4w rt tire michelin pilot sport ev en product in context 1 nosignature 16 slash 9

Trebaju li električni automobili posebne gume?

Preporuke i savjeti za automobilske, SUV i kombi gume

Saznajte sve što trebate znati o gumama za električne automobile, po čemu se razlikuju od onih koje se montiraju na standardna vozila i kako odabir pravih guma može povećati domet automobila, smanjiti potrošnju energije i poboljšati sveukupno iskustvo pri vožnji.

Zašto gume električnog automobila i standardne gume moraju biti različite? 

Električni su automobili teži zbog baterija, pa su im potrebne gume koje mogu podnijeti tu dodatnu težinu. Dok baterija električnog automobila pohranjuje energiju, elektromotor je taj koji pruža instantni moment (a da se to ne čuje u automobilu!). Kod električnog vozila, čim pritisnete papučicu gasa odmah ste na 100 % snage vozila. To znači da se težina prenosi brže i intenzivnije nego kod vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem. To također utječe na trošenje guma.

Michelin gume električnih automobila dizajnira na drugačiji način i pritom uzima u obzir navedeni parametar, što se posebice očituje u samoj strukturi gume i materijalima od kojih je izrađena.

Drugi čimbenik zbog kojeg se gume električnih automobila moraju razlikovati od standardnih guma jest buka. Ali, električni automobili su tihi, zar ne? Bez buke motora s unutarnjim izgaranjem, buka guma na cestovnoj površini zamjetljivija je kod električnog automobila. Dakle, proizvođači moraju izraditi gume koje su puno tiše. Tako se smanjuje razina buke koja se čuje u unutrašnjosti. Evo jednog primjera: u orkestru kad bubanj i flauta istovremeno sviraju, većinu vremena čujete bubanj. Ali kad bubanj prestane svirati, jasnije se čuje zvuk flaute. Isto se dešava nakon što se prebacite na električno vozilo: termički motor koji generira većinu buke nestaje, a jasnije se čuje buka koju proizvode gume na cesti.

Zbog toga su gume MICHELIN Pilot Sport EV (za električna vozila) opremljene inovativnom tehnologijom Michelin Acoustic koja smanjuje razinu buke za 20 %. (1)

Treći čimbenik specifičan za električne automobile jest domet baterija i opasnost od kvara, posebice kod duljih putovanja. Kroz otpor kotrljanja gume doprinose potrošnji električne energije, odnosno skraćuje se domet baterije.

Treći čimbenik specifičan za električne automobile jest domet baterija i opasnost od kvara, posebice kod duljih putovanja. Kroz otpor kotrljanja gume doprinose potrošnji električne energije, odnosno skraćuje se domet baterije. Gume MICHELIN e.PRIMACY potiču prelazak na električnu mobilnost. Ako performanse otpora kotrljanja na tržištu premium zamjenskih guma poboljša energetsku učinkovitost električnih vozila, povećava se domet vozila za otprilike 7 % ili otprilike 30 km za vozila s dometom od 400 km u odnosu na gume iz te kategorije (2)(3)

Kako gume električnih automobila mogu povećati domet baterije?  

liv mich pilotsportev closeup master v04 njo

Montiranjem guma električnih automobila na svoj automobil osigurat ćete si optimalni domet baterije.

Kako gume mogu povećati domet? Imajte na umu da vam je za pomicanje nekog objekta potrebna energija. A između energije koju prima i energije koju vraća u obliku pomicanja, puno se energije gubi zbog trenja objekta o tlo. To se zove otpor kotrljanja.

Jedan od ciljeva proizvođača guma jest ograničiti taj energetski gubitak kako bi se optimizirala energetska učinkovitost i smanjila nepotrebna potrošnja energije. A kad su u pitanju električna vozila, što se više energija optimizira, to više je to povezano s dometom vozila!

A kad su u pitanju vaše gume, na oznakama guma možete provjeriti koji je najmanji otpor kotrljanja i koliko su performanse guma važne za dulju vožnju s jednim punjenjem.

Uzrokuju li električna vozila više trošenja i kidanja guma?

Najveći čimbenik kad su u pitanju električni automobili, a u odnosu na normalne automobile, jest dinamički prijenos opterećenja i moment kočenja povezan sa specifičnom vrstom motora. To je velik izazov za proizvođače jer velika težina i moment iziskuju gume veće bočne krutosti (krutost u zavojima) za osiguranje visoke razine upravljivosti, dobro držanje ceste za ubrzavanje te dugi vijek trajanja za prelazak što većeg broja kilometara.

Težina baterije važna je stavka kad su u pitanju sportski električni automobili. Ako imate snažan elektromotor, potrebna vam je snažna baterija, a to znači povećanje ukupne težine vozila. Prosječna težina baterije u sportskom električnom automobilu iznosi 400 kg.

