PNEUMATICIPNEUMATICI SAVJETSAVJET DISTRIBUTERIDISTRIBUTERI

Vodič za održavanje

Sa zimskim pneumaticima vozite se na pravoj strani zakona

Michelin 22 lis 2012

Sa zimskim pneumaticima vozite se na pravoj strani zakona

Idete li ove godine na skijanje? Pripremili ste skijašku opremu i toplu odjeću. Ali jeste li unaprijed mislili na vaše pneumatike? Ugradnja zimskih pneumatika poboljšava vašu sigurnost prilikom vožnje po hladnom vremenu. Ali često to nije opcija, jer je u mnogim državama diljem Europe zakonom propisana ugradnja zimskih pneumatika čim se temperatura spusti.

Prije putovanja provjerite

Kako se zimski uvjeti razlikuju između zemalja, tako se razlikuju i propisi o pneumaticima. Ako ove zime idete na skijanje, dobro se informirajte. Iako neke države s blažom klimom nemaju specifične propise o zimskim pneumaticima, u državama kao što su Austrija i Slovenija, zimski pneumatici su obavezni. U drugim državama, kao što su Francuska i Švicarska, nema propisa o zimskim pneumaticima, ali je obavezna uporaba specijalne zimske opreme (zimski pneumatici ili lanci) na određenim dijelovima cesta, ovisno o uvjetima na tim cestama.

Svaka država propisuje različite datume do kada se moraju ugraditi zimski pneumatici. Na primjer, u Norveškoj, ovo razdoblje traje od 16. listopada do 30. travnja, dok je u Estoniji to razdoblje od 1. prosinca do 1. ožujka.

Zbog toga je važno ne samo poznavati propise države kroz koju će te se voziti, nego i vremenske i uvjete na cestama tog dana. Redovito provjeravajte vremensku prognozu i upozorenja, kako bi bili spremni.

Dubina profila

Za pneumatike u cijeloj Europi, minimalna zakonom propisana dubina profila je 1,6 mm. Međutim, nekoliko država, kao što su Austrija i latvija, propisuju minimalnu dubinu profila zimskih pneumatika od 4 mm. Ako već imate zimske pneumatike, provjerite da dubina profila još uvijek zadovoljava minimalne zakonske propise.

Pneumatici sa čavlima

Pneumatici s metalnim čavlima nude izvrsno držanje na tvrdo zaleđenom blatu ili ledu, što može spasiti živote. Ali, pneumatici sa čavlima nisu pogodni za vožnju po mokrim ili suhim cestama koje nisu pokrivene ledom, jer mogu povećati zaustavni put, buku i uzrokovati trošenje podvozja automobila. Zbog toga, u nekim državama, kao što su Njemačka i Češka Republika, zabranjena je uporaba ove vrste pneumatika. Uvijek budite upoznati s propisima države kroz koju se vozite.

Zakoni koji spašavaju živote

Propisi o zimskim pneumaticima pomažu u smanjenju broja nezgoda i na kraju spašavaju živote. U Francuskoj, gdje zimski pneumatici nisu obavezni, postoje planovi o strožim propisima o zimskim pneumaticima kako bi se smanjio broj prometnih nezgoda.

Zimski pneumatici čine da vožnja po mokrim, snježnim ili zaleđenim cestama bude lakša i sigurnija. Oni pojednostavljuju ovaj zadatak osiguravajući olje držanje, bolje kočenje i kraće zaustavne putove. Naravno, još uvijek morate obratiti pažnju na cestu i druge vozače, a pri lošem vremenu, vozite uz dodatni oprez. Ako trebate zimske pneumatike, u obzir uzmite modele koji nude superiornu kilometražu i kočenje, kao što su oni iz Michelinove serije Alpin.

Donio vam je MICHELIN

Članci koje ste vi nedavno pregledali

Još nema nedavno pregledanih članaka

  • AUTOMOBIL
  • SUV - 4X4
  • KOMBI - KUĆA NA KOTAČIMA
Loader