automobil natpis zaglavlje pomozite mi izabrati prave pneumatike savjeti

Kako izabrati prave pneumatike

Saznajte dimenzije pneumatika za svoje vozilo

car edito find tyre size tiresidewall tips and advice

Pronađite veličinu na svom pneumatiku

  • Pogledajte bočnu stijenku na bilo kojem pneumatiku i zabilježite brojeve i slova na njoj.
  • Zahvaljujući tim informacijama možete istražiti koji pneumatici odgovaraju vašem automobilu.

 

Što znače ta slova i brojevi?  

Širina pneumatika ili širina presjeka

Širina pneumatika (ili debljina) u milimetrima mjeri se od najšireg dijela pneumatika na njegovoj vanjskoj bočnoj stijenki do najšireg dijela njegove unutarnje bočne stijenke.

Omjer visine i širine

Omjer visine i širine jest odnos između visine bočne stijenke pneumatika i širine pneumatika. Što je omjer manji, manja je visina bočne stijenke, što znači bolje skretanje, ali neugodniju vožnju.

Konstrukcija

To se odnosi na unutarnju konstrukciju pneumatika. Može biti „radijalna” kao kod većine pneumatika, ili D, što znači „dijagonalna konstrukcija” ili B, što znači „konstrukcija s pojasom”.*

Promjer kotača

Broj je u inčima i označava promjer kotača za koji je pneumatik osmišljen.

Oznaka opterećenja pneumatika

Ova vrijednost označava koliko težine pneumatik može nositi kada je napuhan do kraja, a da je siguran. Brojevi označavaju tablicu u kojoj je navedena oznaka opterećenja koje pneumatik može podnijeti. Na primjer 97 = 730 kilograma

automobil sku tablica oznake opterećenja savjeti
automobil sku tablica oznake brzine savjeti

Tablica oznake brzine

Tu je navedena najveća sigurna brzina pri kojoj pneumatik može nositi opterećenje pod određenim uvjetima. Oznaka brzine varira od A (najmanja) do Y (najveća), uz jednu iznimku: H je između U i V. Da biste saznali najveću brzinu za svoj pneumatik, pogledajte tablicu oznake brzine. Prekoračenje zakonskog ograničenja brzine radnja je koja se ne preporučuje niti odobrava.

Dimenzije pneumatika potražite u korisničkom priručniku vozila ili na vratima automobila

  • Informacije potražite u korisničkom priručniku vozila u pretincu za odlaganje na strani suvozača ili na naljepnici s informacijama o pneumaticima na vratima vozača.
  • Obično su u tim elementima sadržane sve informacije povezane s dimenzijama pneumatika i specifikacijama i primjereni tlak u pneumaticima.

Pogledajte karticu „Dimenzije pneumatika potražite na svom pneumatiku” radi potpunog opisa brojeva i slova.

automobil uređivač informacije o pneumaticima  opterećenju savjeti
automobil uređivač što su pneumatici oe savjeti

Što su pneumatici OE?

OE je kratica za „Originalna oprema”, što znači da je pneumatike odobrio proizvođač vašeg vozila kao standardnu opremu na vašem vozilu.

Neki proizvođači vozila, primjerice Audi, BMW, Mercedes i drugi, opremaju svoja vozila pneumaticima koji su napravljeni posebno za njihovu marku. Ti pneumatik imaju posebnu oznaku OE na bočnoj stijenci. U tom slučaju tvrtka Michelin preporučuje zamjenu pneumatika na vašem vozilu jedino pneumaticima opremljenima potrebnom oznakom OE.


Tablica oznaka OE prema markama vozila:

 = BMW, Mini
MO = Mercedes
AO = Audi
VO = Volkswagen
N0, N1, N2, N3, N4 = Porsche
MO1 = AMG
RO1 = QUATTRO


Upotrebljavate nepodržani mrežni preglednik
Upotrebljavate preglednik koji ovo mrežno mjesto ne podržava. To znači da neke funkcionalnosti neće raditi kako je predviđeno. To može dovesti i do neobičnih pojava tijekom pregledavanja. Koristite ili ažurirajte/instalirajte jedan od sljedećih preglednika kako biste u potpunosti mogli iskoristiti prednosti ovog mrežnog mjesta