PNEUMATICIPNEUMATICI SAVJETSAVJET DISTRIBUTERIDISTRIBUTERI

Pneumatici općenito

Dizajn gazećeg sloja. Izvrsno držanje ceste

Michelin 18 svi 2010

Važnost profila gazećeg sloja

Možda niste o tome razmišljali na takav način, ali pneumatici su poput modnih dodataka. Oni su dragulji koji nadopunjuju i "podižu" dizajn vašeg vozila. Od pneumatika se ne očekuje da samo osigurava dobro držanje ceste, trakciju, prianjanje i da bude sastavni dio ovjesa, već i da dobro izgleda. Prilikom dizajniranja vozila. profil gazećeg sloja ključan je faktor koji se može isticati na podu salona.

Svi gazeći slojevi mi izgledaju isto…!

Teško je, ako ne i nemoguće, znati ponaša li se neki gazeći sloj pneumatika bolje od drugog samo na jedan pogled. Jednostavno rečeno, jedino što vas povezuje s cestom s ta četiri gumena gazeća sloja veličine ljudske ruke. Dakle, kao što i sami možete pretpostaviti, oni su izuzetno važni za osiguranje visoke razine držanja ceste, sposobnosti zaustavljanja, performansi i sigurnosti. Osobito u nepogodnim vremenskim uvjetima. To je jedan od razloga zbog kojeg Michelin ima 4.000 ljudi koji predano rade na istraživanju i razvoju, s najvećim budžetom za istraživanje i razvoj u sektoru pneumatika.

Tread pattern

Struktura, materijali i dizajn gazećeg sloja

To su elementi koji pneumatiku osiguravaju visoku razinu kvalitete i sigurnosti i niske troškove za korisnika. Dok je struktura nevidljiva, dizajn gazećeg sloja od crne gume prilično je vidljiv. Pogledajmo kako to utječe na dvije ključne performanse:

 • Sigurnost (razina prianjanja na tlo)
 • Kontrolu nad vozilom (razina upravljivosti na suhom tlu)

DRŽANJE CESTE NA MOKRIM POVRŠINAMA

Kako biste razumjeli ulogu gazećeg profila pneumatika na mokrim cestama, pokušajte zamisliti vodenu pumpu. Što je veći broj kanala u gazećem sloju vašeg pneumatika, to više može pumpati vodu i izbacivati je iz utora dodirne površine s tlom. Tako je držanje ceste bolje. On na zapanjujući način sakuplja vodu i izbacuje je iz utora dodirne površine s tlom u samo nekoliko milisekundi. Na primjer, pneumatici dimenzija 195/65 R 15, mogu izbaciti gotovo 15 litara vode u sekundi.

Broj utora

 • Što je veći broj utora, to je veća sposobnost gazećeg sloja da "pohranjuje i pumpa" vodu.

Oblik i raspored

 • Kao i kod sustava za odvod vode, oblik utora  gazećeg sloja (simetričan, usmjeren, asimetričan) određuje koliko brzo će se izbacivati voda s dodirne površine s tlom.

Lamele

 • To su tanke niti duž cijele površine gume koje poboljšavaju trakciju na mokrim i ledom prekrivenim cestama. Djelujući kao brisači vjetrobranskog stakla, lamele pomažu pri izbacivanju vode s rubova i iz utora pneumatika.

RAZINA UPRAVLJIVOSTI NA SUHIM CESTAMA

Krutost gazećeg sloja jedan je od ključnih elemenata koji uvelike utječe na preciznost kontrole i odaziv upravljača.


Krutost gazećeg sloja postiže se putem:

Profila pneumatika

 • Ravan profil s kvadratnim ramenima osigurava dobre performanse prilikom skretanja.

Broja lamela

 • Što je manji broj utora na gazećem sloju, to je više gume u direktnom kontaktu s tlom i to je bolje držanje ceste.

Velikih gumenih blokova na gazećem sloju

 • Veliki gumeni blokovi na gazećem sloju ograničavaju mobilnost gazećeg sloja svojom debljinom.

Samoblokirajuće ripne

 • Gumeni blokovi gazećeg sloja s puno poprečnih ripni smanjit će krutost gazećeg sloja. Protiv takvog učinka uveli smo složene, trodimenzionalne ripne koje se međusobno blokiraju pod opterećenjem.

Kako se pneumatici troše, tako se troši i gazeći sloj, što ograničava njegovu učinkovitost pri osiguravanju držanja na mokrom Zato redovito provjeravajte dubinu gazećeg sloja, najmanje jednom mjesečno. Pneumatici se moraju zamijeniti kad se gazeći sloj istroši do 1,6 mm. To je zbog toga što se možda više nećete voziti uz potpunu sigurnost i možda će te kršiti zakon. Pneumatik s istrošenim gazećim slojem može biti opasan stoag ga treba zamijeniti. Mjerači dubine profila mogu se kupiti u specijaliziranim trgovinama.

Za više informacija pogledajte:
stranicu MICHELIN sustava za odabir pneumatika <Poveznica na stranicu MICHELIN sustava za odabir pneumatika>
Stranicu MICHELIN pneumatika

PRONAĐITE ODG. MICHELIN PNEUMATIKE

Preporuku za pneumatike dobivate unosom detalja o vozilu ili veličini pneumatika i vaših potreba.

 • AUTOMOBIL
 • SUV - 4X4
 • KOMBI - KUĆA NA KOTAČIMA
Loader