PNEUMATICIPNEUMATICI SAVJETSAVJET DISTRIBUTERIDISTRIBUTERI

Vodič za održavanje

Deset savjeta za održavanje pneumatika

Michelin 18 svi 2010

Deset savjeta za održavanje pneumatika

Lako se zaboravlja da su pneumatici jedina dodirna točka između vozila i ceste. Zato je izuzetno važno očuvati kvalitetu i performanse vaših pneumatika kako biste bili sigurni i imali zajamčenu mobilnost. Za to vam preporučujemo da poštujete sljedeće preporuke za sigurnost.

1. Dodirna površina

VELIK POSAO ZA TAKO MALU POVRŠINU

Dio pneumatika koji je u kontaktu s cestom veličine je vaše ruke. Vaša sigurnost, udobnost i ušteda goriva ovise o toj vrlo maloj površini. Budite sigurni da ste odabrali prave pneumatike, ali ih i redovito održavajte kako biste zajamčili njihove optimalne performanse. To je važno jer vaši pneumatici:
 • Jedina su dodirna površina između vozila i ceste
 • Nose cijelu težinu vašeg automobila, koja je do 50 puta veća od njihove težine
 • Reagiraju na informacije iz vožnje kao što su upravljanje, ubrzanje i kočenje između automobila i površine ceste
 • Apsorbiraju svaku prepreku na cesti

2. Trošenje pneumatika & dubina gazećeg sloja i performanse

Svi pneumatici ne nude jednake performanse kada su novi, a ova razlika u performansama se povećava kada se troše. Tehnološki napredne tehnologije koje su razvili Michelinovi istraživački i razvojni timovi, omogućuju nam da ponudimo razinu performansi i držanja koja je blizu novim pneumaticima, tijekom cijelog radnog vijeka pneumatika sve do zakonski propisane granice istrošenosti. Zbog ove razine performansi, prerana zamjena pneumatika neće zajamčiti povećanje sigurnosti i performansi, te također treba uzeti očiti financijski trošak ali i ekološki trošak.

Zakonski propisani minimum dubine profila u Europi je 1,6 mm po sredini tri četvrtine širine profila i po cijelom obodu. Provjerite dubinu glavnih utora profila na nekoliko mjesta po obodu pneumatika, uporabom mjerača koji je preporučio proizvođač. Pneumatici također imaju indikatore trošenja profila koji su utisnuti u bazu glavnih utora. Kada se površina profila potroši do razine ovih indikatora, pneumatik je na zakonskoj granici uporabe i treba ga zamijeniti.
Bez obzira kako provjeravali dubinu profila pneumatika, ako se približavaju zakonski propisanoj vrijednosti ili ako imate bilo kakvih sumnji, neka ih provjeri stručnjak za pneumatike.

3. Tlak u pneumaticima

TLAK U PNEUMATICIMA PROVJERAVAJTE JEDNOM MJESEČNO

Ispravan tlak u pneumaticima smanjuje opasnost od gubitka kontrole nad vašim vozilom. Također štiti vaše pneumatike od preuranjenog trošenja i nepopravljivih oštećenja unutarnje strukture. Tlak se u pneumaticima može smanjiti i uslijed sitnih perforacija, prirodnog izlaska zraka kroz sastavne dijelove pneumatika ili čak zbog smanjenja temperature okoline. Tlak u vašim pneumaticima, uključujući rezervni kotač, provjeravajte jednom mjesečno i prije svakog dužeg putovanja, po mogućnosti dok su pneumatici hladni (nisu vozili najmanje 2 sata ili su prešli manje od 2 milje pri maloj brzini). Ako se ispituju na vruće, dodajte 4,35 PSI na propisanu vrijednost tlaka. Važno je provjeravati tlak jednom mjesečno jer:

 • Nizak tlak povećava opasnost od oštećenja vaših pneumatika
 • Previsok tlak, više od 20% veći od propisne vrijednosti, može smanjiti vijek trajanja vaših pneumatika za otprilike 6.200 milja.
 • Ispravna vrijednost tlaka donijet će vam i uštedu goriva

Right tyre pressure
Preporučena vrijednost tlaka u pneumaticima NIJE ona navedena na pneumatiku. Vrijednost tlaka napuhavanja navedena na bočnoj stijenci pneumatika samo je maksimalni tlak napuhavanja pneumatika. Preporučenu vrijednost tlaka možete pronaći:

