PNEUMATICIPNEUMATICI SAVJETSAVJET DISTRIBUTERIDISTRIBUTERI

Vodič za održavanje

Vremenski limit za kontrolu pneumatika

Michelin 18 svi 2010

Vremenski limit za kontrolu pneumatika

Potrebno je samo nekoliko minuta, a može vam uštedjeti i vrijeme i novac

Budući da su vaši pneumatici jedina dodirna točka s površinom ceste, pokušajte odvojiti malo vremena za njihovu kontrolu na redovitoj bazi. Istrošeni pneumatik značajno smanjuje sigurnost i performanse vašeg automobila. Što je nekoliko minuta u usporedbi sa sigurnošću vaše obitelji? Ako se pravilno brinete za pneumatike mogu vam potrajati od 40.000 do 80.000 milja, ovisno o tome kako vozite i ovisno o uvjetima na cesti.

1. Tlak u pneumaticima

Provjeravajte tlak u vašim pneumaticima najmanje jednom mjesečno ili prije putovanja na kojima ćete voziti većim brzinama.

Pneumatik zapravo može biti jako prazan a da pritom uopće ne izgleda tako. Kako biste bili sigurni, morate redovito provjeravati vrijednost tlaka u pneumaticima, osobito prije odlaska na putovanje na kojem ćete voziti većim brzinama. Pravilna vrijednost tlaka jedan je od faktora za sigurnost i dugi vijek trajanja vaših pneumatika.
Tyre inflationImajte na umu da se tlak u pneumaticima mora provjeravati samo na hladno (nakon prelaska manje od dvije milje). Ako niste sigurni koja je vrijednost tlaka ispravna za vašu vrstu korištenja, pogledajte priručnih za korištenje vašeg vozila.

 

 

 


2. Dubina gazećeg sloja

Bilo bi dobro da provjeravate dubinu gazećeg sloja vaših pneumatika, te istrošenosti i otkidanje, najmanje jednom mjesečno.

Pneumatike treba zamijeniti kad se gazeći sloj istroši do 1,6 mm. Ili ispod toga. Pneumatike treba provjeriti i po potrebi zamijeniti. Kad se istroše više od toga više nisu sigurni za vožnju a to je i protivno zakonu. Vaš distributer pneumatika može vam dati mjerač za mjerenje istrošenosti pneumatika.

Legal limit

3. Podešavanje kutova kotača

Pravo vrijeme za provjeru kutova kotača je pri svakom servisu ili prije tehničkog pregleda vozila.

Ako je geometrija ovjesa na vašem vozilu neispravna (kut kotača), to može utjecati na držanje ceste. A moglo bi ugroziti i vašu sigurnost. Ne možete uvijek osjetiti kad kut nije dobro podešen. Možda ste udarili rub pločnika ili rupu na cesti, što je možda poremetilo geometriju vaših kotača a da vi to niste ni primijetili. Bilo bi dobro kad biste redovito provjeravali kutove kotača kod vulkanizera, te ih po potrebi podesili, pri svakom servisu ili prije tehničkog pregleda vozila.

4. Balansiranje

Bilo bi dobro da balansiranje provjerite svaki put prilikom rotacije pneumatika, što se obično radi nakon prelaska između 6.000 i 8.000 milja.

Često se brka podešavanje kutova i balansiranje kotača. "Tracking" je podešavanje kutova kotača, dok balansiranje omogućuje okretanje pneumatika bez vibracija. Balansiranje sprječava preuranjeno trošenje pneumatika, ali i štiti ovjes, upravljački sustav i ležajeve vozila. To značajno doprinosi udobnosti putnika.

5. Rotacija

Produljite vijek trajanja vaših pneumatika rotirajući ih nakon svakog prelaska 6.000 do 8.000 milja.

Kako biste produljili vijek trajanja vaših pneumatika, preporučujemo vam da ih rotirate, uključujući i rezervni kotač, nakon svakog prelaska 6.000 do 8.000 milja. To znači pomicanje vaših pneumatika u različite položaje, što dovodi do ravnomjernog trošenja pneumatika. Tako ćete uštedjeti novac i produljiti životni vijek svih pneumatika.

6. Ventili

Iz sigurnosnih razloga nužno je zamijeniti ventile pneumatika prilikom svake zamjene pneumatika.

Ventil je vrlo važan dio koji sprječava propuštanje zraka. On je stalno pod velikim pritiskom i postepeno će se trošiti zbog sila kojima je izložen prilikom rotacija pneumatika. Te sile su poprilično snažne. Pri brzini od 62 m/h na ventil je primjenjuje vučna sila od 1,7 kg. Ventili se moraju zamijeniti prilikom svake zamjene pneumatika. Tako će se produljiti očekivani vijek trajanja i sigurnost vaših pneumatika.

Tyre valve

Ne biste trebali štedjeti na ventilima pod cijenu životnog vijeka vaših pneumatika i vaše osobne sigurnosti. Obavezno provjerite kod vašeg prodavača pneumatika jesu li vam zamijenili ventile prilikom zamjene pneumatika.

PRONAĐITE ODG. MICHELIN PNEUMATIKE

Preporuku za pneumatike dobivate unosom detalja o vozilu ili veličini pneumatika i vaših potreba.

Članci koje ste vi nedavno pregledali

Još nema nedavno pregledanih članaka

  • AUTOMOBIL
  • SUV - 4X4
  • KOMBI - KUĆA NA KOTAČIMA
Loader