Današnji proizvođači automobila nude dvije vrste električnih vozila:

  • Obična s mogućnosti nadogradnje i pretvaranja u električna
  • Izrađena na potpuno novoj platformi.


Ako se radi o običnom vozilu koje je nadograđeno, veličine guma obično se ne mijenjaju puno u odnosu na motor ICE (s unutarnjim izgaranjem). Stoga može doći do bržeg trošenja nego na automobilima s motorom ICE.

Automobili izrađeni na potpuno novoj platformi, kod kojih su težina i moment uzeti u obzir na samom početku, veličine guma su prilagođene i gume su obično poprilično veće nego za vozilo sličnih karakteristika s motorom ICE. Troše se slično kao na automobilima s motorom ICE?

Zašto postoje različite opcije guma za električna vozila?

Ključno je osigurati prave gume za električni automobil, ovisno o vrsti automobila. Gume moraju zadovoljavati više različitih voznih zahtjeva. Vozači sportskih automobila žele brza ubrzanja, brzi prijenos momenta i visoku razinu preciznosti na kolu upravljača. Vozači limuzina više traže sigurnost i udobnost pri vožnji.

Michelin je stvorio dvije linije posebnih guma za električne automobileMICHELIN Pilot Sport EV i MICHELIN e.PRIMACY. Svaka linija nudi različite omjere performansi, ovisno o tome što tražite. 

Kako mogu produljiti vijek trajanja guma električnog automobila?

4w rt tire michelin pilot sport ev en product in use nosignature 16 slash 9

Kao i kod svake druge vrste gume, dva su načina na koja gume električnog automobila možete optimizirati i na taj im način produljiti vijek trajanja: održavanje i stil vožnje.

Održavanje guma električnih automobila uključuje praćenje tlaka, centriranje i praćenje trošenja. Ova se vrsta guma brže troši na unutarnjem rubu kotača električnog automobila, pa to redovno treba provjeravati. Također, potrebno je prilagoditi tlak u skladu s teretom koji se prevozi. Kako saznati koji je idealni tlak guma? To je jednostavno! Na automobilima se nalazi naljepnica proizvođača na kojoj je naveden preporučeni tlak prema veličini automobilskih guma. Isto tako, postoje preporuke, ovisno o tome prevozi li automobil neki teret.

Eko vožnja izraz je koji se sve češće čuje ovih dana, a postoji dobar razlog za to. S ciljem smanjenja potrošnje energije, ispravan stil vožnje osim što povećava domet električnog vozila, također optimizira kvalitetu i performanse guma.

Ukratko, stil vožnje posebno je važan. Ubrzavajte lagano i umjereno kako bi se uključilo regenerativno kočenje. Oprezno ulazite u zavoje. To je najbolji način da se produlji domet baterije i poveća vijek trajanja guma električnog automobila.

Dakle, uvijek je dobro električni automobil opremiti gumama koje su izrađene posebno za njega i ne zaboravite da naša ponuda guma iz linije za vozila koja nisu električna također sadrži brojne gume koje su vrlo učinkovite za upotrebu s električnim vozilima! Sigurni smo da ćete u konačnici pronaći prave gume za svoj automobil, koje odgovaraju vašem stil vožnje, uz pomoć prodavača i Michelinovog alata za odabir guma.

PRAVNE NAPOMENE

(1) Interno mjerenje buke provedeno 2016. na gumama dimenzija 245/45 R19 s vozilom KIA Cadenza. Razina buke izmjerena u rasponu „170 – 230 Hz”. Rezultati mogu varirati ovisno o vozilu, proizvodnom programu i dimenzijama guma te brzini i uvjetima na cesti.

 

(2) - MICHELIN e·PRIMACY su u kategoriji guma definirane kao premium ljetne gume poput marki CONTINENTAL, GOODYEAR,BRIDGESTONE, PIRELLI, DUNLOP, a bez namjene za tvorničku ugradnju (odnosno, nisu dizajnirani za postizanje zadanih ciljnih vrijednosti proizvođača) već kao gume dostupne kod trgovaca.

Veći domet baterije električnog vozila i manje emisije CO2 – Dok su novi, otpor kotrljanja na gumama MICHELIN e·PRIMACY iznosi u prosjeku 2kg/t manje nego kod konkurenata, što znači smanjenje potrošnje goriva od

 

(3) - Prema internoj studiji ispitivanja otpora kotrljanja provedenoj u listopadu 2020. na gumama dimenzija 255/45 R19, usporedbom pneumatika MICHELIN Pilot Sport EV (6,7 kg/t) i MICHELIN Pilot Sport 4 SUV (8,8 kg/t). Za električna vozila mase 2151 kg, uz domet od 540 km, ta razlika od 2,1 kg/t dovodi do povećanja dometa za više od 60 km ili ukupnog povećanja dometa od više od 10 %.

Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta