PNEUMATICIPNEUMATICI SAVJETSAVJET DISTRIBUTERIDISTRIBUTERI

Vodič za kupnju

Što se nalazi iza novih naljepnica za pneumatike: tko i kako ocjenjuje pneumatike?

Michelin 29 svi 2012

europska regulativa o označavanju pneumatika

Novi Europski zakon propisuje da svi pneumatici, koji se prodaju u Europi, moraju nositi specijalnu naljepnicu na kojoj se nalaze ocjene performansi pneumatika. Na prvi pogled će biti moguće ocijeniti pneumatike u smislu potrošnje goriva, kočenja na mokrom tlu i razine vanjske buke. Dakle, od 1. studenog 2012., prilikom kupnje će nam na raspolaganju biti novi način usporedbe pneumatika. Ali, tko ocjenjuje pneumatike i kako?

Novi zakon o označavanju pneumatika ima 3 cilja: poboljšanje sigurnosti na cestama, smanjenje potrošnje goriva i time emisiju stakleničkih plinova, te smanjenje buke prometa.

>> Vodič za novu naljepnicu

Ocjenjivanje prema zajedničkom standardu

U cijeloj Europi, svaki proizvođač ili uvoznik ima odgovornost ocjenjivanja vlastitih pneumatika prema strogom sustavu testiranja. Ovo interno certificiranje ima za cilj osiguravanje konzistentnog, pouzdanog ocjenjivanja tako da kao kupci budemo u mogućnosti sigurno usporediti različite pneumatike i marke. Svaka članica Europske Unije se obvezala osigurati poštivanje ovog sustava testiranja.

1. Kako izmjeriti potrošnju goriva?

Kada se vaši pneumatici kotrljaju cestom, postoji određeni otpor, koji utječe na potrošnju goriva. Drugim riječima, otpor kotrljanja je energija koju vaši pneumatici izgube kroz određenu prijeđenu udaljenost. Ako vaši pneumatici imaju NISKI otpor kotrljanja, oni će vam osigurati NIŽU potrošnju goriva.

Test: pneumatik se testira na rotirajućoj površini u standardiziranim uvjetima koji predstavljaju prosječnu uporabu. Test simulira vožnju brzinom od 80 km/h s opterećenjem koje odgovara 80% indeksa opterećenja pneumatika.

>> Vodič za novu naljepnicu

2. Kako izmjeriti kočenje na mokrom tlu?

Ovaj test se provodi s vozilom pod standardiziranim uvjetima, koje propisuje zakon: konkretno, to su temperatura, vrsta površine ceste, dubina vode i brzina.

Uvjeti testa, u skladu s Europskim propisima, su:
. Zimski pneumatici testirani pri temperaturi između 2° i 20°C
. Ljetni pneumatici testirani pri temperaturi između 5° i 35°C
. Dubina vode između 0,5 i 1,5 mm
. Kočenje se provodi sa 4 pneumatika s ABS-om s brzinama između 80 i 20 km/h.

Kako testira Michelin: odabrali smo provesti testove u uvjetima koji su što je bliže moguće pravim uvjetima vožnje u Europi. To znači:
Kako bi njegovi proizvodi stalno što više odgovarali potrebama kupaca, Michelin provodi sve svoje testove kočenja na mokrim cestama,  najčešćim otežanim uvjetima vožnje kojima su izloženi europski vozači.
• Otprilike 20°C za ljetne pneumatike za osobne automobile i laka dostavna vozila
• Otprilike 7°C za zimske pneumatike za osobne automobile i laka dostavna vozila
• Između 7°C i 25°C za pneumatike za teške uvjete uporabe (općenito, koji se koriste u ljeti i zimi)

Kako nije moguće testirati svaki pneumatik na tržištu u jednakim uvjetima, svi testovi se provode u usporedbi s "referentnim" pneumatikom. Na ovaj način, ocjena, koju dobije neki pneumatik, je uvijek u odnosu na zajedničku referencu.

>> Vodič za novu naljepnicu

3. Kako izmjeriti vanjsku buku pneumatika?

Što se tiče razine vanjske buke, performanse pneumatika se mjere u decibelima (dB).

Test: na rub testne staze se postavi mikrofon za mjerenje razine zvučnog tlaka tijekom prolaska testnog vozila brzinom od 80 km/h.

Što je još bitno prilikom odabira pneumatika?

Označavanje je dobar početak, ali 3 druge značajke su za vas jednako bitne:
Dugotrajnost pneumatika: na duže razdoblje, dugotrajniji pneumatik vas može manje koštati. Pravi pneumatik vam može omogućiti više od jedne godine dodatne vožnje u usporedbi s drugim pneumatikom.
Držanje ceste u zavojima: 25% nesreća(2) se događa u zavojima.
Suha cesta: 70% nesreća(2) se događa na suhim cestama.

Pogodite tko proizvodi pneumatike sa svim bitnim značajkama…
Preko 120 godina, naši inženjeri su razvijali i usavršavali pneumatike koji imaju ove bitne značajke, kao i 3 značajke koje su navedene na novim naljepnicama. Uz Michelin, možete uživati u optimalnoj ravnoteži značajki – bez kompromisa.

>> Otkrijte ravnotežu značajki Michelinovih pneumatika
(1)Performanse su izmjerene u skladu s testnim metodama koje su navedene u Propisu CE 1222/2009. Ocjena utjecaja Europske Komisije SEC (2008) 2860.
(2) Verkehrsunfallforschung (VUFO) i Tehničko sveučilište iz Dresdena: analizirano 10.000 nesreća kroz 10 godina.

Pogledajte novi Europski propis

PRONAĐITE ODG. MICHELIN PNEUMATIKE

Preporuku za pneumatike dobivate unosom detalja o vozilu ili veličini pneumatika i vaših potreba.

Članci koje ste vi nedavno pregledali

Još nema nedavno pregledanih članaka

  • AUTOMOBIL
  • SUV - 4X4
  • KOMBI - KUĆA NA KOTAČIMA
Loader