 • U Korisničkom priručniku vašeg vozila
 • Na naljepnicama na bočnim vratima pored sjedala vozača
 • U ladici za odlaganje pored sjedala vozača
 • S unutarnje strane vratašca spremnika goriva

4. Balansiranje

REDOVITO BALANSIRAJTE KOTAČE ZA DUŽI VIJEK TRAJANJA PNEUMATIKA

BalancingBalansiranje sprječava preuranjeno trošenje vaših pneumatika i uklanja vibracije. Štiti ovjes, sustav upravljanja i ležajeve vašeg vozila. Izbalansirajte kotače prilikom zamjene pneumatika, utezi se lako dodaju i uklanjaju, a pneumatik morate kupiti novi. Znat ćete da kotač nije dobro izbalansiran kad je jedno područje teže ili lakše od ostalog dijela. To će uzrokovati:

 

 

 • Neravnomjerno i brzo trošenje gazećeg sloja
 • Vibracije
 • Veće opterećenje na dijelovima na prednjem kraju vozila
 • Preuranjeno trošenje dijelova na prednjem kraju vozila

5. Geometrija kotača

BUDITE SIGURNI S KOTAČIMA I OSOVINAMA ISPRAVNE GEOMETRIJE

Teško je reći je li geometrija vaših kotača i osovina ispravna u vožnji. Ali ako je geometrija ovjesa na vašem vozili neispravna, to može utjecati na ponašanje vozila na cesti i vaša sigurnost može biti ugrožena. Ako pneumatik udari u neki tvrdi predmet, kao što je rub pločnika ili rupa na cesti, ili ako primijetite neravnomjerno trošenje vaših pneumatika, posjetite Michelin distributera kako bi vam ga tamo dobro pregledali. Ispravna geometrija važna je za:

 • Dobru upravljivost vozila
 • Zaštitu vaših pneumatika od nepravilnog i/ili brzog trošenja
 • Uštedu goriva

6. Stražnji pneumatici

ZA ZADRŽAVANJE POTPUNE KONTROLE NAD VOZILOM, POSTAVITE NOVE PNEUMATIKE NA STRAŽNJU OSOVINU

Stražnji kotači nisu povezani s kolom upravljača pa je teško procijeniti njihovo prianjanje u vožnji. Za optimalnu učinkovitost, redovito provjeravajte tlak i stanje vaših pneumatika, osobito prilikom rotacije pneumatika, budući da mnoga vozila imaju različite propisane vrijednosti tlaka za prednje i stražnje pneumatike. Zbog vaše sigurnosti, uvijek postavite nove, ili manje istrošene pneumatike na stražnje kotače kako biste osigurali:

 • Bolje upravljanje u slučaju nužde ili u oštrim zavojima
 • Manju opasnost od gubitka kontrole nad vašim vozilom, osobito na mokrim površinama
 • Bolje držanje ceste, osobito u teškim situacijama, neovisno o tome ima li vaš automobil pogon na prednje ili stražnje kotače

7. Ventili pneumatika

VENTILI I KAPICE VENTILA ŠTITE VAS I VAŠE PNEUMATIKE

Tyre valveVentili i njihovi sastavni dijelovi obično su od gume, pa su skloni oštećivanju kroz vrijeme. Njihova zamjena prilikom kupnje novih pneumatika jeftin je način da zaštitite vaše pneumatike, vozilo i sebe. Pri velikim brzinama, napuknuta ili oštećena stapka ventila može se iskriviti uslijed djelovanja centrifugalne sile i može doći do ispuštanja zraka. Kapica ventila također je važna. Ona je primarna zaštita od propuštanja zraka i pomaže pri zaštiti od prašine i čestica prljavštine. Morate provjeravati stanje ventila i kapica ventila kako biste:

 • Zadržali nepropusnost i spriječili ispuštanje zraka
 • Održali ispravnu vrijednost tlaka u pneumatiku
 • Osigurali duži vijek trajanja pneumatika

8. Rukovanje i skladištenje

ČUVAJTE SVOJE PNEUMATIKE OD ŠTETNIH UTJECAJA

Čak i kad se ne koriste, pneumatici mogu biti u opasnosti. Ako nisu na naplatku i napuhani, pneumatici se ne smiju skladištiti naslagani na hrpe duže vrijeme i morate izbjegavati dodirivanje pneumatika s drugim predmetima. Zbog vaše sigurnosti, vrlo je važno da pneumatike uskladištite daleko od otvorenog plamena, zapaljivih tijela ili tvari koje mogu prouzročiti stvaranje iskrenja i/ili električnih izboja (npr. generatori akumulatora). Preporučujemo vam da nosite zaštitne rukavice prilikom rukovanja pneumaticima. Pneumatici se moraju skladištiti:
 • Na suhom, temperiranom području s dobrom ventilacijom, zaštićenom od direktne sunčeve svjetlosti i padalina
 • Dalje od kemikalija, otapala ili ugljikovodika koji mogu promijeniti prirodna svojstva gume
 • Dalje od oštrih predmeta koji mogu probiti gumu (šiljati predmeti, drvo, itd.)

9. Popravci pneumatika

KOJI JE PRVI KORAK KOJI TREBATE PODUZETI U SLUČAJU POTREBE ZA POPRAVKOM? POZOVITE VULKANIZERA

Tyre Repair

Kad pneumatike treba popraviti, morate potražiti pomoć ovlaštenog distributera pneumatika ili vulkanizera za skidanje pneumatika s kotača i pregled unutarnjeg dijela. To je nužno jer unutarnja oštećenja nisu vidljiva dok se pneumatik postavlja na kotač. Vulkanizer će:

 • Osigurati usklađenost s postupcima za sastavljanje, rastavljanje, balansiranje i napuhavanje pneumatika i sustavu zamjenu ventila.
 • Provjeriti unutarnje stanje pneumatika, pronaći sva oštećenja koja nisu vidljiva na površini
 • Osigurati ispravno postavljanje pneumatika, optimalnu upravljivost i udobnost
 • Osigurati usklađenost sa zakonskim propisima i preporukama proizvođača pri odabiru pneumatika: struktura, dimenzije, oznaka brzine, oznaka opterećenja i kategorije osobnih i lakih komercijalnih vozila
 • Osigurati usklađenost s vrijednosti tlaka za korištenje pneumatika koju propisuju proizvođač vozila, proizvođač pneumatika ili je po potrebi prilagoditi
 • Uzeti u obzir upute za sastavljanje i upozorenja na bočnim stijenkama pneumatika (smjer rotacije ili smjer sastavljanja)
 • Uzeti u obzir značajke posebnih pneumatika  (nisko profilnih, run-flat pneumatika, pneumatika s funkcijom samobrtvljenja, itd.)
 • Jamčiti za vašu sigurnost

10. Vijek trajanja

KAKO ĆETE ZNATI DA JE DOŠLO VRIJEME ZA ZAMJENU PNEUMATIKA

Vijek trajanja pneumatika toliko je različit da precizno određivanje vijeka trajanja dotičnog pneumatika nije moguće. Pneumatik se sastoji od različitih vrsta materijala i smjesa gume koji utječu na njegove performanse, a njihova promjena svojstava ovisi o mnogim elementima, uključujući vremenske uvjete, uvjete skladištenja i uvjete korištenja, što su samo neki od mnogih faktora kojima je pneumatik izložen za vrijeme svog životnog vijeka. Zato savjetujemo vozačima da vizualno provjeravaju stanje svojih pneumatika i prate svaki gubitak tlaka ili neuobičajene pojave (vibracija, buka, vučenje u stranu) koje mogu biti znak da pneumatike treba zamijeniti ili servisirati.

Vozači moraju:
 • Pneumatike koji se koriste pet ili više godina odvesti na pregled kod vulkanizera najmanje jednom godišnje
 • Poštivati preporuke proizvođača vozila za zamjenu pneumatika
 • Zamijeniti pneumatike kojima je prošlo više od deset godina od datuma proizvodnje, čak i ako se čini da se mogu popraviti i ako nije dosegnuta zakonska granica istrošenosti

PRONAĐITE ODG. MICHELIN PNEUMATIKE

Preporuku za pneumatike dobivate unosom detalja o vozilu ili veličini pneumatika i vaših potreba.

Članci koje ste vi nedavno pregledali

Još nema nedavno pregledanih članaka

 • AUTOMOBIL
 • SUV - 4X4
 • KOMBI - KUĆA NA KOTAČIMA
Loader