Auto Background conseil conduite hiver route winter Tips and Advice

Ljetni ili cjelogodišnji pneumatici: Koje koristiti ljeti?

Odabir pneumatika dugo je bio jednostavan proces - ljetni za ljeto, zimski za zimu.
Međutim, danas cjelogodišnji pneumatici nude čitav novi spektar mogućnosti, tako da nije uvijek lako znati koja je opcija najbolja. Ovdje uskače Michelin. Bilo da razmišljate o ljetnim ili cjelogodišnjim pneumaticima, ovdje smo da vam pružimo sve potrebne informacije za ispravnu odluku.

Auto Piktogram car edito comparaison distance freinage pneus été en hiver neige winter max Savjeti

Ljetni pneumatici

Ljetni su pneumatici u Hrvatskoj bez sumnje najpoznatiji. Dizajnirani su da jamče optimalne performanse na temperaturama iznad 7°C, najbolji su na suhim i mokrim cestama, a posebice korisni na mjestima gdje temperature povremeno i u dužim razdobljima sežu i do 40°C.

Problem ovih pneumatika je što se guma stvrdne na kad temperatura padne ispod 7°C, pa su manje učinkoviti zimi, napose na mokroj podlozi.

Auto Piktogram schéma 1 pneu été en hiver pluie 4 10m fr Savjeti

Zato se dovodite u rizik ako zimi vozite s ljetnim pneumaticima. Posebno je to opasno ako se nađete na snijegu s ljetnim pneumaticima, jer kočioni put bude i dvostruko duži nego s certificiranim zimskim pneumaticima. 

Cjelogodišnji pneumatici

 

Cjelogodišnji ili univerzalni pneumatici, kako se često nazivaju, hibridni su pneumatici pogodni za vožnju kako na -10°C tako i na 30°C.

Koja je njihova tajna? Oni kombiniraju značajke i ljetnih i zimskih pneumatika, pa je vožnja sigurna i na suhome i na mokrome, i zimi i ljeti, kao i na snijegu.

Ključna je to prednost cjelogodišnjih pneumatika nad ljetnim, jer, iako nisu učinkoviti kao zimski (koji su i dalje najbolji za snijeg), cjelogodišnji pneumatici jamče mobilnost i sigurnost u većini snježnih uvjeta.

Ta prednost, međutim, ima i svoj minus. Kad temperatura naraste iznad 7°C, čak i najbolji cjelogodišnji pneumatici i na suhome i na mokrome imaju nešto duži kočioni put od ljetnih.  

Auto Uređivač voiture hiver michelin crossclimate toute saison winter Savjeti

Relativne performanse MICHELIN ljetnih, zimskih i cjelogodišnjih pneumatika

Auto Piktogram tableaux gammes de pneus max Savjeti

Napomena: Zvjezdice označavaju razinu indikativnih performansi triju uspoređenih tipova pneumatika.

Ljetni pneumatici MICHELIN Primacy 4 i Pilot Sport 4 najbolji su na suhim i mokrim cestama za vrućina. Imaju izvrstan vijek trajanja, što je i za očekivati od marke MICHELIN.
Pneumatici MICHELIN CrossClimate+ su cjelogodišnji pneumatici koji dobro funkcioniraju i ljeti i zimi, pa čak i na snijegu. Trajnost im je kao kod ljetnih pneumatika, po čemu su vodeći u ovoj kategoriji.
Zimski pneumatici MICHELIN Alpin 6 i MICHELIN Pilot Alpin 5 najbolji su pneumatici u različitim zimskim uvjetima, uključujući snijeg i poledicu.

Koje su razlike između ljetnih i zimskih pneumatika?

 

Ljetni pneumatici su dizajnirani za optimalne performanse na temperaturama iznad 7°C. Guma i kanali odlično drže i na suhim i na mokrim cestama. Usto jamče i odlične rezultate po pitanju komfora, dugotrajnosti i potrošnje goriva.

Za razliku od ljetnih pneumatika, zimski najbolje funkcioniraju na temperaturama ispod 7°C. Njihova guma ostaje ista i na velikim hladnoćama, a gazeći im je sloj savršen za vožnju po suhome, mokrome, snijegu ili ledu. Zimski su pneumatici prepoznatljivi po oznakama 3PMSF i M+S na bočnoj stijenci. Simbol 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake) prikazuje pahuljicu na planini s tri vrha. Oznaka M+S označava blato i snijeg.

 

        Koliko će me stajati postavljanje pneumatika za ljeto?                         

 

Odabir pravih pneumatika za ljetnu sezonu za vašu obiteljsku limuzinu, karavan, električni auto, 4x4 ili SUV je ključna stvar. Trošak će ovisiti o veličini vašeg vozila i tipu ljetnog pneumatika koji želite. Pneumatici MICHELIN Primacy 4, primjerice, dolaze u 104 veličine (od 15 do 20 inča), s početnim cijenama od svega 68€. Evergrip tehnologija ovog ljetnog pneumatika osigurava izvrsno kočenje na mokrome bez narušavanja postojanosti, čak i nakon što se malo istroši.

Za razliku od ljetnih pneumatika, cjelogodišnji se mogu sigurno koristiti i zimi, što se odražava na višoj cijeni. Međutim, stavljanje cjelogodišnjih pneumatika opet je jeftinije od kupnje i ljetnih i zimskih. Cjelogodišnji pneumatici MICHELIN CrossClimate+ dolaze u 50 veličina, s početnim cijenama od 73€*. Ovi su pneumatici broj jedan po pitanju dugovječnosti jer kombiniraju tehnologije zimskih i ljetnih pneumatika radi dobrih performansi i visoke sigurnosti u svim uvjetima. Njihova hibridna priroda čini ih dugoročno isplativima.

Auto Piktogram Bibendum - Reflexion Savjeti

 Ljetni ili cjelogodišnji pneumatici: Ključne stvari za uzeti u obzir

Pri kupnji novih pneumatika najvažnije je uzeti u obzir vremenske uvjete s kojima će se vaše vozilo suočavati.

Ako živite u kraju gdje su zime blage, temperature rijetko niže od 7°C i gdje rijetko nailazite na snijeg na cesti, ljetni su pneumatici nedvojbeno najbolja opcija za vas.

Međutim, ako ste iz kraja u kojem temperature često padaju znatno ispod 7°C, gdje svake zime imate nekoliko dana snijega na cestama (mjesne padaline, put na skijanje, posjete obitelji ili prijateljima u gorskim ili snježnim krajevima itd.), za vas je najbolji izbor cjelogodišnji pneumatik.
Naposljetku, ako redovito vozite snježnim cestama, živite u kraju do kojega je teško doći zimi ili putujete onamo (strmi obronci, neraščišćene ceste itd.), za vas je najbolja opcija nastaviti koristiti ljetne pneumatike ljeti, a zimske zimi, što znači da ćete ih morati mijenjati dvaput godišnje.


Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta