store tyres

Kako spremiti svoje pneumatike?

Spremanje pneumatika osigurava da se njihov izgled i performanse sačuvaju. Saznajte sve što trebate znati o spremanju svojih pneumatika u ovom članku.

Preporuke i savjeti za automobilske, SUV i kombi gume

Kad trebate spremiti pneumatike ?

Ako pneumatike ostavite vani i ne koristite ih tijekom duljih razdoblja vremena (jedan mjesec ili dulje), njihova površina će se osušiti i mogu se pojaviti površinske pukotine. Stoga se preporuča čuvati ih na hladnom i suhom mjestu u zatvorenom prostoru.

inspect tyres

Prije skladištenja guma :

 • Prije skidanja guma zabilježite njihov položaj na automobilu. To će vam omogućiti da pravilno rotirate gume prilikom sljedećeg postavljanja kako biste bili sigurni da se ravnomjerno troše.
   
 • Pregledajte svaki od njih radi oštećenja ili neravnomjernog trošenja.
   
 • Očistite kotače i gume vodom i dobro ih osušite kako biste spriječili koroziju.
   
 • Uklonite kamenje ili nečistoće zarobljene u utorima guma.

Gdje spremiti svoje pneumatike?

 • Spremite svoje pneumatike u čistom, suhom i dobro prozračenom prostoru te na umjerenim temperaturama, daleko od izravnog sunčevog svjetla, kao i zaštićene od vremenskih uvjeta.
   
 • Držite ih dalje od bilo kakvih kemijskih tvari, otapala ili ugljikovodika koji bi mogli promijeniti prirodu gume.
   
 • Držite ih dalje od svega što može prodrijeti u gumu (metalnih vrhova, drva itd.).
   
 • Držite ih dalje od izvora topline, plamena, užarenog materijala, opreme koja može uzrokovati iskrenje ili električni izboj i bilo kakvih izvora ozona (transformatora, elektromotora, aparata za zavarivanje itd.)
   
 • Držite ih dalje od svih predmeta koji bi ih mogli zgnječiti.
   
 • Ako pneumatike skladištite vani (preporučuje se to činiti samo nakratko), podignite pneumatike od tla i upotrijebite nepropusnu navlaku s rupicama kako biste spriječili nakupljanje vlage.
   
 • Provjerite jesu li površine na koje se pneumatici spremaju čiste i bez masti, benzina, otapala, ulja ili drugih tvari koje bi mogle oštetiti pneumatike.
   
 • Iz estetskih razloga, ako vaši pneumatici imaju bijelu bočnu stjenku ili reljefne bijele natpise, spremite ih s bijelom bočnom stjenkom ili reljefnim bijelim natpisima okrenutima jedan prema drugome. U protivnome bi ih crna guma mogla zaprljati.
   
 • Ako su pneumatici na parkiranom vozilu duže vrijeme, treba ih rasteretiti od težine vozila. Ili podizanjem vozila ili skidanjem pneumatika. Ako to ne učinite, može doći do nepovratnih oštećenja.
bibendum

Ako imate dovoljno mjesta u garaži, zimske pneumatike možete poslagati jedne na druge, pazeći da se ne deformiraju, te ih postavite na palete, ako je moguće.

Visina naslaganih pneumatika ne smije prelaziti 1,20 m. 

store tyres

Kako skladištiti gume s naplatcima ?

Ako su vaši zimski pneumatici s naplatcima i imate dovoljno prostora u svojoj garaži, trebate spremiti napuhane pneumatike uspravno ili u jednom sloju na policama.

store tyres with rims 2

Kako spremiti pneumatike bez naplataka ?

Ako gume nisu postavljene na naplatke, nemojte ih slagati niti vješati.
Pohranite ih stojeći.

store tyres without rims

Što ako nemate dovoljno prostora ?

Ako kod kuće nemate dovoljno prostora za čuvanje pneumatika u dobrim uvjetima, trebali biste znati da većina distributera nudi uslugu skladištenja. Najbližeg možete pronaći pomoću našeg alata za pronalazak distributera :

map search desktop

Pronađite najbližeg trgovca

Traži po
Adresa, grad ili poštanski broj
Automobil
Pronađi me
traži
Pet najvažnijih gradova u Hrvatskoj
Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta