PNEUMATICIPNEUMATICI SAVJETSAVJET DISTRIBUTERIDISTRIBUTERI

VODIČ ZA VOŽNJU

Pripremite se za zimu

Michelin 22 lis 2012

Pripremite se za zimu

Kako se vi i vaša obitelj radujete prvim pahuljama, postoji i druga strana zime koju treba imati na umu. U Europi, to je vrijeme najekstremnijeg vremena. Što se tiče vožnje, nepredvidiva priroda ove sezone znači da uvjeti na cestama mogu brzo postati opasni. Stoga pogledajmo bitne stvari, koje bi ove zime mogle osigurati vašu sigurnost.

Kiša, hladnoća, snijeg i led čine da ceste budu skliske. Može se svašta dogoditi, ali ako je vaš automobil pripremljen i pažljivo vozite, možete unaprijediti vašu sigurnost. Čim se pojavi prvi mraz, provedite zimsku provjeru vašeg automobila i bezbrižno krenite na vožnju.

Zamijenite vaše pneumatike

Ugradnja zimskih pneumatika osigurava sigurniju vožnju pri niskim temperaturama, jer omogućuju bolje držanje ceste, upravljanje i smanjeni put kočenja na hladnim zimskim cestama. U nekim državama, zakonom je propisana ugradnja zimskih pneumatika, tako da ako zimi krećete u Europu, obavezno provjerite propise u državama kroz koje prolazite. Pametno je ugraditi 4 zimska pneumatika jer uporaba samo 2 može uzrokovati nestabilno upravljanje u zimskim uvjetima vožnje.

Provjerite osnovne elemente

Spremnik tekućine za pranje vjetrobrana mora biti pun, akumulator napunjen i u motoru mora biti odgovarajuće ulje. Prednji i stražnji odmrzivači stakala bi trebali pravilno raditi. Osigurajte da brisači vjetrobrana i svjetala uredno rade. S padom temperature pada i pritisak zraka u pneumaticima, tako da tijekom zime svaki mjesec provjeravate tlak pneumatika. Ako ste u nedoumici u svezi bilo čega, servis vašeg automobila prepustite profesionalcima.

Pripremite se za slučaj nužde

Provjerite je li vaše vozilo opremljeno zimskom opremom, kao što su kutija prve pomoći, potpuno napuhani rezervni pneumatik, hrana, voda, deke i topla odjeća. Ako zapnete na zaleđenoj cesti biti će vam drago da ste u potpunosti opremljeni.

Planirajte vašu rutu

Vremenske prognoze i upozorenja mogu vam pomoći izbjeći opasne situacije i skratiti vrijeme putovanja. Budite informirani i mogli bi izbjeći nagla kočenja na skliskim površinama.

Očistite vaš automobil

Prije vožnje, očistite snijeg i led s vašeg automobila. Snijeg, koji je ostao na automobilu, može biti otpuhnut i smanjiti vašu i vidljivost drugih vozača. Pogotovo treba od snijega i leda očistiti svjetla, prozore i zrcala.

Vozite sigurno

Smanjite brzinu pri lošem vremenu, povećajte razmak između vozila i izbjegavajte nagla ubrzavanja i kočenja. Kada je vidljivost slaba koristite kratka svjetla. Zimski pneumatici mogu poboljšati vašu sigurnost i vašu samouvjerenost iza upravljača. Odaberite marku proizvođača koja nudi superiornu kilometražu i kočenje.

 

Skinite naš zimski popis za provjeru

Donio vam je MICHELIN

Članci koje ste vi nedavno pregledali

Još nema nedavno pregledanih članaka

  • AUTOMOBIL
  • SUV - 4X4
  • KOMBI - KUĆA NA KOTAČIMA
Loader