeks brzine za zimske gume

Pojednostavljene oznake opterećenja i brzine guma u proizvodnom programu CrossClimate tvrtke MICHELIN

Uz neprekidno nove i drugačije ponude koje su složene i raznolike, tvrtka Michelin odabrala je pojednostaviti svoj proizvodni program guma za sva godišnja doba CrossClimate[poveznica na „CC2 TDP”], u kojem je u ponudi po jedna oznaka opterećenja i brzine za svaku dimenziju guma, što pokriva sve uobičajene potrebe opterećenja i brzine guma tih dimenzija.

Proizvodni program CrossClimate nudi izvrsne performanse zimi i ljeti.

Proizvodni program CrossClimate tvrtke MICHELIN donosi po jednu oznaku opterećenja i brzine za gume svih dimenzija
Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta