PNEUMATICIPNEUMATICI SAVJETSAVJET DISTRIBUTERIDISTRIBUTERI

Vodič za održavanje

Priča o skladištenju

Michelin 18 svi 2010

Priča o skladištenju

Rukovanje i skladištenje pneumatika

Vijek trajanja vaših pneumatika nemoguće je predvidjeti. Međutim, vijek trajanja i performanse vaših pneumatika možete poboljšati pravilnim rukovanjem i skladištenjem kad nisu u upotrebi.

Ako pneumatici stoje na otvorenom i ne koriste se duže vrijeme (mjesec dana ili dulje), njihova površina postaje suha i pojavljuju se napukline koje se nazivaju zimske napukline ili ozonske rupe. Zbog toga pneumatike uvijek skladištite na hladno, suhom, čistom i zatvorenom mjestu.

Olakšajte im život

Ako pneumatike skladištite na mjesec dana ili dulje, uklonite s njih svu težinu podizanjem vozila ili skidanjem pneumatika s vozila. U protivnom može doći do oštećenja, preuranjenog starenja ili iznenadnih problema na pneumaticima.

Winter Storage

Zaštitite ih od štetnih djelovanja

Prilikom skladištenja pneumatika, uvijek ih uskladištite dalje od izvora topline koju proizvode vruće cijevi ili električni generatori. Provjerite je li skladišni prostor čist i da nema masti, benzina ili drugih tvari koje bi mogle oštetiti gumu. Pneumatici koji su tijekom skladištenja izloženi takvim tvarima mogu se naglo oštetiti pri sljedećem korištenju.

Pneumatici se moraju skladištiti:
  • Na suhim, temperiranim mjestima s dobrom ventilacijom koja su zaštićena od direktne sunčeve svjetlosti i vremenskih nepogoda
  • Daleko od kemijskih tvari, otapala ili ugljikovodika
  • Daleko od oštrih, metalnih predmeta, drveta itd.
  • Daleko od svih izvora topline, otvorenog plamena, zapaljivih predmeta i materijala koji mogu uzrokovati iskrenje ili električni izboj
  • Daleko od izvora koji proizvode ozon (transformatori, električni motori, uređaji za zavarivanje itd.)

Slaganje na hrpe i rukovanje

Ako se vaši pneumatici mogu slagati na hrpu, pazite da ne izgube formu. Ako se skladište na duže vrijeme, rotirajte ih (mijenjajte položaj pneumatika). Nemojte pneumatike gurati ispod teških predmeta. Oprema se mora skladištiti u izvornom pakiranju, na mjestima na kojima ne postoji opasnost od rezanja, otkidanja ili perforacije. Prilikom rukovanja pneumaticima i opremom, koristite instrumente i opremu koja neće oštetiti pneumatike. Preporučujemo korištenje zaštitnih rukavica i odjeće prilikom rukovanja pneumaticima.

Kratkoročno skladištenje

Pneumatike skladištite slažući ih jednog na drugi, po mogućnosti na paletama. Nemojte raditi hrpe koje su visine veće od 1,20 metara. Pneumatike rotirajte svaki tjedan. Ako su pneumatici postavljeni na kotače, skladištite ih napuhane u okomitom položaju, složene u jedan red na policama.

Dugoročno skladištenje

Za dugoročno skladištenje, postavite pneumatike okomito na police koje su najmanje 10 cm podignute od tla. Malo ih zarotirajte jednom mjesečno kako se ne bi iskrivili. Ako se pneumatici ne koristi duže vrijeme, redovito provjeravajte tlak u pneumaticima i održavajte ga na vrijednosti koju propisuje proizvođač.

Skladištenje zimskih pneumatika

Ako budete poštivali ovih nekoliko uputa za skladištenje vaši zimskih pneumatici ostat će u savršenom stanju:
  • Prije skidanja pneumatika, označite njihov položaj na vašem automobilu. Tako ćete sljedeće zime prednje pneumatike moći postaviti straga za ravnomjerno trošenje. Očistite kotače i pneumatike vodom i osušite ih kako biste spriječili hrđanje.
  • Uklonite sve kamenčiće i prljavštinu iz utora pneumatika. Ako se pneumatici nalaze na naplatcima, objesite ih ili položite na tlo. Ako su skinuti s pneumatika skladištite ih u uspravnom položaju ili prazne. Idealno mjesto za skladištenje vaših pneumatika je daleko od svjetlosti, na hladnom i suhom mjestu. Svakako ih nemojte skladištiti u blizini otapala (gorivo, ulje, itd.).

PRONAĐITE ODG. MICHELIN PNEUMATIKE

Preporuku za pneumatike dobivate unosom detalja o vozilu ili veličini pneumatika i vaših potreba.

Članci koje ste vi nedavno pregledali

Još nema nedavno pregledanih članaka

  • AUTOMOBIL
  • SUV - 4X4
  • KOMBI - KUĆA NA KOTAČIMA
Loader