Hrvatska

Vodič za održavanje

Kako provjeriti razinu istrošenosti pneumatika

Michelin 01 srp 2011

Kako provjeriti razinu istrošenosti pneumatika

Dio gazeći sloj jedini je dio pneumatika koji osigurava prianjanje na tlo. Visina njegovog profila ključna je za sigurnost vašeg vozila. Dubina profila gazećeg sloja utječe na ispravnost i stanje pneumatika. Vožnja s istrošenim pneumatikom povećava opasnost od puknuća pneumatika, akvaplaninga i smanjuje sposobnost vožnje u zimskim uvjetima. Mala visina profila gazećeg sloja zimi značajno smanjuje razinu prianjanja na tlo i mogućnost kontrole nad vozilom. Vozači koji voze s pneumaticima čija je visina profila gazećeg sloja manja od zakonski dopuštene granice dovodi vas u sferu kršenja zakona.

Faza 1 – Pristupite gazećem sloju


Prva faza provjere visine profila gazećeg sloja sastoji se od toga da iz pravog kuta sagledate prednje pneumatike.
- Parkirajte vozilo na vodoravnu i ravnu površinu.
- Zategnite ručnu kočnicu.
- Zakrenite kolo upravljača za 45°, udesno ili ulijevo, kako biste mogli jasno vidjeti prednje pneumatike prije samog početka pregledavanja dotičnog pneumatika.

To je malo teže za stražnje pneumatike, ali to vas ne sprječava da vizualno pregledate pneumatike.

Faza 2 - Provjerite profil gazećeg sloja

Nakon toga možete provjeriti dubinu profila gazećeg sloja i stanje pneumatika. Ne oslanjajte se na svoje procjene ! Izmjerite visinu profila gazećeg sloja koristeći mjerač dubine koji je jednostavan za korištenje. Za to vam je potrebno svega nekoliko minuta.

Na pneumaticima, visina profila gazećeg sloja mora biti minimalno 1,6 mm po cijelom opsegu i na sredini gazećeg sloja koju sačinjavaju tri četvrtine širine pneumatika. Uvijek provjerite dubinu profila gazećeg sloja na različitim mjestima. Svi pneumatici imaju izbočine indikatore istrošenosti u većini utora. Kad se profil gazećeg sloja istroši do iste razine na kojem se nalaze indikatori istrošenosti, pneumatik se nalazi na zakonom propisanoj graničnoj vrijednosti i mora se zamijeniti. Slobodno se obratite za savjet vašem vulkanizeru.

PRONAĐITE ODG. MICHELIN PNEUMATIKE

Preporuku za pneumatike dobivate unosom detalja o vozilu ili veličini pneumatika i vaših potreba.

Članci koje ste vi nedavno pregledali

Još nema nedavno pregledanih članaka

  • Automobili
  • 4x4 / suv
  • kombi vozila
Loader